Proiectul viitorului bloc ANL cu 9 etaje din Oradea va fi scos la licitaţie abia anul viitor.
În analiză
Primăria a depus miercuri la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, pentru evaluarea impactului de mediu, proiectul viitorului imobil cu 50 de apartamente care urmează să fie construit de către Agenţia Naţională de Locuinţe în strada Cerbului nr. 9.
Construcţia blocului ar urma să fie scoasă la licitaţie abia la începutul anului viitor. Proiectul depus spre analiză la APM Bihor a fost modificat faţă de forma prezentată iniţial de către municipalitate, lucru care va prelungi termenul de realizare a documentaţiei.
Iniţial, în luna septembrie, la aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiţiei, Consiliul Local Oradea a aprobat ca blocul să fie construit peste un demisol deja existent, amenajat în timpul comunismului ca fundaţie pentru un bloc cu 8 etaje abandonată după căderea regimului (foto jos).
Ulterior, reprezentanţii Primăriei Oradea s-au răzgândit.
"Fundaţia este prea veche"
Primăria Oradea a renunţat la ideea construirii blocului pe fundaţia existentă, pe care o va demola.
"După aprobarea indicatorilor tehnico-economici, de comun acord cu reprezentanţii ANL, am comandat o expertiză a fundaţiei existente care are peste 30 de ani. Expertiza a stabilit că fundaţia este prea veche, iar specialiştii nu garantează că aceasta va putea susţine o un bloc de nouă etaje", a explicat pentru BIHOREANUL şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din Primăria Oradea, Lucian Popa.
Având în vedere neconformităţile demisolului existent, construcţia viitorului bloc va începe cu dezafectarea acestuia şi realizarea unei fundaţii noi.
După cum BIHOREANUL a mai scris, locuitorii din zonă s-au opus construcţiei blocului încă de la anunţarea investiţiei.
Riveranii au susţinut că fundaţia existentă este prea veche pentru a susţine un construcţie nouă, că infrastructura existentă în zonă nu va putea prelua şi noua construcţie iar mobilarea zonei cu încă un bloc va genera aglomeraţie (foto jos).
Un bloc de 5,5 milioane euro
Expertiza suplimentară, care a impus refacerea documentaţiei, a făcut ca licitaţia pentru execuţia efectivă a construcţiei să fie amânată pentru prima parte a anului viitor.
Conform proiectului care a fost înaintat de municipalitatea orădeană către Ministerul Dezvoltării, viitorul bloc cu 9 etaje din strada Cerbului va avea 50 de apartamente, dintre care 30 de locuinţe cu o cameră şi 20 de spaţii de locuit cu 2 camere.
La parterul clădirii vor fi amenajate 2 apartamente echipate pentru persoanele cu dizabilităţi.
Blocul va fi deservit de o parcare cu 52 de locuri, din care 5 locuri vor fi deservite de staţii de încărcare a maşinilor electrice, iar 2 locuri vor fi rezervate persoanelor cu dizabilităţi. În plus, va fi amenajată o parcare pentru biciclete cu o capacitate de 50 de locuri.
Pe terasa blocului va fi amenajat un sistem fotovoltaic complet, fără baterii, pentru a deservi parte din necesităţile construcţiei.
Investiţia în construirea blocului şi amenajarea spaţiilor exterioare, cu spaţiu verde şi loc de joacă pentru copii, este estimată la 27,7 milioane lei, echivalentul a 5,5 milioane euro.
Blocuri pentru tineri și specialiști...
După cum BIHOREANUL a mai scris, municipalitatea orădeană își dorește construirea a două blocuri ANL în cartierul Dragoș Vodă.
Prima construcție, cu 9 etaje și 50 de locuințe, ar urma să fie pusă la dispoziția tinerilor în căutarea unei locuințe. Cea de-a doua clădire ar urma să cuprindă 40 de locuințe de serviciu pentru specialiști.
În prezent municipalitatea orădeană are înregistrate peste 300 de cereri de locuințe din partea orădenilor.
Ultimul bloc de locuințe ANL a fost dat în folosință în Oradea în anul 2018, pe strada Balogh István din zona Calea Aradului, în proximitatea șoselei de centură.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.