Administrația liberală din Oradea este acuzată de lipsă de transparență de către opoziția PSD. Liderul consilierilor locali social-democrați, Adrian Madar, a reclamat că proiectul tram-trenului anunțat de primarul Florin Birta și președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, are multe necunoscute, precum studii de trafic, estimări ale pasagerilor, motivele pentru care au fost alese aceste trasee. Mult mai bine ar fi fost, a spus PSD-istul, dacă autoritățile ar fi dezbătut proiectul cu cetățenii.
„Bună, dar scumpă”
„Trebuie să sancționăm această lipsă de transparență, endemică în Primăria Oradea. De ce nu discută Primăria aceste proiecte cu oamenii? Se lucrează la ele de doi ani, în urmă cu șase luni directorul OTL a discutat cu presa din București despre tram-tren, dar nouă nu ni se spune nimic”, a declarat Madar.
Acesta s-a întrebat dacă Primăria știe câți pasageri vor circula de la ERA Park spre Aeroport sau de la Oradea spre Cheresig, ori de ce Primăria Oradea finanțează linia spre Toboliu, iar Consiliul Județean străpungerea de pe strada Lacu Roșu din municipiu și nu invers.
„De ce nu ne explică PNL Bihor de ce este necesară linie de tram-tren pe strada Lacu Roșu, dacă s-au analizat și alte variante? Poate nu e posibilă o conexiune din strada Olimpiadei, dar știm că în zona Pieței București va fi deranj teribil (n.r. cu construcția unui pasaj rutier subteran). Oare nu se putea lega linia de tramvai de Gara orașului în Piața București, să nu mai facem traversare pe bulevardul Ștefan cel Mare, unde dimineața e super-deranj?”, s-a întrebat PSD-istul.
Tot el a admis că ideea tram-trenului „este bună, dar este scumpă” și că problema care se ridică e cea de oportunitate: „200 de milioane de euro înseamnă reabilitarea termică a 1.000 de blocuri, în condițiile în care în ultimii 8 ani s-au reabilitat 40”.
„Ca un nabab pe Strasse”
În aceeași conferință de presă, Madar a vorbit și despre cheltuielile prea mari ale Primăriei, precizând că în ședința de CL Oradea din această săptămână s-a aprobat majorarea valorii proiectului de reabilitare termică a Colegiului Gojdu, care a ajuns astfel să coste 12 milioane de euro, adică 900 euro pe metru pătrat.
„Făcând un calcul, pe aceleași date ale Primăriei, echivalează cu reabilitarea termică a 60 de blocuri cu 4 etaje”, a spus social-democratul, precizând că el este un fost gojdist, așadar este „legat” de această unitate de învățământ, dar chiar și așa cheltuiala i se pare nejustificată.
„Nu este normal ca într-o perioadă în care te victimizezi, când vine vorba de a fi atent la cum cheltuiești banii, să ai atitudinea unui nabab care se află la cumpărături de Crăciun pe Strasse, la Viena”, a concluzionat Madar.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.