Deşi pe Facebook s-au anunţat peste 3.300 de participanţi, doar circa 60 de persoane, majoritatea tineri cu vârste în jur de 30 de ani, se strânseseră sâmbătă după-amiază, până în ora 14, în Piaţa Unirii din centrul oraşului să protesteze faţă de ACTA, acordul multilateral care propune o serie de măsuri controversate pentru aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală pe internet.
O explicaţie pentru numărul mic de participanţi ar putea fi faptul că iniţial protestul a fost anunţat pentru sâmbătă, ora 17, şi a fost decalat, astfel încât să înceapă de la ora 12, dar şi temperatura de minus 11 grade de afară.
Fără politicieni
La Oradea, protestul a fost organizat de Sergiu Fotache, un tânăr de 22 de ani, student la Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică a Universităţii orădene, care a ţinut să puncteze că "nu am nimic de-a face cu politica" şi că a organizat manifestarea doar pentru că, prin ACTA, se simte lezat în dreptul său de a folosi internetul.
"Am venit aici deoarece pe 26 ianuarie a fost semnată ACTA de către România la Tokio. Din iunie urmează să fie pusă în aplicare, dar până atunci noi avem timp să oprim toată chestiunea, pentru că în primul rând ne limitează drepturile şi în al doilea rând providerii de internet vor avea voie să verifice ce intră şi iese din calculatoarele noastre, ceea ce contravine unor legi europene privind încălcarea drepturilor perspanelor", a spus Sergiu (foto).
Nu vrem ACTA
Protestatarii şi-au lipit pe haine abţibilduri cu "Stop ACTA", iar unii dintre ei au purtat măşti făcute din hârtie similare celor care circulă pe internet legat de mobilizarea anti-ACTA, şi şi-au legat banderole albe pe braţ. Tinerii au afişat pancarte cu mesaje precum "Stop ACTA, opriţi cenzura internetului" sau "Fără ACTA, Restart" şi au scandat lozinci gen "Stop ACTA", "Vă rugăm să ne scuzaţi, ne simţim supravegheaţi", "Nu vrem ACTA să ne ia libertatea din reţea" sau "ACTA e cenzură, praf pe tastatură".
Pentru a transmite mai bine mesajul lor împotriva acordului, protestatarii au adus în faţa statuii lui Mihai Viteazul mai multe calculatoare şi monitoare vechi şi scoase din uz şi chiar o păpuşă gonflabilă îmbrăcată într-o salopetă ce poartă însemnele furnizorului de internet Digi, RDS.
Un echipaj al jandarmilor a supravegheat pe tot parcursul desfăşurarea protestului, care a avut autorizaţie şi care a durat nu mai puţin de 4 ore, între 12 şi 16, fără incidente.
Pasionaţi, nu politicieni
Potrivit estimărilor organizatorului, în total, în Piaţa Unirii au fost sâmbătă "între 100 şi 130 de tineri", majoritatea elevi, studenţi, "care nu au nici o legătură cu domeniul internetului, ci îl folosesc doar ca un hobby", câţiva bloggeri dar şi oameni care pur şi simplu au văzut mesajul mobilizator pe Facebook şi au vrut să protesteze.
La eveniment a participat şi un orădean în vârstă de 56 de ani, Nicolae Mureşan (foto), care a spus că utilizează internetul doar pentru a afla informaţii. "Nu mă interesează să downloadez filme sau muzică, dar acest acord este una din formele prin care puterea s-a angajat, în plan internaţional, să limiteze drepturile cetăţenilor", a spus el.
Spre deosebire de alte manifestări de acest gen, de data aceasta nu a fost văzut nici un politician.
"Lacăt" pe tastatură
Acordul împotriva căruia protestează orădenii, dar şi oamenii din alte oraşe ale ţării, a fost semnat inclusiv de România şi prevede o serie de măsuri pentru aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală, unele foarte controversate. Printre acestea se numără obligativitatea furnizorilor de internet de a supraveghea clienţii, raportând dacă aceştia folosesc, de pildă, o imagine ori o melodie pentru care nu deţin drepturi de autor.
Deşi ACTA va fi supus la vot în Parlamentul European abia în luna mai, între timp, pe baza legislaţiei actuale, au fost închise mai multe site-uri care găzduiesc şi distribuite fişiere de tip torrent. În România, legea îi pedepseşte pe cei care distribuie sau comercializează opere sau produse fără să deţină drepturile de autor, însă nu îi pedepseşte şi pe cei care pur şi simplu deţin astfel de produse, pentru uz personal.
Excepţie fac programele pentru calculator piratate, în cazul cărora este ilegală şi simpla lor stocare pe calculatorul personal. Cu alte cuvinte, dacă pur şi simplu descarci de pe internet un film sau o melodie piratate, nu poţi fi pedepsit. Dacă faci parte însă dintr-o comunitate de tip "peer to peer" (conectare directă între calculatoarele mai multor utilizatori), aşa cum sunt site-urile de "torrente" sau "hub"-urile de pe DC++, situaţia se schimbă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.