URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10.000 de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16.000 de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Decembrie 2021, 11:14

Provocarea lui Andrei, un succes! Cum a reuşit un copil din Oradea să doteze cu sute de cărţi două biblioteci de la ţară (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un elev de clasa a V-a de la Şcoala Gimnazială Dacia, Andrei Popovici, a reuşit să facă în două săptămâni ce n-au făcut autorităţile în ani de zile: a dotat cu sute de cărţi două biblioteci în două sate din Bihor unde copiii nu aveau acces la prea multe cărţi.

Andrei a convins colegi de şcoală, dar nu numai, să doneze din cărţile lor şi aşa a adunat peste 1.200 de volume!

Ajutat de alţi elevi

„Provocarea lui Andrei: donează o carte!” a început de Moş Nicolae, când, cu ajutorul mamei sale, copilul a anunţat comunitatea orădeană de planul său. Pasionat de lectură şi, mai ales, de cărţile cu subiect istoric, Andrei şi-a propus să doneze cărţi unei biblioteci din mediul rural, pentru ca şi copiii de la ţară să aibă şansa să descopere fascinanta lume a poveştilor.

Elevul a pus cutii anume în şcoala în care învaţă, dar şi în altele din oraş, şi şi-a îndemnat colegii să doneze cărţile de care nu mai au nevoie.

„Colegii de clasă ai lui Andrei și din școala Gimnazială Dacia, dar și de la alte școli, au primit cu bucurie și entuziasm acest demers și au răspuns în număr mare "provocării lui Andrei", donând multe cărți. În curând, cutiile inscripționate cu "Provocarea lui Andrei, donează o carte!", s-au umplut cu volume de povești minunate, dicționare și alte lecturi încântătoare”, a spus mama copilului, Monica Popovici.

Cele peste 1.200 de volume adunate au ajuns acum în două biblioteci din mediul rural.

Un sat, o bibliotecă

Prima este cea din satul Sânlazar, comuna Chișlaz, unde părintele din sat, Andrei Cionca, a înființat o bibliotecă pentru copiii din comunitate, peste 50 la număr, pentru ca aceștia să aibă acces la o educație de calitate. În sat nu există altă bibliotecă, școala s-a desființat, iar copiii frecventează școala din centrul de comună.

De asemenea, Andrei a dus sute de cărţi la școala din Chiraleu, tot din comuna Chișlaz. Volumele sunt temelia bibliotecii ce, astfel, s-a înfiinţat aici.

„Andrei e foarte fericit că a reușit să ajute și să doteze două biblioteci din mediul rural, unde sunt copii care iubesc cartea, și se bucură că acum pot fi mai aproape ea. Le mulțumim partenerilor nostri în acest proiect: Școala Gimnazială Dacia, Școala Octavian Goga, Liceul Teoretic "Lucian Blaga", Școala Gimnazială nr.16, Asociația Raza de Soare 2010, Ovidan și Papetăria Mona”, a mai transmis mama copilului.

Elevul este decis să îşi continue proiectul şi anul viitor, ca să mai doteze şi alte biblioteci din Bihor.

Totodată, Andrei a ţinut să le mulţumească colegilor de clasă şi de școală și tuturor copiilor și bihorenilor care au răspuns provocării sale, directoarei Şcolii Dacia, Carmen Cosman, şi dirigintei lui, Lavinia Raţiu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Dictionare
O carte buna e un cadou de Crăciun foarte nimerit. De obicei se scrie o dedicație, ceva de bine.... Ce dicționare au donat? Ca nu -, i totuna roman japonez/chinez cu maghiar - roman sau roman - limbi de circulație internațională.
Postat 26 Decembrie 2021, 14:12 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7413 RON
  • 1 EUR = 4.9732 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON