Consilierul social-democrat Adrian Madar acuză Primăria Oradea că gafează chiar şi la proceduri simple, după ce pe site-ul municipalităţii a apărut o hotărâre presupus votată în unanimitate de consilierii oraşului, dar care în realitate n-a fost dezbătută.
Unanimitate... fără vot
Hotărârea cu pricina, cu numărul 20 din anul 2021, se referă la încetarea mandatului de consilier local al proapăt deputatului PNL Aurel Căuş. Potrivit documentului postat pe site-ul Primăriei Oradea, a fost adoptată pe 14 ianuarie, cu "unanimitate de voturi pentru".
Într-o conferinţă de presă susţinută marţi, Madar a declarat, însă, că acest lucru este fals, pentru că acest proiect de HCL a fost doar cuprins pe ordinea de zi, dar nu şi dezbătut de aleşi, sub pretextul că o demisie nu poate fi votată, ci doar adusă la cunoştinţa alegărilor.
PSD-istul susţine că a atras atenţia că aleşii orădenilor trebuie să se pronunţe în vreun fel, deoarece Codul Administrativ, la articolul 204, obligă Consiliile Locale să ia act de demisii şi, în termen de 30 de zile, să adopte o hotărâre prin care să constate încetarea mandatului şi vacantarea locului, hotărâre care apoi se trimite judecătorilor, care trebuie să valideze următorul ales local.
"Merge şi aşa"
Madar a semnalat acest lucru şi în şedinţa cea mai recentă, din 29 ianuarie, când a cerut ca CL Oradea să-şi repare greşeala şi să voteze o hotărâre prin care ia act de demisia lui Căuş, dar tot fără succes. "Pentru că aţi votat ordinea de zi, implicit aţi votat şi acel proiect care era pe ordinea de zi. Nu putem introduce pe ordinea de zi un proiect de hotărâre care a fost votat în şedinţa precedentă şi a fost trimis la Judecătorie", a declarat, în şedinţa de vineri, secretarul general al Consiliului Local Oradea, Eugenia Borbei.
Răspunsul acesteia a fost catalogat de Madar ca fiind "năucitor", pentru că după aceeaşi logică, la debutul şedinţei, când votează ordinea de zi, aprobă toate proiectele, ceea ce este, fireşte, neadevărat.
"O banală gafă susţinută politic generează un şir de ilegalităţi. Suntem în filmul "merge şi aşa"", a declarat Madar, convins că validarea înlocuitorului lui Căuş va fi atacabilă, tocmai pentru că eliberarea mandatului de consilier nu s-a făcut corect. De asemenea, PSD-istul crede că, fără ca CLO să corecteze situaţia, toate hotărârile care vor fi votate de viitorul înlocuitor al lui Căuş vor fi la fel de vulnerabile.
Prefectul, în vizor
PSD-istul a depus la Primărie o plângere prealabilă, prin care cere lămuriri privind HCL 20/2021 postată pe site-ul municipalităţii. "Solicităm să se reanalizeze contextul în care a apărut acest act administrativ (n.r. HCL 20/2021). De asemenea, am făcut o adresă către prefectul judeţului Bihor, prin care cerem să aplice toate prerogativele, pentru ca această HCL 20 din 2021, să fie revocată", a mai spus consilierul social-democrat.
Întrebat dacă cere şi sancţionarea vreunei persoane pentru această "gafă", Madar a zis că nu. "Cred că oricine poate să greşească", a mai spus el. În schimb, PSD-istul a spus că dacă prefectul va rămâne un "scut politic pentru PNL" şi nu va cere corectarea situaţiei, "ne va pune în situaţia să-i cerem demisia".
"O eroare"
Contactată de BIHOREANULUI, secretarul Consiliului Local Oradea, Eugenia Borbei, a declarat că demisia nu poate fi supusă aprobării, motiv pentru care în procesul verbal al şedinţei din 14 ianuarie se precizează acest lucru.
"Proiectul de hotărâre nu s-a retras de pe ordinea de zi, preşedintele de şedinţă a şi anunţat la momentul citirii proiectului că acesta se aduce la cunoştinţa deliberativului şi nu se votează", a declarat Borbei.
Aceasta a recunoscut însă că hotărârea nu trebuia redactată ca una votată şi că menţiunea că a fost adoptată prin vot unanim "a apărut din eroare".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.