URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Decembrie 2022, 11:18

Proprietarii a 330 de clădiri neîngrijite din Oradea vor fi supraimpozitaţi cu 500% în 2023

Proprietarii a 330 de clădiri neîngrijite din Oradea vor fi supraimpozitaţi cu 500% în 2023 text foto: Printre clădirile supraimpozitate de Primărie cu 500% ca neîngrijite se numără, deja pentru al patrulea an, palatul Poștei Române din strada Roman Ciorogariu 12, una dintre cele mai reprezentative clădiri orădene.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea va supraimpozita anul viitor cu 500% proprietarii a 330 de imobile neîngrijite.

Impozitul "amendă"

Consiliul Local Oradea a aprobat joi în bloc pachetul de hotărâri privind aceste imobile. "Numărul clădirilor cu supraimpozitare de 500% în anul 2023 va fi 330", a declarat primarul Florin Birta în conferinţa de presă care a precedat şedinţa în plen.

Potrivit edilului, numărul imobilelor supraimpozitate se menţine constant, în condiţiile în care în fiecare an unele clădiri intră în reabilitare şi sunt scoase de pe le listă, iar altele sunt identificate de angajaţii municipalităţii ca fiind într-o stare tehnică neîngrijită.

Printre acestea se numără imobile precum cele situate pe străzile Parcul Traian 7, Traian Moşoiu 20, Cuza Vodă 17, Republicii 47 şi altele.

"Dacă până acum doi ani supraimpozitarea se referea la imobil, de anul trecut se referă la proprietar. Dacă într-o clădire sunt trei proprietari, sunt adoptate trei hotărâri de Consiliu Local. Astfel, dacă unul dintre proprietari nu doreşte să reabiliteze imobilul, iar altul doreşte (n.r. dar vecinii se opun), se instituie într-un cont o taxă de reabilitare, iar cel care a depus-o nu mai e supraimpozitat", a spus Birta.

Ori renovare ori impozit mărit!

Celor 330 de clădiri supraimpozitate se mai adaugă încă 94 de imobile neîngrijite, dar pentru care proprietarii și-au scos autorizaţie de construcţie și urmează să înceapă lucrările de reabilitare.

"Avem 94 de imobile care au fost propuse pentru supraimpozitare, dar aceasta s-a suspendat pentru că proprietarii au anunţat începerea lucrărilor de refacere. Dacă aceștia îşi reabilitează clădirile nu vor plăti impozit majorat, dar dacă nu, vor fi supraimpozitați cu 500% inclusiv retroactiv", a declarat primarul.

În astfel de situaţii se află clădiri precum cele din străzile Gheorghe Doja 9, Republicii 67, Roman Ciorogariu 28, Primăriei 48 şi altele.

Mega-impozit şi la terenuri

Tot în cursul anului viitor municipalitatea va supraimpozita cu 50% proprietarii a 12 terenuri construibile dar ţinute goale în zone aglomerate ale oraşului. Printre acestea se numără amplasamente situate în străzi precum Evreilor Deportaţi 21, Apostol Andrei 22 ori Petofi Sandor 18-12.

Un impozit mai consistent, majorat cu 500%, vor plăti în schimb proprietarii terenurilor neîngrijite situate pe străzi precum Ogorului 77 D, Rădăuţilor 34 ori Calea Sântandreiului 12.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Sunt de acord cu “unu”.
Sa se aduca in fata exemplele, pozitive dar si negative. Omul sa poata pune in balanta. Din pacate cele negative sunt atat de numeroase incat nimeni nu are interes sa le prezinte. Lucrari facute de mantuiala, nerespectarea proiectului, lucrari nereceptionate, primaria care impune solutii sau constructori. https://m.ebihoreanul.ro/stiri/ruina-ullmann-cum-a-lasat-primaria-oradea-sa-se-distruga-unul-dintre-cele-mai-impozante-monumente-din-oras-161449.html
Postat 24 Decembrie 2022, 08:04 de User anonimizat
trist ca nu scade de la an la an numarul supraimpozitatilor
te-ai fi gandit ca e doar pe termen scurt, temporar, pana cand 300 de incapatanati se modernizeaza in centru. Dar din pacate numarul e constant si apar imobile noi, nu pare mare progres (desi ar merita o stire despre cazurile care s-au adaptat, ce au facut, cat au fost supraimpozitati, cat au platit, cum arata inainte si dupa, la ce cost au renovat, etc ca lumea sa inteleaga beneficiile, nu doar durerea de cap)
Postat 23 Decembrie 2022, 21:18 de unu
PMO nu are în listă imobilele deținute de germenii Micula.
De ce oare? De vină e sistemul digitalizării? Poate le-a scăpat fără intenție? Sau poate doar pentru că germenii l-au inventat pe Bolojan ca politician de frunte ... care, l-a rândul lui, l-a inventat pe Birta și pe toți caraghioșii liberalismului autohton bihorean, un fel de concentrat rural la nivelul urban al acestui oraș, repudiat chiar și de proprii lui locuitori tradiționali.
Postat 23 Decembrie 2022, 16:10 de KP
CT
Fațada e doar de fațadă. Sa faci si interiorul si apartamentele si casa scarii si becurile ar fi orea domnesc pt proprietarii si s-ar putea obisnuii doar cu beneficii. Eu sunt de-acord sa platesc pt fatadele lor taxe , dar nu si pt comfortul lor.
Postat 23 Decembrie 2022, 13:25 de Sandu2100
Desigur, Filip, se putea…
Cladirea fostei cooperatii din Unirii (colt cu Primariei), fostul internat din Unirii (colt cu Avram Iancu), astea-s doar doua ce sar in ochii tuturor. Plus o gramada dispersate prin tot centru, in cota parte. Asa e simplu sa pui s*la in coasta proprietarilor, sa-si reabiliteze fatada (si doar fatada in majoritatea cazurilor), dupa care sa-ti faci imagine pe reusita lor. Legea exista, doar la noi e dusa la paroxism. Un program amplu de reabilitare, interventii structurale, instalatii sanitare si electrice, cai de acces, curti, prin implicarea directa a primariei, atragere de fonduri (doar e patrimoniul orasului) ? Nu se poate, fac prostii, da-i drecu…
Postat 23 Decembrie 2022, 12:34 de User anonimizat
CT
A rezolvat Filip sa nu mai aibă primăria proprietăți.
Postat 23 Decembrie 2022, 12:07 de Sandu2100
De curiozitate…
Primaria se auto-supraimpoziteaza pentru imobile detinute (sau in cota parte) si nerenovate?
Postat 23 Decembrie 2022, 11:45 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON