URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Noiembrie 2022, 16:02

PSD-iștii cer Consiliului Local Oradea rambursarea impozitelor încasate abuziv pe curţi - construcţii şi înfiinţarea pieţelor volante

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanţii PSD Bihor cer Consiliului Local Oradea promovarea a două hotărâri privind rambursarea impozitelor încasate abuziv prin reîncadrarea terenurilor agricole la categoria curţi - construcţii, care se impozitează de 45 ori mai mult, şi înfiinţarea de pieţe volante în locul celor desfiinţate în oraș.

"Îndreptarea efectelor HCL 896"

Vicepreşedintele PSD Bihor Florian Sîrca a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că formaţiunea a iniţiat un proiect de hotărâre de Consiliul Local privind "îndreptarea efectelor HCL 896 din 2020 care a adus prejudicii locuitorilor municipiului Oradea".

Hotărârea incriminată, care prevedea reîncadrarea terenurilor agricole din zonele A şi B ale Oradiei la categoria curţi -construcţii, a fost desfiinţată în urma a trei procese intentate de orădeni nemulţumiţi.

Pentru că reprezentanţii municipalităţii au anunţat că vor rambursa banii doar reclamanţilor din proces, social-democraţii sunt hotărâţi să ceară Consiliului Local să înapoieze banii tuturor orădenilor afectaţi de normativ. "Bunurile similare trebuie impozitate în mod egal", susține Sîrca.

"Stop taxelor abuzive în Orade!"

Social-democratul a susţinut că numărul orădenilor afectaţi de HCL 896 este mult mai mare decât cel estimat de municipalitate.

"Prima minciună este că sunt doar 600 de orădeni (...) Este însă vorba de foarte mulţi proprietari de teren. Vorbim de zona Episcopia, Oncea, toată partea dreaptă a drumului expres, aflată în zona fiscală B, Calea Bihorului, zona Podgoria, străzile Adevărului, Făcliei şi tot ce este limitrof", a arătat vicepreşedintele PSD Bihor.

Sîrca pretinde că numărul păgubiţilor ar fi de peste 5.000 de orădeni, câţi a şi notificat PSD Bihor cu privire la faptul că îşi pot cere banii înapoi.

Pentru a reuni un număr cât mai mare de solicitanţi, PSD Bihor a iniţiat și o strângere de semnături pe site-ul petitieonline.com cu denumirea "stop taxelor abuzive în Oradea!" unde a adunat peste 200 de semnături.

Cine nu votează va fi dat în judecată!

Semnăturile adunate vor fi anexate proiectului de hotărâre care va fi înaintat spre aprobare Consiliului Local. În cazul în care majoritatea PNL nu va accepta propunerile, PSD-iștii spun că se vor adresa instanţei.

"Următorul pas va fi o acţiune în pretenţii prin care Consiliul Local Oradea va fi obligat să emită această Hotărâre de Consiliul Local. Toţi cei care vor vota împotriva reparării acestui abuz vor fi chemaţi în judecată, în situaţia în care se constată din nou că Consiliul Local Oradea încalcă legea", a ameninţat Sîrca.

După cum BIHOREANUL a mai scris, în urma anulării HCL 896 din 2020 Primăria Oradea a făcut un apel la cei circa 600 de orădeni afectaţi să transmită până la 30 noiembrie acte doveditoare cu privire la natura terenurilor pentru ca începând de anul viitor impozitele acestora să fie recalculate conform realităţii din teren. Cei care nu se vor conforma vor fi vizitați de angajați ai municipalității, pentru a stabili adevărul din teren.

Social-democraţii nu sunt însă de acord cu demersul Primăriei, susținând că aceasta implică lucrări cadastrale estimate la 5.000 lei pentru fiecare proprietar de teren în parte.

"Am pierdut patru pieţe"

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, consilierul local Liviu Sabău Popa a anunţat că a depus la secretariatul Consiliului Local un proiect de hotărâre prin care solicită înfiinţarea pieţelor volante.

"În ultimii patru ani am pierdut patru pieţe (n.r. - piața en-gros din Obor și cele din Ioșia, Velența și acum Nufărul) şi trebuie să suplinim lipsa acestora", a spus social-democratul, arătând că în contextul crizei economice care se prefigurează "trebuie să eliminăm cât putem din intermediari şi să aducem producătorul local cât mai aproape de clientul final".

Potrivit dorinței social-democraților, pieţele volante ar urma să funcţioneze tot la două săptămâni şi în zilele de marţi pe platoul sălii polivalente Antonio Alexe şi la piaţeta McDonald's, în zilele de joi pe platoul de deasupra pieţei Rogerius şi în Cetatea Oradea. La fel, lunea ar urma să fie organizată o piaţă volantă în cartierul Grigorescu, iar sâmbăta în Piaţa Unirii.

Pieţele volante: gratuit şi sub supravegherea ONG-urilor

Potrivit proiectului PSD, pentru a garanta că în pieţele volante vor vinde doar producătorii, o comisie formată din reprezentanţi ai municipalităţii, Direcţiei Agricole şi societăţii civile ar verifica provenienţa produselor.

"ONG-urile au reuşit să facă un lucru extraordinar de bun în acest domeniu. Se ţine în fiecare joi o astfel de piaţă în strada Nicolae Jiga, iar acolo vin doar cei care sunt producători", a spus Liviu Sabău Popa.

Pentru a încuraja producătorii să îşi desfacă produsele în Oradea, în prima perioadă după înfiinţare pieţele volante vor funcţiona fără plata unei taxe din partea comercianţilor. "Pentru a garanta sustenabilitatea proiectului, propunerea noastră este ca în primele 6 luni să nu se plătească nicio taxă", a cerut social-democratul.

Astfel, costurile cu amplasarea tarabelor şi frigiderelor precum şi asigurarea utilităţilor ar urma să cadă în sarcina Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei.

Ideea pieţelor volante nu este nouă şi nu este îmbrăţişată doar de PSD. Liberalii au anunțat că îşi doresc să pună în funcţie patru truck-uri cu ajutorul cărora fermierii bihoreni să îşi poată pune în vânzare produse tradiţionale de la alimente la băuturi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Mai dragă PZD
Și eu sunt în situația terenurilor respective, și nu-mi pasa de 5 lei taxe inapoi
Postat 07 Noiembrie 2022, 19:58 de Sandu2100
au dreptate PSD cu pietele volante, merita!
Sunt deja si in planul primariei dupa declaratile primariei, dar nu in prioritatea primariei de a le implementa mai repede... poate asteapta dupa acele food truckuri de la Bolojan si consiliul judetean. Daca tot intram in detaliu, nu inteleg de ce ar fi o piata volanta "pe platoul de deasupra pieţei Rogerius", mai bine o locatie in Velenta or parcarea Polivalentei (unde s-au si desfiintat)? In privinta impozitului, nu le tin partea: se vede in ultima poza de la articolul asta https://www.ebihoreanul.ro/user_files/2022_10_31_exemplu.jpg un exemplu despre cum proprietar de vila de 200.000 euro isi imparte curtea in 2 parcele: una pana la trotuare, terase, alei, betoane si casa, si tot spatiul verde intr-o a doua parcela, pe care are gazon, loc de joaca, curte trambulina, loc de fotbal (si 6 copaci) dar pe care vrea sa il declare ca si teren agricol sa nu plateasca impozit. Astia sunt "saracii" care au nevoie de ajutor social, scurtiri de taxe, loopholes si subventii din bani publici?
Postat 07 Noiembrie 2022, 17:34 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON