URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Iulie 2021, 13:30

Proiectul viitoarei clădiri din Parcul Traian „bagă” arhitecții orădeni în ședință online

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Arhitecţii din cadrul Comisiei Municipale pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului şi a Comisiei Zonale pentru Monumente 6 pentru judeţele Bihor, Satu Mare şi Maramureş au dezbătut joi pentru prima dată în mediul online modul în care va trebui să arate viitoarea clădire din Parcul Traian.

Consultări "preventive"

Municipalitatea îşi doreşte ca până în toamnă să aibă aprobat un proiect pe baza căruia să poată licita construcţia viitorului imobil dintre Palatul de Justiţie şi Baroul de Avocaţi.

"Este pentru prima dată când membri CMUAT şi cei ai Comisiei Zonale 6 se întrunesc online pentru a dezbate un proiect. Astfel de consultări vor mai avea loc pentru că dorim ca în august când vom intra cu proiectul în comisie să fie deja matur şi să nu fie amânat o lună, până se întruneşte din nou, pentru ajustări", a declarat pentru BIHOREANUL viceprimarul de Oradea, Arina Moş.

Între o clădire ştearsă şi una ultra-modernă

Potrivit viceprimarului Moş specialiştii au de ales între două concepţii diferite cu privire la modul în care va trebui să arate viitorul imobil.

"Vorbim de un amplasament ultra-central situat între două clădiri monument istoric. Ca să aducem un plus de valoare zonei, specialiştii vor trebui să stabilească trendul pe care vom merge. Unii specialişti sunt de părere că ar trebui să avem aici o clădire anostă, care să nu iasă în evidenţă pe lângă palatele din jur iar alţii susţin ideea unui imobil modern, de secol XXI, aşa cum îşi doreşte şi proprietarul", a afirmat viceprimarul.

Arhitecţii orădeni înclină spre cea de-a doua variantă şi încearcă să îi convingă pe membri Comisiei Zonale de justeţea viziunii lor.

"Trebuie să ne gândim pentru viitor. Peste o sută de ani această clădire situată între două monumente istorice va fi la rândul ei istorică", a spus Moş.

Viceprimarul a afirmat că de principiu membri comisiei au acceptat poziţia municipalităţii, dar au cerut ca varianta proiectului supusă dezbaterii să mai fie lucrată.

Dezbateri aprinse

După cum BIHOREANUL a mai scris, municipalitatea a demolat în primăvara anului trecut fostul sediu al PDL din Parcul Traian, pentru a face loc unei clădiri de birouri aliniate la înălţime cu Palatul de Justiţie şi Baroul de Avocaţi.

Pe amplasamentul acum gol, municipalitatea în parteneriat cu firma La Casa SRL, coproprietară a imobilului demolat, va ridica o clădire cu patru niveluri.

La parterul clădirii vor fi spaţii comerciale, iar la primul etaj, având în vedere vecinătatea Palatului de Justiţie, vor fi amenajate cabinete avocaţiale.

Apariţia publică a primei schiţe de proiect reprezentând o clădire cu aspect simplist, în contrast cu faţadele elaborate ale imobilelor din jur, a stârnit în iarna anului 2020 reacţii aprinse din partea orădenilor.

Contestatarii se temeau că viitoarea clădire va altera aspectul centrului istoric al oraşului.

Proiectul a fost cu atât mai criticat cu cât, în loc să organizeze un concurs internaţional, municipalitatea a preferat să lucreze cu unul dintre arhitecţii de casă în ciuda importanţei amplasamentului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
articol incomplet
putem sa stim si noi cine sunt arhitectii? cine a ramas sa aprobe tacit orice monstruozitate debitata? o sala de congrese ar fi minunata si in ton cu vremurile…
Postat 18 Iulie 2021, 07:32 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON