URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Ianuarie 2022, 16:00

Proiecte noi în Oradea: Depoul de tramvaie se modernizează total, iar autobaza şi sediul OTL se mută, lăsând loc dezvoltării imobiliare (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Depoul de tramvaie al societăţii de transport local va fi complet schimbat, construindu-se practic pe acelaşi amplasament unul nou, pe bani europeni.

Anunțul a fost făcut, joi, de primarul Oradiei, Florin Birta, înainte ca aleşii orădenilor să şi aprobe indicatorii proiectului realizat în acest sens.

Pe de altă parte, edilul a dezvăluit şi planuri de relocare a autobazei şi a sediului OTL în Parcul Industrial II, urmând ca terenul eliberat să poată fi folosit pentru ridicarea de noi imobile pe strada Atelierelor.

Depou vechi, tramvaie noi

"Depoul de tramvaie Salca a fost construit în 1983 şi nu mai corespunde standardelor tehnice pentru funcţionarea noilor garnituri de tramvaie pe care OTL le are în dotare (n.r. - societatea de transport a fost dotată, pe bani europeni, cu 20 de tramvaie moderne Astra). Proiectul pentru modernizarea acestuia va fi depus spre finanţare prin POR 2021-2027 şi are o valoare totală de 123,5 milioane de lei, însemnând aproximativ 25 de milioane de euro", a afirmat primarul Florin Birta, joi, în conferinţa de presă pe care a convocat-o înaintea şedinţei de Consiliu Local.

Conform studiului de fezabilitate, proiectul ar trebui realizat în 36 de luni, din care şase luni alocate realizării proiectului tehnic, alte şase luni pentru derularea licitaţiei, iar 24 de luni pentru execuţia lucrărilor.

Se schimbă cu totul

"Practic, pe actualul amplasament din strada Atelierelor se va construi un nou depou. Se va realiza o copertină care să asigure protejarea tramvaielor pe timp de iarnă, precum şi creşterea eficienţei energetice datorită faptului că tramvaiele nu vor mai trebui degivrate în timpul iernii înainte de a porni pe traseu", a detaliat edilul.

El a mai precizat că, în cadrul proiectului pe care municipalitatea intenţionează să-l finanţeze cu ajutorul banilor europeni, "vor fi schimbate toate automatizările, macazurile vor fi automatizate, vor fi schimbate toate liniile din depou şi vor fi modernizate toate instalaţiile".

"Se va construi, deci, o hală nouă de tramvaie unde se vor face revizii şi reparaţii ale tramvaielor, o copertină pe circa 5.000 mp pentru gararea tramvaielor, vor fi amenajate birouri pentru angajaţii depoului, plus un depozit pentru piesele de schimb", a mai arătat Birta, concluzionând că, "după 40 de ani, depoul are nevoie de aceste lucrări de investiţii".

Autobaza se mută în Parcul Industrial II

În cadrul aceleiaşi conferinţe, Florin Birta a dezvăluit, fără însă a da detalii, că Primăria Oradea intenţionează să mute sediul şi autobaza OTL din strada Atelielor. Unde anume? Pe un teren din Parcul Industrial II.

Edilul a spus că parcela lăsată liberă ar putea să fie pusă la dispoziţia dezvoltatorilor imobiliari pentru ridicarea de noi locuinţe.

"Lucrăm la un studiu de fezabilitate pentru mutarea autobazei de peste drum de depou în Parcul Industrial II. Tot ce este acolo, toată autobaza, cu garaje, cu sediul OTL vor fi mutate din zona Atelierelor în Parcul Industrial II, dincolo de centură, tot printr-un proiect finanţat pe fonduri europene, pe care-l avem în pregătire. Zona în care se află în prezent autobaza, toată acea zonă, poate fi considerată ca o zonă de dezvoltare imobiliară în viitor, o extindere practic a Cartierului Ceyrat", a spus primarul Oradiei.

Contactat de BIHOREANUL, directorul OTL, Adrian Revnic, a detaliat în acest context că în Parcul Industrial II ar urma să fie amenajată o autobază modernă şi necesară, adaptată inclusiv autobuzelor hibrid pe care OTL le are în flotă.

Acesta a precizat că locul ales, cel din Parcul Industrial II, este unul prielnic pentru fluxul de autobuze care ies pe traseele din oraş şi din zona metropolitană.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@zsizsi
Eu stiu una si mai tare! ebihoreanul 30 aprilie 2013 articol ,,Grădina Zoologică se va deschide până la finele lunii mai" Citez:,,Proiectul de amenajare şi modernizare a Grădinii Zoologice Oradea a fost aprobat pentru finanţare în 2008, iar în 2010 au început efectiv lucrările.În cadrul lucrărilor a avut loc modernizarea tuturor corpurilor de construcţie (52 de clădiri), dar şi amenajarea a 22.455 metri pătraţi de suprafeţe exterioare.În total, pentru modernizarea, extinderea şi amenajarea Grădinii Zoologice s-au investit 4,5 milioane euro (inclusiv TVA), sumă din care 75% a fost asigurată de Ministerul Mediului, iar 25% a fost suportată de Primăria Oradea." Pe scurt: oradenii au investit 1,125 mil. euro in Gradina Zoologica, iar dupa 9 ani birtinezul&gasca isi baga plua in investitie, adica in oradeni!
Postat 29 Ianuarie 2022, 12:56 de pinonel
Prea frumos să devină cu totul realitate
@unu, idei bune. Eu doar sper că cei care se ocupă cu brainstormingul pentru proiectare nu acum și-au aprins luminița în cap, ci deja acestea sunt puse pe hârtie ca idei principale. Clădirea principală care momentan deservește două canale de inspecție zilnică și 7 canale de reparații tehnice + 2 de RK, oare va fi chiar demolată sau doar regândită și îmbrăcată în niște table cu puțină izolație suflată în gri? Zic și eu că abia acum 2 ani au făcut o investiție și au izolat clădirea, au renovat-o pe exterior și au schimbat geamurile originale cu cele de termopan. Sigur nu a costat 10 lei... bani aruncați.
Postat 28 Ianuarie 2022, 00:56 de zsizsi
apio ce..
Apoi ce nu face primaria pentru investitorii strategici? muta autobaz, muta primaria, muta......... muta tat numai sa vina "strategul"!
Postat 27 Ianuarie 2022, 21:18 de scortosul
noua autobaza si depou
Copertina care va acoperi tramvaiele ar putea fi acoperita cu panouri solare daca tot da uniunea europeana bani, precum si depoul. Si-ar mai acoperi OTL singur parte din costurile cu energia. Terenul de peste drum, sub autobaza e chiar intins si valoros, ramane de vazut cum se va utila acea parcela. Ar fi bine ca noua autobaza sa isi traga niste legaturi cu transelectrica mai ceva ca Tesla pentru benzinariile lor Supercharger, sa fie pregatita pentru un viitor in care vor avea nevoie de incarcare rapida, si sute de amperi si volti si prostii. Dar sa fie adaptata,pregatita si pentru incarcare cu benzina,diesel, gaz, hidrogen.. si la fel, ar putea sa acopere si acolo acoperisul in panouri solare (daca tot e pe finantare europeana, sarim si noi cu verdele ca pe gratis, mai merita si alea)
Postat 27 Ianuarie 2022, 20:47 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON