Ioan Urs, 57 de ani, patronul firmei Ursus din Oşorhei, personaj celebru la finele anilor 90, urmărit internaţional pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, a fost depistat miercuri de poliţişti, pe raza municipiului Oradea. Potrivit surselor BIHOREANULUI, afaceristul a fost legitimat întâmplător pe stradă de un agent de ordine, care apoi i-a chemat pe colegii care îl aveau în atenţie.
„Condamnatul a fost preluat şi reţinut în Arestul IPJ Bihor de poliţiştii Compartimentului Urmăriri din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, iar în cursul acestei zile (joi - n.r.) urmează a fi încarcerat în Penitenciarul Oradea, pentru executarea pedepsei", a anunţat Inspectoratul de Poliţie Bihor.
Tribunalul Bihor a emis faţă de Ioan Urs, în anul 2000, un mandat de executare a unei pedepse privative de libertate, după ce patronul fusese condamnat la 12 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Afaceristul fusese acuzat că a achiziţionat bunuri şi produse de la diferite societăţi comerciale, folosindu-se de file cec fără acoperire, provocând prin faptele comise un prejudiciu de aproximativ 2,8 miliarde lei vechi.
Cazul lui Ioan Urs a stârnit în anii trecuţi numeroase controverse. Afaceristul a mai fost trimis în judecată pentru fraude bancare şi deturnarea unor credite de 700 milioane de lei vechi, dar a fost achitat de fostul judecător Mihai Viorel, în prezent în închisoare pentru corupţie. Sentinţa a rămas definitivă deoarece nu a fost atacată de Parchet, dintr-o eroare ce a fost imputată actualului prim-procuror al Parchetului Bihor, Viorel Gavra, şi pentru care acesta a fost cercetat administrativ.
Condamnat în dosarul privind înşelăciunea cu file cec la cei 12 ani de închisoare, Urs a beneficiat de ajutorul aceluiaşi Mihai Viorel, care, în complet cu un alt magistrat acuzat de corupţie, Adrian Popa, a dispus, în 2002, suspendarea executării pedepsei cu închisoarea. După acea sentinţă, afaceristul s-a şi făcut nevăzut. Cei doi judecători au fost cercetaţi de pentru favorizarea infractorului, dar procurorii nu au putut dovedi atunci vreo faptă de corupţie.
UPDATE:
În prezent, patronul se află încarcerat în Penitenciarul Oradea. Contactat de BIHOREANUL prin intermediul reprezentanţilor instituţiei, Ioan Urs a refuzat să facă declaraţii pe marginea poveştii sale. El a spus doar că nu ar fi fost prins de Poliţie, ci s-ar fi predat singur autorităţilor, pentru a-şi "clarifica" situaţia, şi că în ultimii 8 ani s-ar fi "plimbat prin Europa".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.