URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Octombrie 2020, 12:38

Proprietarul unei ferme din Cheriu, reţinut de procurorii DIICOT pentru sclavie: a ţinut captivi 6 oameni, inclusiv minori, pe care îi "muncea" în fermă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un fermier în vârstă de 60 ani din satul Cheriu, comuna Oşorhei, a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii DIICOT din Oradea după ce a ţinut mai multe persoane, inclusiv minori, captive într-o fermă, luându-le actele de identitate şi obligându-le să muncească fără plată.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Poliţia Bihor, măsura a fost dispusă în urma a cinci percheziții efectuate cu o zi mai devreme de polițiștii de combatere a criminalității organizate și procurorii DIICOT din Oradea, într-o anchetă care priveşte acuzaţii de trafic de persoane și trafic de minori, în forma exploatării prin supunere la muncă forțată.

Începând cu vara anului  2018 şi până la 8 octombrie în acest an, bărbatul, pe nume Chiş Teodor, despre care BIHOREANUL a aflat că este unul dintre cei mai avuţi fermieri din zonă, a recrutat direct sau prin intermediari cel puţin 6 persoane, inclusiv minori, pe care le-ar fi adăpostit într-un imobil care servea ca fermă de animale.

Toate victimele, spun poliţiştii în comunicat, proveneau din medii sociale defavorizate, fără reședință stabilă, lipsite de resurse financiare sau într-o stare de vulnerabilitate evidentă, din cauza unor afecţiuni medicale sau a vârstei fragede. Lor li se promitea cazare, masă şi diverse sume de bani "în scopul prestării unor munci de îngrijire a animalelor".

Oamenii erau transportaţi la fermă şi li se cereau actele de identitate, ca o garanție a faptului că nu vor părăsi locația, acte care erau păstrate de fermier. "Acesta ar fi refuzat restituirea documentelor la cererea repetată a persoanelor titulare", se mai precizează în informare. 

Într-un alt comunicat transmis tot vineri de Biroul de presă al DIICOT pe marginea cazului, procurorii arată că după ce erau deposedate de actele de identitate, victimele au fost cazate în condiții insalubre, într-o cameră aflată într-un corp de clădire improvizat, şi fără a primi hrana adecvată.

"Sub imperiul unui climat de teamă impus prin violență fizică și verbală, dar și determinat de deposedarea de actele de identitate și privarea de orice resurse financiare, persoanele vătămate au prestat muncă la fermă, în condiții deosebit de grele, respectiv erau determinate să lucreze peste 12 ore pe zi, fără pauza săptămânală de odihnă și fără întreruperi pentru recuperare", spun anchetatorii. 

Oamenii nu au fost plătiţi pentru munca prestată nici măcar cu sumele derizorii promise inițial de către fermier, "pentru a fi private de resursele necesare deplasării de la fermă și pentru a crea o stare de dependență între acestea și exploatator".

Cert este că joi, în urma percheziţiilor domiciliare realizate de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Oradea, anchetatorii au găsit actele de identitate ale victimelor, dar și alte documente relevante cauzei.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul Serviciului Criminalistic al IPJ Bihor și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
....
Toate muștele stiu cum se face mierea in ziua de azi .. iti spuna Pop Ionel.
Postat 09 Octombrie 2020, 22:04 de cosmina_iulia
Pop Ionel
Draga "domnule " Pop Ionel..Înainte de a lăsa un comentariu prost precum propriile principii și idei, v-as recomanda sa va documentați cu privire la personajul despre care e vb in reportaj (dacă tot ești curios) nu sa aduceți acuze si vb care nu își au rostul. Iar daca nu sunteti in stare, ceea ce aveți de făcut e sa vă dați cu reveneală. Spre surprinderea dvs DA, sa stiti ca cel despre care insinuati se va lauda cu fiica si ginerele polițiști, ( probabil ai vrea si tu Dar esti un 0 si nu ai cu ce) dar nu cu bani împrumutati..nu încape în discuție asta si nu meriți nici macar sa ma obosesc sa îți explic. Fa cercetări daca te mănâncă în *** sa stii mai multe dar iti recomand să nu te bagi in problemele nimănui. Esti un frustrat. 0 adică! Seara buna!
Postat 09 Octombrie 2020, 21:33 de cosmina_iulia
o alta rusine bihoreana - verdictele in ciuda date pentru cei neputinciosi sa se apere
un caz rusinos si revoltator. dupa ce am aflat din presa despre verdictele pe care le dau judecatoarele bihorene, probabil ca urmeaza sa ii dea pedeapsa cu suspendare, pt ca nu a omorat pe nimeni. si asta se intampla pentru ca nu avem avocati care sa apere drepturile femeilor abuzate, violate, maltratate, minorilor, persoanelor cu handicap, etc.
Postat 09 Octombrie 2020, 19:37 de roger
Cheriu
Domnule,vedeți că ați cam confundat persoana despre care scrie in articol cu o alta persoană din același sat. Nici măcar nu-i cheamă la fel.
Postat 09 Octombrie 2020, 14:25 de Maria_Marinescu
Interesant
Acest domn se lauda peste tot cu fiica lui politista cu ginerele politist la rutiera,cu procurori si judecatori, la care se lauda ca da bani cu imprumut. Se pare ca era doar bla bla daca diicot ul a intrat peste el.
Postat 09 Octombrie 2020, 13:32 de Pop-Ionel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON