URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 07 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La începutul lunii iunie a intrat în vigoare o lege care modifică legislația penală în materia sancțiunilor rutiere. În concret, prin Legea nr. 172/2024 a fost modificat Codul penal sub mai multe aspecte privind infracțiunile rutiere și consecințele pe care o condamnare le produce cu privire la dreptul de a conduce autovehicule.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
27 Mai 2024, 16:21

Proiectul celui mai mare parc din Oradea a fost depus spre cofinanțare din bani europeni. Valoarea totală a investiției: 25 milioane de euro (FOTO)

Proiectul celui mai mare parc din Oradea a fost depus spre cofinanțare din bani europeni. Valoarea totală a investiției: 25 milioane de euro (FOTO) sursă imagini: Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiectul celui mai mare parc din Oradea, Grădina Urbană Nufărul, a fost depus spre finanțare de către angajații municipalității.

Un parc de milioane de euro...

După cum BIHOREANUL a mai scris, investițiile, care vor fi făcute pe o suprafață de 7 hectare, delimitată de Parcul Salca și Lotus Center, sunt estimate la 123,6 milioane de lei, echivalentul a aproape 25 milioane de euro.

Investiția europeană solicitată de Primăria Oradea prin proiect este de 35% din valoarea proiectului, echivalentul a 8,7 milioane euro.

„În perioada următoare va avea loc evaluarea și, apoi, dacă proiectul va fi desemnat câștigător, semnarea contractului de finanțare. Aceste etape ar putea dura circa șase luni. Asta înseamnă că lucrările efective ar putea fi scoase la licitație în iarnă, iar execuția efectivă să demareze undeva în cea de-a doua jumătate a anului 2025, cu termen de finalizare în doi ani”, a declarat, pentru BIHOREANUL, directorul adjunct al Direcției Management Proiecte cu Finanțare Europeană, Ovidiu Guler.

Potrivit acestuia, deși fondurile solicitate se vor acorda pe bază de competiție între proiecte, municipalitatea orădeană are toate șansele să atragă finanțarea dorită. „Proiectul a fost scris în așa fel încât să câștige un punctaj cât mai mare”, a precizat Guler.

... cu grădină botanică, turn și pasarelă

Cum BIHOREANUL a anunțat, viitoarea grădină urbană se doreşte a fi cea mai mare zonă verde din intravilanul oraşului Oradea.

Proiectul vizează amenajarea unei grădini botanice care va putea fi admirată atât în aer liber, cât şi într-o seră întinsă pe 3.000 metri pătraţi. Aici ar putea fi amenajate ateliere şi laboratoare în colaborare cu Universitatea din Oradea.

De asemenea, parcul, cu 15 zone amenajate distinct, va avea o grădină verticală şi un turn de observaţie care va oferi o perspectivă asupra împrejurimilor.

Accesul în turn se va face atât din grădină, cât şi de pe o pasarelă suspendată, ce va trece peste parc, peste strada Meiului şi Parcul Salca, până pe malul Peţei.

Proiectul Grădinei termale Ioșia a fost depus

De altfel, tot duminică, funcționarii Primăriei Oradea au depus și proiectul grădinii termale Ioșia. Aceasta ar urma să fie amenajată pe o suprafață de două treimi din amplasamentul actualului ștrand Ioșia.

Valoarea totală a investiției este estimată la 216,6 milioane lei, echivalentul a 43 milioane euro. Municipalitatea va acoperi circa 70% din valoarea totală a cheltuielilor, adică circa 30 milioane euro.

Conform proiectului, grădina termală Ioșia va avea, printre altele, bazine interioare şi exterioare, bar cu servire în apă, platforme pentru plajă, zonă de SPA, sală de fitness, punct de alimentaţie publică cu grupuri sanitare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Sandu ca in 90% din cazuri esti pe langa
Nu am comentat despre dezvoltarea generala a orasului ci despre acest proiect. Daca s-ar face macar cu 70% fonduri europene nu as fi spus nimic, dar aici e vorba de 17,5 milioane euro pe care ii dam pentru un proiect care nu e neaparat vital. S-ar putea amenaja un parc decent cu mult mai putini bani, iar diferenta sa fie investita in proiecte care sunt de importanta mai mare. Majoritatea drumurilor din Oradea lasa de dorit
Postat 30 Mai 2024, 08:20 de CivisUlpianum
sanduivanov aka vasi13
Poate ești curios sa nu uiti ca ai venit din Vaslui, și ca un in-adaptat vrei aceeași prostie la noi. Pleacă, dupa alegeri o să-ți treacă :::))))
Postat 29 Mai 2024, 08:29 de Sandu2100
Sandu mincinosu
Iar compari Oradea cu Vaslui? De unde stii tu ca acolo nu se face ai fost sa vezi? De ce tot timpul propaganda stalinista din Oradea ne pune in competitie cu Vaslui? Inteleg ca de acolo te-ai mutat sandu2100, dar nu suntem curiosi de lupta cu Vaslui, poate cu Brasov, Cluj, Timisoara.
Postat 29 Mai 2024, 07:46 de sanduivanov
m-ar interesa
procentul intre zona verde si zona "cenusie".
Postat 28 Mai 2024, 13:56 de CR
Trebuie neapărat parcul "tăiat" de strada Meiului??
Nu se poate reloca drumul actual pe la marginea viitorului parc astfel încît sa te poți simtii în siguranță și cu copii mici și să îi poți lăsa se alerge în voie ? Cum e acum amenajat parcul salca și cum arată rândurile prezentate trebuie sa fi gardian să îi îndepărtezi tot timpul de drum. Cred ca ar fi o idee buna sa fie relocata strada meiului la marginea parcului
Postat 27 Mai 2024, 22:15 de seb77
CivisUlpianum
Un bun exemplu e Vaslui, unde nici cu bani europeni nu se face nimic. La Oradea trendul dezvoltării a fost făcut, si am văzut ce am pierdut. Acum mergem înainte.
Postat 27 Mai 2024, 21:47 de Sandu2100
Așa se spală banii
Dacă îi întrebi pe orădeni Ddacă vor parcuri, toți vor spune da. Dacă îi întrebi dacă vor să dea 16,5 milioane de euro pentru unul, bani care cel mai probabil îi vor imprumuta....sunt curios câți vor mai vrea...
Postat 27 Mai 2024, 19:43 de CivisUlpianum
Dacă o simplă reabilitare ține de 2 ani Pc. Petofi în șantier ...
... această "grădină" precis va ține Nufărul în tot felul de lucrări mai bine de viitoarele alegeri, din 2028 încolo. Adică atunci când banii europeni vor fi ca la francezi ... 5% de la UE și 95% din buzunarul tuturor orădenilor. Asta dacă la vremea aceea va mai exista UE în formatul de acum.
Postat 27 Mai 2024, 17:28 de KP
Ce cladire e desenata la sud de parc langa TradeCenter si Lidl?
Parte din proiect sau alta investitie privata?
Postat 27 Mai 2024, 17:03 de unu
Felicitari
Mai contează trolii ca nu se fac parcuri in Oradea ???
Postat 27 Mai 2024, 16:56 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6089 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON