Primăria Oradea a anunțat, luni, că începe distribuirea sacilor cu coduri RFID pentru orădenii care locuiesc în asociația „Cartier Prima” din Nufărul, unde se testează un proiect pilot de salubritate.
Concret, oamenii vor intra în țarcuri doar dacă vor scana sacii de gunoi, așa că operatorul de salubritate va putea să îi taxeze exact pentru câte deșeuri generează.
Plătești cât arunci
Sacii vor fi distribuiți de SC Cargo Track Solutions SRL, firma care a dotat și țarcurile de gunoi ale asociației cu un sistem de acces aparte și cu un sistem video.
Sistemul de acces montat în țarcuri permite citirea codurilor RFID de pe saci, care conțin datele de identificare ale fiecărui utilizator (numele şi prenumele utilizatorului care generează deșeurile, numărul apartamentului, numărul blocului, codul deșeului, data când a accesat incinta metalică în vederea depozitării deșeurilor).
„Scopul principal al proiectului pilot este de a identifica cantitatea (volumul) şi tipul deșeurilor - reziduale, biodegradabile, reciclabile și ambalaje de sticlă - depozitate de către fiecare utilizator din cadrul asociației de proprietari Cartier Prima”, se arată în comunicatul Primăriei.
Asociația vizată de proiectul pilot, de pe strada Piaţa Nucetului nr. 12, are 790 de locatari, în 545 de apartamente. Din luna martie, timp de 90 de zile, ei vor putea să intre în țarcuri doar după ce au scanat sacii anume primiți.
„În funcţie de constatările și rezultatele obținute în cadrul programului pilot, se va analiza posibilitatea creării unei aplicații care să permită monitorizarea în timp real a tuturor incintelor metalice pentru depozitarea deșeurilor menajere din municipiul Oradea”, a mai transmis municipalitatea.
Întâlniri cu locatarii
Fiecare apartament primește saci în funcție de numărul de locuitori din imobil. Necesarul calculat pentru o persoană, timp de o săptămână, este de 2 saci pentru deșeuri reziduale, 3 saci pentru deșeuri biodegradabile, un sac pentru deșeuri reciclabile și un sac pentru deșeuri din ambalaje de sticlă.
„În cursul săptămânii trecute au fost organizate trei întâlniri cu locatarii din cadrul asociației, tocmai în vederea conștientizării și implicării locatarilor în cadrul proiectului pilot. Alte întâlniri urmează să aibă loc și în cursul acestei săptămâni, începând cu ora 17:30”, a mai transmis Primăria.
Totul online
Toate datele înregistrate de sistemul electronic de acces în țarcuri vor putea fi descărcate dintr-o aplicație la care au acces asociația de proprietari, Primăria, RER Vest și Eco Bihor.
De asemenea, aplicația va semnaliza dacă camera de supraveghere sesizează așa-numitele incidente, precum forțarea ușii incintei metalice, lăsarea ușii țarcului deschisă, încercarea de a introduce în țarc saci fără cod, depozitări clandestine lângă incintele metalice, deteriorarea în orice mod a incintei metalice sau depozitarea neconformă a deșeurilor în cadrul incintei metalice.
Locatarii Cartierului Prima sunt obligați să strângă gunoaiele doar în sacii RFID, care apoi să-i arunce în pubelele aferente.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.