URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 25 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Pe vremea când era primar, Ilie Bolojan venise cu ideea de a supraimpozita cu 50% spațiile goale din zona comercială. Instanța, însă, a decis că oamenii pot face ce vor cu investiția lor, chiar să-și bată joc de ea dacă au chef. Și cum să nu-și bată, dacă multe locații au fost luate pe nebăgare de seamă, la niște prețuri mai mult decât avantajoase?
Zic şi eu
Adrian Cris
După un președinte care a furat vapoare și unul care a furat case, avem un președinte care a furat un TIR, cu tot cu marfă, din Germania. Interpolul l-a arestat în Italia și l-a băgat la beciul domnesc. Profesor la școala ajutătoare din Cadea, bătea copiii și fura din mâncarea lor. Și-a abandonat nevasta și copiii. Și mama, bătrână și bolnavă. Este fiul unui fost prim-secretar comunist al județului Bihor. Are o iubită mai tânără decât el. Este gay. Este evreu-ungur-țigan. Sorosist. A fost coleg de facultate cu Coldea. E omul fraților Micula. Are conturi și vile în Elveția. Are schizofrenie și se tratează în secret, împreună cu Maia Sandu, la o clinică din Austria.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce vă așteptați să facă Ilie Bolojan în funcția de președinte interimar al României?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La începutul săptămânii trecute, societatea românească a fost luată prin surprindere de „demisia” Președintelui „în funcție” și investirea unui Președinte interimar, situație în care apreciez că se impun precizări cu privire la atribuțiile concrete ale acestuia din urmă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Noiembrie 2024, 13:45

Protejau TIR-iştii de controale: Patru inspectori de trafic, între care şi unul din Bihor, sunt judecaţi pentru corupţie

Protejau TIR-iştii de controale: Patru inspectori de trafic, între care şi unul din Bihor, sunt judecaţi pentru corupţie (fotografie generică, sursa: ISCTR)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trei inspectori de trafic, între care şi unul din Bihor, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, iar un altul a semnat acord de recunoaştere a vinovăţiei, după ce au fost inculpaţi pentru infracţiuni asimilate celor de corupţie.

Potrivit unui comunicat transmis de Biroul de presă al DNA, bihoreanul se numeşte Marian Vidican și este inspector în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Bihor. În dosar au mai fost inculpaţi Alexandru Pop şi Ciprian George Peşteleu, inspectori în cadrul ISCTR Sălaj, şi Rareş Alexandru Pintea, inspector în cadrul ISCTR Maramureş.

Controale anunţate sau trântite

În timpul anchetei desfăşurate de procurorii DNA Cluj s-a descoperit că, în perioada 2021 - 2023, cei patru inspectori de trafic au „protejat” mai multe firme din domeniul transportului rutier.

Concret, aceştia le-au furnizat administratorilor companiilor informaţii despre acţiunile de control ale ISCTR, obiectivele controalelor, durata, componenţa echipajelor sau zona de acţiune.

Grație informațiilor primite de la cei patru inculpați, transportatorii au evitat rutele pe care se aflau echipajele ISCTR sau chiar au oprit maşinile până la finalizarea acţiunilor.

Mai mult, în timpul acţiunilor ce vizau controlul vehiculelor de mare tonaj desfăşurate în perioada 2021 - 2023, Peşteleu și Pintea nu au constatat defel abateri şi nici nu au sancţionat vreun transportator pentru pentru depășirea masei maxime autorizate de transport, lipsa autorizației speciale de transport sau lipsa licenței de transport.

La judecată

Conform comunicatului, procurorii DNA Cluj i-au trimis în judecată pe bihoreanul Marian Vidican pentru divulgarea de informaţii nedestinate publicităţii, în formă continuată, iar pe sălăjanul Ciprian George Peşteleu şi pe maramureșeanul Rareş Alexandru Pintea pentru abuz în serviciu şi divulgarea unor informaţii nedestinate publicităţii, în formă continuată.

Procesul celor trei va începe la Tribunalul Sălaj.

În schimb, Alexandru Ioan Pop, acuzat de divulgarea de informaţii nedestinate publicităţii, în formă continuată, a recunoscut faptele care i-au fost imputate şi a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DNA Cluj, care au dispus în cazul lui o pedeapsă de 10 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Totodată, Pop a fost obligat să presteze 60 zile de muncă în folosul comunităţii la Primăria Hida sau la DGASPC Sălaj.

Acordul de recunoaștere a vinovăției lui Pop a fost trimis la Tribunalul Sălaj.

Caracatiţa ISCTR

Este al doilea dosar al procurorilor DNA Cluj care priveşte corupţia în structurile Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier din nord-vestul României.

În primăvara acestui an, şeful ISCTR Bihor, Cristin Ţepele, un subaltern al acestuia, Sorin Gelu Baicu, şi viceprimarul PSD al comunei Sârbi, Mădălin Popovici, au fost trimişi în judecată laolaltă cu alţi inspector ISCTR din Cluj şi Maramureş, tot pentru fapte de corupţie.

Cei trei bihoreni sunt judecaţi alături de Florin Zehan, inspector de trafic rutier în Cluj, Ioan Orha din Maramureș, în timp ce doi inspectori din Cluj, Mircea Pop şi Vasile Şofron, au semnat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei.

Potrivit DNA, toţii sunt acuzaţi că au protejat firme de transport, furnizându-le informaţii cu privire la controalele care urmau să se desfăşoare, iar unii au închis ochii la nereguli şi la abaterile şoferilor, neluând măsuri dacă îi prindeau depăşind masa autorizată de transport ori fără licenţă de transport.

„În legătură cu modalitatea de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, inculpații Orha Ioan și Ţepele Cristin Viorel, direct sau prin intermediari (ex. inculpatul Popovici Florin Mădălin), ar fi primit de la reprezentanţii unor operatori de transport sume de bani (până la 20.000 lei, în cazul inculpatului Ţepele Cristin Viorel) sau alte foloase necuvenite”, a comunicat DNA la acea vreme.

Viceprimarului din Sârbi i se impută şi faptul că, în perioada aprilie 2022 - august 2023 ar fi administrat în fapt o societate comercială care activa în domeniul transportului rutier și ar fi efectuat mai multe operațiuni comerciale incompatibile cu funcția.

Acest caz se judecă la Tribunalul Cluj.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7511 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON