URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
Scandalul începutului de an este, în Oradea, conflictul preotului Ciprian Mega cu episcopul Sofronie Drincec, unul în care ortodocșii, și nu doar ai locului, se împart de o parte și de alta. Preotul, suspendat de la amvon pentru o lună, dar și de la șefia parohiei, iar în plus trimis în „cercetare disciplinară bisericească” cu riscul caterisirii, își acuză ierarhul de păcatul sodomiei, căci l-ar prigoni de dragul unui consilier „iubit”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Noiembrie 2024, 10:10

Proiectul viitorului bloc ANL cu 9 etaje din Oradea va fi scos la licitaţie anul viitor. Cum a fost modificat proiectul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiectul viitorului bloc ANL cu 9 etaje din Oradea va fi scos la licitaţie abia anul viitor.

În analiză

Primăria a depus miercuri la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, pentru evaluarea impactului de mediu, proiectul viitorului imobil cu 50 de apartamente care urmează să fie construit de către Agenţia Naţională de Locuinţe în strada Cerbului nr. 9.

Construcţia blocului ar urma să fie scoasă la licitaţie abia la începutul anului viitor. Proiectul depus spre analiză la APM Bihor a fost modificat faţă de forma prezentată iniţial de către municipalitate, lucru care va prelungi termenul de realizare a documentaţiei.

Iniţial, în luna septembrie, la aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiţiei, Consiliul Local Oradea a aprobat ca blocul să fie construit peste un demisol deja existent, amenajat în timpul comunismului ca fundaţie pentru un bloc cu 8 etaje abandonată după căderea regimului (foto jos).

Ulterior, reprezentanţii Primăriei Oradea s-au răzgândit.

"Fundaţia este prea veche"

Primăria Oradea a renunţat la ideea construirii blocului pe fundaţia existentă, pe care o va demola.

"După aprobarea indicatorilor tehnico-economici, de comun acord cu reprezentanţii ANL, am comandat o expertiză a fundaţiei existente care are peste 30 de ani. Expertiza a stabilit că fundaţia este prea veche, iar specialiştii nu garantează că aceasta va putea susţine o un bloc de nouă etaje", a explicat pentru BIHOREANUL şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din Primăria Oradea, Lucian Popa.

Având în vedere neconformităţile demisolului existent, construcţia viitorului bloc va începe cu dezafectarea acestuia şi realizarea unei fundaţii noi.

După cum BIHOREANUL a mai scris, locuitorii din zonă s-au opus construcţiei blocului încă de la anunţarea investiţiei.

Riveranii au susţinut că fundaţia existentă este prea veche pentru a susţine un construcţie nouă, că infrastructura existentă în zonă nu va putea prelua şi noua construcţie iar mobilarea zonei cu încă un bloc va genera aglomeraţie (foto jos).

Un bloc de 5,5 milioane euro

Expertiza suplimentară, care a impus refacerea documentaţiei, a făcut ca licitaţia pentru execuţia efectivă a construcţiei să fie amânată pentru prima parte a anului viitor.

Conform proiectului care a fost înaintat de municipalitatea orădeană către Ministerul Dezvoltării, viitorul bloc cu 9 etaje din strada Cerbului va avea 50 de apartamente, dintre care 30 de locuinţe cu o cameră şi 20 de spaţii de locuit cu 2 camere.

La parterul clădirii vor fi amenajate 2 apartamente echipate pentru persoanele cu dizabilităţi.

Blocul va fi deservit de o parcare cu 52 de locuri, din care 5 locuri vor fi deservite de staţii de încărcare a maşinilor electrice, iar 2 locuri vor fi rezervate persoanelor cu dizabilităţi. În plus, va fi amenajată o parcare pentru biciclete cu o capacitate de 50 de locuri.

Pe terasa blocului va fi amenajat un sistem fotovoltaic complet, fără baterii, pentru a deservi parte din necesităţile construcţiei.

Investiţia în construirea blocului şi amenajarea spaţiilor exterioare, cu spaţiu verde şi loc de joacă pentru copii, este estimată la 27,7 milioane lei, echivalentul a 5,5 milioane euro.

Blocuri pentru tineri și specialiști...

După cum BIHOREANUL a mai scris, municipalitatea orădeană își dorește construirea a două blocuri ANL în cartierul Dragoș Vodă.

Prima construcție, cu 9 etaje și 50 de locuințe, ar urma să fie pusă la dispoziția tinerilor în căutarea unei locuințe. Cea de-a doua clădire ar urma să cuprindă 40 de locuințe de serviciu pentru specialiști.

În prezent municipalitatea orădeană are înregistrate peste 300 de cereri de locuințe din partea orădenilor.

Ultimul bloc de locuințe ANL a fost dat în folosință în Oradea în anul 2018, pe strada Balogh István din zona Calea Aradului, în proximitatea șoselei de centură.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Florea
Te doare și pe tine rău când vezi ca se mai face câte ceva în Oradea, eu cred ca te doare prostia din cap când vezi ca Bolojan si Birta construiesc orașul, în timp ce PSD se împrumută pt pensii și salarii. Nu-i duce capul pe PSD, cum nici pe tine. Apropo Kosovo e Serbia, sau Serbia e Kosovo, ca de obicei când realizezi ca ești prost, nu mai comentezi câteva zile, crezi ca trece repede ::::::)))))
Postat 22 Noiembrie 2024, 16:58 de Sandu2100
tot KP
tribul sprancenatului,ca nu toti sunt din sleata sunt din zona birtin
Postat 21 Noiembrie 2024, 21:09 de florea
KP vezi ca dezinformezi!!!!!!!
"Fundaţia este prea veche" Primăria Oradea a renunţat la ideea construirii blocului pe fundaţia existentă, pe care o va demola.""
Postat 21 Noiembrie 2024, 21:07 de florea
specialisti precum cine?
"Cea de-a doua clădire ar urma să cuprindă 40 de locuințe de serviciu pentru specialiști." specialisti in ce?
Postat 21 Noiembrie 2024, 21:04 de florea
ptr CR
restul e bani de buzunar la camarila PNL.cum crezi ca se sustin in presa cu advertoriale ptr campaniile electorale fiind doar ei in top la oricare cautare
Postat 21 Noiembrie 2024, 21:01 de florea
sa calculam
costurile de constructie, deci investitia (terenul este deja al primariei, nu trebuie cumparat) este de 5.5 milioane euro pentru 50 de apartamente. deci costul mediu pe un apartament este de cca. 110.000 euro. In conditiile in care construirea unui m2, la bloc, la ora actuala ajunge pe la 800 euro... sa presupunem ca in medie, un apartament are 45m2, rezulta un cost pe apartament de 36.000 euro. ne explica cineva diferenta de 74.000 euro?
Postat 21 Noiembrie 2024, 14:09 de CR
Stă mintea omului în loc când aude ce incompetenți are Primăria.
Auzi trăznaie, să vrei ridicarea unui bloc cu multe etaje, pe o fundație din beton turnată în urmă cu mai bine de 35 de ani, bătută de ploi și degradată până la fierul beton al plăcii care n-ar ține după standaree nici măcar o clădire pe parter doar. Noroc că la așa ceva mai trebuie și avize sau acorduri, de la instituții nesubordonate municipalității și birtinezilor, unde mai există și funcționari cu mintea acasă, care resping astfel de trăznăi și cer refacerea documentațiilor neconforme. Direcțiile din primărie, cea tehnică și cea de urbanism, ar trebui golite de incompetenții care le conduc și sunt acolo doar pentru apartenența la tribul birtinezilor.
Postat 21 Noiembrie 2024, 13:16 de KP
parcare
de ce nu se face parcare si sub bloc? costa mai mukt? asa, si? e mai bine sa fie tapetata toata zona cu parcari pe sol si masini in loc de zone verzi, copaci, etc?!?!
Postat 21 Noiembrie 2024, 11:30 de danzigk
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON