URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Iulie 2021, 17:01

Protecţie pentru o minune a naturii din Bihor: Consiliul Judeţean începe demersurile ca izvorul pietrifiant descoperit în judeţ să fie ocrotit (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unul dintre habitatele rare expres ocrotite în Europa, izvorul pietrifiant recent descoperit în Bihor va primi protecţia de care are nevoie.

Monument al naturii

După ce angajaţii statului plătiţi să ocrotească ariile protejate, adică cei ai Agenţiei Naţionale pentru Arii Protejate Bihor, au ignorat izvorul, Consiliul Judeţean Bihor a decis să demareze demersurile pentru a-l legitima ca un monument al naturii.

Decizia a fost luată după ce vicele Mircea Mălan a vizitat izvorul în care apa calcaroasă dă aspect de piatră plantelor pe care le atinge, alături de şefa ANANP la nivel naţional, Adi Croitoru.

“În comuna Căbești, alături de doamna primar Corina Ene, delegația a vizitat izvorul petrifiant din Valea Sohodol. Apa dizolvă calcarul, acesta se depune ulterior pe mușchi, lemne și frunze, căpătând un aspect de piatră. Consiliul Județean Bihor va începe demersurile ca izvorul să devină monument al naturii de interes județean”, se arată într-un comunicat al CJ Bihor.

Izvor pietrifiant

Raţ l-a ratat

Aşa cum BIHOREANUL a scris, izvorul pietrifiant a fost descoperit aproape întâmplător, la marginea ariei protejate Munţii Pădurea Craiului, de un speolog. După ce ecologiştii au notificat ANANP Bihor, fostul şef al instituţiei, Remus Raţ, a ieşit în teren să verifice situl, dar a concluzionat că ceea ce specialiştii în mediu au spus nu se confirmă. În realitate, au spus sursele BIHOREANULUI, Raţ nici măcar n-a ajuns la izvorul pietrifiant, rezumându-se să meargă pe alte trasee forestiere din zonă.

În schimb, izvorul pietrifiant a fost găsit de comisarii de mediu din Bihor, care nu doar că au confirmat importanţa lui, ci au interzis şi lucrări forestiere în zonă, pentru ca habitatul atât de fragil să nu fie afectat.

Planuri pentru Bihor

Mălan şi Croitoru au vizitat şi alte zone din Bihor, alături de șeful Direcției Silvice Bihor, Teodor Suciu, primarii mai multor comune și o echipă locală de speciliști în turism și fonduri europene.

Delegaţia a mers la Dobreşti, în zona Lacului Vida, unic în Europa datorită deversorului în formă de pâlnie, unde împreună cu primarul comunei, Florin Copos, au fost analizate mai multe posibilități de dezvoltare și conservare a zonei. „Două obiective sunt amenajarea unui camping și punerea în valoare a Peșterii Toplița, declarată arie protejată de interes național”, se arată în comunicatul CJ Bihor.

De asemenea, o vizită a fost făcută la Roșia, pe teritoriul căreia există un relief carstic bogat, fiind comuna cu singura peșteră cu cristale de calcit amenajată din Europa, şi la Muntele Șes, din comuna Șinteu.

„În urma vizitei în teren am rămas cu câteva idei pe care vrem să le transformăm în proiecte concrete pentru județul Bihor. Vrem să dezvoltăm infrastuctura turistică din județul nostru, având în același timp grijă de natură. Printre obiectivele noastre se numără amenajarea de peșteri, campinguri, piste cicloturistice și combaterea ferigii care se extinde necontrolat, scoțând din uz pășunile. Există și o linie de finanțare europeană care urmărește protejarea speciilor de plante și animale din ariile protejate”, a menționat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
KP
Te doare capul ca se protejaza in judetul nostru??
Postat 25 Iulie 2021, 23:37 de Sandu2100
Respect pentru Malan
Un om de caracter, si ca viceprimar al orasului a facut o gramada de lucruri bune, si la judet el se ocupa de salubritate, turism. E mana dreapta a lui Bolojan de parca nu a vurt sa il lase sa fie primar la Oradea si sa fie apoi singur. Si Bolojan a facut incredibil de multe de asemenea, si e un caracter putetnic, dar succesul si munca e a unei echipe intregi!
Postat 25 Iulie 2021, 19:07 de unu
Proiect tocmai potrivit pentru Bolojan.
Dacă tot e pietrificat izvorul, hai și cu niște asfalt.
Postat 25 Iulie 2021, 09:31 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON