O firmă în care magnatul Viorel Micula este asociat propune amenajarea unei pârtii de schi, cu telescaun, la Stâna de Vale, iar investiţia necesită defrişarea unei păduri pe o suprafaţă de 0,5582 hectare, de pe versantul nord-vestic al Vârfului Custurii.
Potrivit proiectului depus de firma SC Royal Estates & Buildings SRL la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, pârtia ar urma să aibă o lungime de 305 metri, pe un traseu paralel cu instalaţia de telescaun existentă.
Pădure contra pădure
"Pârtia coboară de la staţia intermediară cu telescaun pe un traseu paralel şi pe sub telescaun, până la intersecţia cu pârtia Renul existentă. Lungimea pârtiei este de 305 m, lăţimea de 15 m, diferenţa de nivel din vârf până la bază este de 78 m", se arată în memoriul tehnic publicat miercuri pe site-ul APM Bihor. Pârtia nouă va fi dotată cu un telescaun fix.
Investitorul arată că amenajarea este necesară "pentru creşterea atractivităţii zonei şi pentru atragerea iubitorilor de sporturi de iarnă".
Pădurea care ar urma să fie defrişată este în proprietatea aceleiaşi firme, iar în compensare pentru arborii doborâţi, SC Royal Estates & Buildings SRL îşi asumă împădurirea unui teren de aceeaşi întindere din comuna Şimian, şi acesta deţinut de companie. Pentru defrişare, investitorul a obţinut avizul favorabil al Gărzii Forestiere Oradea şi al Ocolului Silvic Codrii Beiuşului, care administrează pădurea.
Proiectul depus la APM Bihor mai arată că pădurea care va fi defrişată nu se află într-o arie protejată, fiind doar o zonă de tranzit pentru mamifere precum râs, cerb sau ursul brun.
Memoriul tehnic al proiectului poate fi consultat pe site-ul APM Bihor. Dacă au observaţii faţă de acest proiect, bihorenii pot să le transmită Agenţiei, adresa de e-mail a instituţiei fiind office@apmbh.anpm.ro.
Stâna să renască!
Firma SC Royal Estates & Buildings SRL, care are ca obiect de activitate construirea de clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale, a fost înfiinţată în 2006, şi, potrivit datelor publice ale societăţii, în prezent are cinci asociaţi: Cristian Sere (25%), Viorel Micula (24%), Lucian Pop (20%), Doina Micula (7%), respectiv firma suedeză CHI Investments AG.
Aşa cum se ştie, Viorel Micula şi fratele său geamăn, Ioan Micula, care împreună deţin fabricile European Food şi European Drinks, sunt proprietarii majorităţii terenurilor din Stâna de Vale, unde dețin și facilități de cazare, cea mai cunoscută fiind hotelul Iadolina.
În 2018, aceeaşi companie Royal Estates & Buildings a prezentat un Plan Urbanistic Zonal pentru staţiunea montană, care prevede amenajarea unui domeniu schiabil cu mai multe pârtii, construirea de hoteluri şi cabane. De asemenea, proiectul presupune amenajarea unui lac de agrement, care iarna va servi ca patinoar.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.