URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Noiembrie 2013, 22:34

Protestatarii împotriva exploatărilor de la Roşia Montană au scandat în faţa sediului APM (FOTO / VIDEO)

Circa 120 de orădeni au protestat, pentru a XI-a duminică, consecutiv, împotriva exploatărilor cu cianuri de la Roşia Montană, dar şi împotriva exploatărilor gazelor de şist.

Ca de obicei, oamenii s-au strâns în Piaţa Unirii cu pancarte, steaguri şi bannere ce conţineau mesaje precum "Oradea luptă pentru Roşia Montană", "Nu vrem ca istoria să se repete, Certej, 1971: 89 de morţi, cianura înseamnă moarte" ori "România spune NU exploatării prin fracturare a gazelor de şist" şi alte sloganuri mobilizatoare menite să scoată orădenii în stradă.

Unul dintre discursurile de la statuia lui Mihai Viteazul a aparţinut interpretei de muzică populară Florica Bradu, care s-a alăturat protestatarilor în demersul lor. "Din păcate, este o atmosferă de îngrijorare cred că în toată ţara, chiar dacă nu se manifestă lumea aşa cum ar trebui. Eu nu fac nici politică, nu sunt nici ecologist, eu sunt o româncă, îmi iubesc ţara şi am slujit-o prin ce are ea mai frumos, cântecele sufletului românesc. De aceea sunt aici, sunt alături de cei de la Roşia Montană, sunt împotriva distrugerii acestei ţări. Nu există preţ, nu există bani în lumea asta care să cumpere conştiinţă şi ţară", a spus artista.

După aproximativ 20 de minute, însoţiţi de un echipaj al Poliţiei Rutiere şi de Jandarmi, protestatarii s-au încolonat şi au pornit în marş pe strada Primăriei - Simion Bărnuţiu - Bulevardul Decebal - Bulevardul Dacia, unde au oprit, simbolic, la sediul Agenţiei de Protecţia Mediului, despre care au spus că "are menirea să protejeze mediul".

Pe tot traseul, oamenii scandau mesaje precum "Uniţi salvăm Roşia Montană", "Ieşiţi din casă dacă vă pasă", "Vrem ape curate, nu cianurate", "Toţi avem o rană, Roşia Montană" sau "Fără şist în Felix", fiind claxonaţi adesea de şoferi în semn de empatie.

În faţa sediului APM, activiştii au zăbovit cam 15 minute, scuturând flacoane cu pietricele, fluierând şi scandând aceleaşi mesaje împotriva proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană, dar şi un tricolor.

"Sperăm din tot sufletul să nu fie nevoie să venim pentru a XII-a oară duminica viitoare şi să se stopeze acest proiect", a spus unul dintre protestatari, Cătălin Popa, amintind că luni comisia parlamentară specială pentru Roşia Montană se va reuni pentru a da votul final asupra proiectului de lege venit de la Guvern.

Totuşi, liderii manifestanţilor au spus că "dacă nu se întâmplă o minune" şi legea nu va fi retrasă, protestatarii se vor întâlni duminica viitoare de la aceeaşi oră, 16, la statuia lui Mihai Viteazul. Pentru aceeaşi cauză.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
De ce?
ok... toata stima pt. protestatari... dar in afara de portar sau agent de paza cine credeti ca mai era in Agentie duminica seara?
Postat 11 Noiembrie 2013, 16:17 de Adi Oradeanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON