Un elev de clasa a V-a de la Şcoala Gimnazială Dacia, Andrei Popovici, a reuşit să facă în două săptămâni ce n-au făcut autorităţile în ani de zile: a dotat cu sute de cărţi două biblioteci în două sate din Bihor unde copiii nu aveau acces la prea multe cărţi.
Andrei a convins colegi de şcoală, dar nu numai, să doneze din cărţile lor şi aşa a adunat peste 1.200 de volume!
Ajutat de alţi elevi
„Provocarea lui Andrei: donează o carte!” a început de Moş Nicolae, când, cu ajutorul mamei sale, copilul a anunţat comunitatea orădeană de planul său. Pasionat de lectură şi, mai ales, de cărţile cu subiect istoric, Andrei şi-a propus să doneze cărţi unei biblioteci din mediul rural, pentru ca şi copiii de la ţară să aibă şansa să descopere fascinanta lume a poveştilor.
Elevul a pus cutii anume în şcoala în care învaţă, dar şi în altele din oraş, şi şi-a îndemnat colegii să doneze cărţile de care nu mai au nevoie.
„Colegii de clasă ai lui Andrei și din școala Gimnazială Dacia, dar și de la alte școli, au primit cu bucurie și entuziasm acest demers și au răspuns în număr mare "provocării lui Andrei", donând multe cărți. În curând, cutiile inscripționate cu "Provocarea lui Andrei, donează o carte!", s-au umplut cu volume de povești minunate, dicționare și alte lecturi încântătoare”, a spus mama copilului, Monica Popovici.
Cele peste 1.200 de volume adunate au ajuns acum în două biblioteci din mediul rural.
Un sat, o bibliotecă
Prima este cea din satul Sânlazar, comuna Chișlaz, unde părintele din sat, Andrei Cionca, a înființat o bibliotecă pentru copiii din comunitate, peste 50 la număr, pentru ca aceștia să aibă acces la o educație de calitate. În sat nu există altă bibliotecă, școala s-a desființat, iar copiii frecventează școala din centrul de comună.
De asemenea, Andrei a dus sute de cărţi la școala din Chiraleu, tot din comuna Chișlaz. Volumele sunt temelia bibliotecii ce, astfel, s-a înfiinţat aici.
„Andrei e foarte fericit că a reușit să ajute și să doteze două biblioteci din mediul rural, unde sunt copii care iubesc cartea, și se bucură că acum pot fi mai aproape ea. Le mulțumim partenerilor nostri în acest proiect: Școala Gimnazială Dacia, Școala Octavian Goga, Liceul Teoretic "Lucian Blaga", Școala Gimnazială nr.16, Asociația Raza de Soare 2010, Ovidan și Papetăria Mona”, a mai transmis mama copilului.
Elevul este decis să îşi continue proiectul şi anul viitor, ca să mai doteze şi alte biblioteci din Bihor.
Totodată, Andrei a ţinut să le mulţumească colegilor de clasă şi de școală și tuturor copiilor și bihorenilor care au răspuns provocării sale, directoarei Şcolii Dacia, Carmen Cosman, şi dirigintei lui, Lavinia Raţiu.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.