Unul dintre habitatele rare expres ocrotite în Europa, izvorul pietrifiant recent descoperit în Bihor va primi protecţia de care are nevoie.
Monument al naturii
După ce angajaţii statului plătiţi să ocrotească ariile protejate, adică cei ai Agenţiei Naţionale pentru Arii Protejate Bihor, au ignorat izvorul, Consiliul Judeţean Bihor a decis să demareze demersurile pentru a-l legitima ca un monument al naturii.
Decizia a fost luată după ce vicele Mircea Mălan a vizitat izvorul în care apa calcaroasă dă aspect de piatră plantelor pe care le atinge, alături de şefa ANANP la nivel naţional, Adi Croitoru.
“În comuna Căbești, alături de doamna primar Corina Ene, delegația a vizitat izvorul petrifiant din Valea Sohodol. Apa dizolvă calcarul, acesta se depune ulterior pe mușchi, lemne și frunze, căpătând un aspect de piatră. Consiliul Județean Bihor va începe demersurile ca izvorul să devină monument al naturii de interes județean”, se arată într-un comunicat al CJ Bihor.
Raţ l-a ratat
Aşa cum BIHOREANUL a scris, izvorul pietrifiant a fost descoperit aproape întâmplător, la marginea ariei protejate Munţii Pădurea Craiului, de un speolog. După ce ecologiştii au notificat ANANP Bihor, fostul şef al instituţiei, Remus Raţ, a ieşit în teren să verifice situl, dar a concluzionat că ceea ce specialiştii în mediu au spus nu se confirmă. În realitate, au spus sursele BIHOREANULUI, Raţ nici măcar n-a ajuns la izvorul pietrifiant, rezumându-se să meargă pe alte trasee forestiere din zonă.
În schimb, izvorul pietrifiant a fost găsit de comisarii de mediu din Bihor, care nu doar că au confirmat importanţa lui, ci au interzis şi lucrări forestiere în zonă, pentru ca habitatul atât de fragil să nu fie afectat.
Planuri pentru Bihor
Mălan şi Croitoru au vizitat şi alte zone din Bihor, alături de șeful Direcției Silvice Bihor, Teodor Suciu, primarii mai multor comune și o echipă locală de speciliști în turism și fonduri europene.
Delegaţia a mers la Dobreşti, în zona Lacului Vida, unic în Europa datorită deversorului în formă de pâlnie, unde împreună cu primarul comunei, Florin Copos, au fost analizate mai multe posibilități de dezvoltare și conservare a zonei. „Două obiective sunt amenajarea unui camping și punerea în valoare a Peșterii Toplița, declarată arie protejată de interes național”, se arată în comunicatul CJ Bihor.
De asemenea, o vizită a fost făcută la Roșia, pe teritoriul căreia există un relief carstic bogat, fiind comuna cu singura peșteră cu cristale de calcit amenajată din Europa, şi la Muntele Șes, din comuna Șinteu.
„În urma vizitei în teren am rămas cu câteva idei pe care vrem să le transformăm în proiecte concrete pentru județul Bihor. Vrem să dezvoltăm infrastuctura turistică din județul nostru, având în același timp grijă de natură. Printre obiectivele noastre se numără amenajarea de peșteri, campinguri, piste cicloturistice și combaterea ferigii care se extinde necontrolat, scoțând din uz pășunile. Există și o linie de finanțare europeană care urmărește protejarea speciilor de plante și animale din ariile protejate”, a menționat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.