URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Noiembrie 2019, 19:31

Promenada de lângă Primăria Oradea ar putea fi gata mai devreme. Nu va mai avea copacii înalţi cu care s-au fălit edilii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările de amenajare a promenadei de pe malul stâng al Crişului Repede, din zona Primăriei Oradea, ar putea fi finalizate încă de anul acesta, înainte de termenul stabilit pentru aprilie 2020.

"S-ar putea încheia anul acesta"

Reabilitarea malului stâng al Crişului se apropie de finalizare după ce constructorii au montat, între altele, blocurile şi treptele din granit auriu pe zona de promenadă şi bordurile de granit de-a lungul carosabilului dintre podul Centenarului şi centrul istoric.

"În prezent, constructorii lucrează la montarea trotuarului din porfir, pregătesc remontarea balustradei şi stâlpilor şi tencuiesc zidul de pe malul Crişului Repede după modelul iniţial", a declarat viceprimarul Mircea Mălan (foto).

Potrivit edilului, constructorii mai au de finisat treptele de acces la malul Crişului, de asfaltat porţiunea intermediară de promenadă, de amenajat spaţiul verde şi de montat balustradele şi stâlpii proiectaţi de arhitectul Vágó László. "Termenul de predare a lucrării este în primăvara anului viitor, dar constructorul ne-a transmis că lucrările s-ar putea încheia anul acesta", a spus Mălan.

În paralel, ABA Crişuri va demara în perioada următoare lucrări de prelungire a promenadei pe sub pod, până la parcarea subterană de lângă Sinagoga Sion, aflată încă în construcţie.

Fără "îmbunătăţiri"

Deşi la începutul lunii trecute viceprimarul Mircea Mălan anunţa atât pe reţelele de socializare cât şi în presă că proiectul a fost modificat în sensul înfiinţării unei zone verzi pe promenadă (foto), în apropierea Podului Ladislau, cu bănci şi 10 copaci înalţi, municipalitatea a renunţat la idee.

"Pe malul Crişului nu s-au mai putut planta pomi pentru că atunci când au săpat constructorii au găsit mai mult conducte şi reţele în altă poziţie decât în evidenţele deţinătorilor lor. Toată lumea a spus că aşa nu va merge", a precizat, miercuri, Mălan, la solicitarea BIHOREANULUI.

Refăcut din temelii

Lucrările de reabilitare a malului stâng al Crişului Repede în zona centrală vizează printre altele înlăturarea şi refacerea carosabilului uzat, turnarea de şapă armată, fixarea bordurilor de granit, montarea corpurilor de iluminat restaurate şi consolidarea scării care coboară către mal.

La cota râului se reconstruieşte taluzul şi se montează jardiniere şi corpuri de iluminat placate cu granit. La fel, pe porţiunea dinspre rampă şi Podul Centenarului se montează trepte din blocuri de granit, material cu care vor fi placate şi zidurile de sprijin.

Pe porţiunea promenadei, înspre Podul Centenarului, proiectul vizează plantarea a 50 de platani, înierbarea unor spaţii şi acoperirea zidului de sprijin cu o perdea de iederă.

Lucrările sunt efectuate de asocierea firmelor Gavella, Porfido ed Arte Consorzio Stabile, Proconsolution şi Iriconstruct pentru 13,3 milioane lei, din care 13 milioane lei fonduri europene nerambursabile. Termenul de execuţie este de 12 luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
sandu
Tot mică o ai, nu ți-a mai crescut deloc.
Postat 07 Noiembrie 2019, 11:48 de User anonimizat
Terminați MĂ gâștelor
Bucurați-vă că se face, că de altfel gunoaie ca voi au tras țara în jos, și acuma când se face, comentați că se face
Postat 07 Noiembrie 2019, 11:35 de Sandu1206
iarasi veniti cu scuze...
Da, in timp record... iar restul 30-40 de santiere intarzie cu 6-12 luni... Calea Bihorului ar trebui sa fie gata dar arata ca dupa razboi, prelungirea drumului pana la Real ar trebui sa fie gata pana in decembrie dar cum au zis "in cel mai bun caz o sa fie instalat grinziile pana in februarie-martie"... a fost vorba ca tramvaiele pe Magheru MAXIM 2 luni nu o sa circula, acuma vorbesc despre "pana la mai 2020"... iar despre ca Malan zice odata ca liniile o sa fie inierbita iar dupa o luna ca "nu o sa mai fie inierbita ca costructorul a asfaltat toate intersectia", o sa fie plantati cateva copaci, fiindca pt oamenii n-au placut ca au taiat cam 20-30 de copaci pana la podul Centenariului iar acuma vine ca "scuzati, nu se poate, ca sunt acolo niste tevi..." hai mai, pana la podul Centenariului tot exista loc copacii unde au taiat ce au fost acolo pana acuma... totul se poate numai trebuie facut... dar sa tai copaci e mai simplu decat sa si plantati...
Postat 07 Noiembrie 2019, 07:52 de cititor_oradean
Prioritizari?
Cu ce ma incalzeste ca e gata mai repede promenada, cand tot orasul e aruncat in haos si transee dar se lucreaza cu țårâita? Si dealul Ciuperca a fost finalizat in timp record si s-a dus la naiba.
Postat 07 Noiembrie 2019, 07:16 de oradeanbihor
...
Un scuze, m-a luat gura pe dinainte? De unde atâta onoare! Nu mă aștept de la unu care ne supraimpozitează dar are fațada deplorabilă pe Szigligeti.
Postat 06 Noiembrie 2019, 21:01 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON