URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Februarie 2022, 20:10

Proiect pilot din salubritate: O asociație de proprietari din Oradea primește saci de gunoi cu coduri unice

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a anunțat, luni, că începe distribuirea sacilor cu coduri RFID pentru orădenii care locuiesc în asociația „Cartier Prima” din Nufărul, unde se testează un proiect pilot de salubritate.

Concret, oamenii vor intra în țarcuri doar dacă vor scana sacii de gunoi, așa că operatorul de salubritate va putea să îi taxeze exact pentru câte deșeuri generează.

Plătești cât arunci

Sacii vor fi distribuiți de SC Cargo Track Solutions SRL, firma care a dotat și țarcurile de gunoi ale asociației cu un sistem de acces aparte și cu un sistem video.

Sistemul de acces montat în țarcuri permite citirea codurilor RFID de pe saci, care conțin datele de identificare ale fiecărui utilizator (numele şi prenumele utilizatorului care generează deșeurile, numărul apartamentului, numărul blocului, codul deșeului, data când a accesat incinta metalică în vederea depozitării deșeurilor).

„Scopul principal al proiectului pilot este de a identifica cantitatea (volumul) şi tipul deșeurilor - reziduale, biodegradabile, reciclabile și ambalaje de sticlă - depozitate de către fiecare utilizator din cadrul asociației de proprietari Cartier Prima”, se arată în comunicatul Primăriei.

Asociația vizată de proiectul pilot, de pe strada Piaţa Nucetului nr. 12, are 790 de locatari, în 545 de apartamente. Din luna martie, timp de 90 de zile, ei vor putea să intre în țarcuri doar după ce au scanat sacii anume primiți.

„În funcţie de constatările și rezultatele obținute în cadrul programului pilot, se va analiza posibilitatea creării unei aplicații care să permită monitorizarea în timp real a tuturor incintelor metalice pentru depozitarea deșeurilor menajere din municipiul Oradea”, a mai transmis municipalitatea.

Întâlniri cu locatarii

Fiecare apartament primește saci în funcție de numărul de locuitori din imobil. Necesarul calculat pentru o persoană, timp de o săptămână, este de 2 saci pentru deșeuri reziduale, 3 saci pentru deșeuri biodegradabile, un sac pentru deșeuri reciclabile și un sac pentru deșeuri din ambalaje de sticlă.

„În cursul săptămânii trecute au fost organizate trei întâlniri cu locatarii din cadrul asociației, tocmai în vederea conștientizării și implicării locatarilor în cadrul proiectului pilot. Alte întâlniri urmează să aibă loc și în cursul acestei săptămâni, începând cu ora 17:30”, a mai transmis Primăria.

Totul online

Toate datele înregistrate de sistemul electronic de acces în țarcuri vor putea fi descărcate dintr-o aplicație la care au acces asociația de proprietari, Primăria, RER Vest și Eco Bihor.

De asemenea, aplicația va semnaliza dacă camera de supraveghere sesizează așa-numitele incidente, precum forțarea ușii incintei metalice, lăsarea ușii țarcului deschisă, încercarea de a introduce în țarc saci fără cod, depozitări clandestine lângă incintele metalice, deteriorarea în orice mod a incintei metalice sau depozitarea neconformă a deșeurilor în cadrul incintei metalice.

Locatarii Cartierului Prima sunt obligați să strângă gunoaiele doar în sacii RFID, care apoi să-i arunce în pubelele aferente.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@pinonel ...
... vrei să-i bagi de tot în ceață pe adunătorii de gunoaie? La ce calitate au sacii de la noi, subțiri precum foița de țigară ... la prima extragere a lor din pubele se împrăștie tot conținutul. Așa că, sacii trebuie să fie gratis, dacă se vrea curățenie și colectare selectivă. Asta până vin pe stoc niște saci care să-și merite banii.
Postat 22 Februarie 2022, 09:53 de KP
Ce tare ... QR ca la certificatele Covid.
Poate află și cei de la AVE Bihor, care nu mai au pe stoc saci galbeni și distribuie pe numărate, la limită, din cei albaștri ca cerul nepoluat.
Postat 22 Februarie 2022, 09:46 de KP
De ce complicat cand se poate simplu?!
Prin 2000 am vazut un sistem simplu in Belgia, zona flamanda. Pt. fiecare fractie era un sac de o anumita culoare si inscriptionat cu logo-ul companiei de salubritate. Cumparai sacul si-l puneai la poarta. Asta era taxa de salubritate, pretul sacului. Asa se facea si selectarea deseurilor.
Postat 22 Februarie 2022, 05:35 de pinonel
Experimentul Philadelphia
Asta este deci un experiment. Precum plandemia. Precum tarcurile cu acumulatori si panouri fotovoltaice care iarna nu asigura energia zavorului electric. Suntem noi toleranti ca-i lasam sa exerseze vaccinuri,restrictii si alte ghidusii pe banii nostri? Da, suntem prosti. In general, neamtul are o aplecare spre birocratie,formulare,evidente. In timpul experimentului de eugenie a propriei populatii,Aktion T4,cind nazistii au ars in crematorii persoane bolnave,cu dizabilitati,conationali, aveau armate de functionari care trimiteau familiilor scrisori cum ca ,regretam, unchiul, tata dvs, s-a stins din viata...Le place ordinea si disziplina. Ordine in Primarie,Curatenie in Oras... a racnit odata Intii Derscalecatorul. In nici 10 ani, iaca umblam aliniati, pe sirma, precum in metropola birtinului. Ne furisam cum putem, tragind cu coada ochiului la vreun potential atacator,inarmat cu POISON ARROWS. Cam asa: [ https://www.youtube.com/watch?v=5Cxjyfuwf74 ]
Postat 21 Februarie 2022, 20:50 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON