URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Septembrie 2024, 14:15

Protest al foștilor mineri, în Ștei. Sunt nemulțumiți de recalcularea pensiilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 100 de pensionari care au lucrat în mine, mai ales în mina de uraniu din Băița, s-au adunat vineri în fața Casei de Cultură din Ștei, pentru a protesta împotriva faptului că, prin recalcularea pensiilor, cuantumul acestora a fost diminuat, în contextul în care nu s-a ținut cont de grupa de muncă I, cea mai grea și mai periculoasă. 

La protestul din Ștei, aceștia au transmis: „Vrem pensii normale, nu momeli guvernamentale”.

Ei au vorbit despre demersurile pe care le-au făcut, prin reprezentanți, pentru remedierea situației, dar au menționat și că, de pildă, nu au primit niciun răspuns de la Avocatul Poporului. „Suntem lăsați în voia Domnului”, a spus unul dintre protestatari. 

Potrivit inginerului Mihai Harn, unul dintre inițiatori, cei mai mulți dintre pensionarii din minerit au contactat avocați pentru a contesta în instanță deciziile de recalculare a pensiilor după rigorile Legii 360/2023. 

Amintim că, la începutul lunii septembrie, circa 500 de pensionari din zona Băița care au lucrat în minele de uraniu s-au adresat Biroului Teritorial Oradea al Avocatului Poporului, cerând ca această instituție să atace la Curtea Constituțională a României noua lege a pensiilor. 

„La toți, deși au stagii de cotizare de 15 ani, stagiul minim, până la 20 de ani, o să le scadă pensia de la 7.000 - 6.000 lei pe lună la 4.000 - 3.000 lei pe lună, pentru că practic nu se mai ține cont de grupa I de muncă, cea mai grea și mai periculoasă”, declara atunci BIHOREANULUI unul dintre inițiatorii și semnatarii petiției, Mihai Harn, inginer pensionar și fost director al exploatării miniere de uraniu de la Băița.

Pensiile foștilor mineri nu vor fi diminuate efectiv. Așa cum se știe, dacă în urma recalculării prevăzute de Legea 360/2023 se stabilește un cuantum al pensiei sub cel aflat în plată, beneficiarii vor continua să primeacă pensia la nivelul aflat în plată și acum.

Totuși, recalcularea tot îi va afecta la începutul anului viitor, când pensiile vor fi mărite cu rata inflației.

„În ianuarie urmează o nouă etapă de majorare a pensiilor, prin indexarea cu rata inflației, dar indexarea nu se va face la nivelul pensiei aflate în plată, ci la nivelul pensiei stabilit în decizia de recalculare. Prin urmare, acești pensionari vor beneficia de indexare la nivelul mai mic al pensiei stabilit prin decizia de recalculare nu de indexare calculată la nivelul aflat în plată acum. Persoanele aflate în această situație vor primi timp de 2-3 ani, cel puțin, pensiile aflate acum în plată”, a explicat pentru BIHOREANUL Laurențiu Țenț, directorul Casei Județene de Pensii Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON