Cartierul Nufărul I va intra în reabilitare printr-un proiect european finanţat prin Planul Operaţional Regional. Consiliul Local Oradea a aprobat joi, cu votul exclusiv al consilierilor liberali, indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor estimate la circa 22 milioane euro.
"De la zero"
Proiectul de reabilitare a cartierului Nufărul este considerat de primarul Florin Birta un model de regenerare urbană.
"Acest cartier va fi reabilitat de la zero şi cred că va deveni un model de regenerare urbană, mai ales că nu ştim ca un cartier dintr-un municipiu să mai fi trecut printr-un astfel de proces", a declarat primarul Florin Birta în cadrul unei conferinţe de presă care a precedat şedinţa în plen.
Potrivit primarului, zona delimitată de străzile Constantin Noica, Nufărului, Bumbacului şi Morii, cu o suprafaţă de 25,6 hectare se va schimba la faţă. "Tot ce înseamnă cartierul Nufărul 1 va fi reabilitat, la de la spaţii verzi, trotuare, asfalt, piste de biciclete, iluminat public şi aşa mai departe", a declarat Birta.
Reabilitarea cartierului va avea loc după finalizarea lucrărilor de înlocuire a reţelelor de termoficare cuprinse în proiectul Nufărul Geotermal. Acestea vor fi reluate după închiderea sezonului de încălzire şi se vor încheia în cursul lunii mai.
"După aprobarea SF-ului (n.r. care a avut loc joi), dorim să dăm drumul la licitaţie şi să începem cât mai repede execuţia lucrărilor", a declarat Birta.
Având în vedere timpul necesar pentru atribuirea lucrărilor, execuţia efectivă ar putea demara cel mai curând în vara acestui an.
Modificări necesare
Consiliul Local Oradea a aprobat indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor la un an după lansarea în dezbatere publică a proiectului şi la trei luni după ce a votat, cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, masterplanul acestei investiţii.
La adoptarea proiectului final primarul Florin Birta a ţinut cont de opoziţia riveranilor din strada Aleea Onisifor Ghibu faţă de transformarea unei alei pietonale dintre blocuri într-un drum pentru maşini, aşa cum a promis încă din vara anului trecut. "Acel drum nu mai figurează în Studiul de Fezabilitate. Drumul trecea printre două blocuri şi pentru realizarea lor trebuiau tăiaţi copaci", a explicat Birta.
În plus, sesizat de BIHOREANUL, Birta spus că Primăria a făcut demersuri ca amplasamentul fundaţiei de bloc de la intrarea pe strada Constantin Noica, abandonat ani de zile, să fie mobilat. "Cei care au lucrat la masterpan au avut o discuţiei cu proprietarii fundaţiei. Aceştia pregătesc documentaţia pentru reluarea lucrărilor de construire pe acel amplasament", a spus Birta.
Nufărul (mai) verde
După cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul de regenerare urbană a cartierului Nufărul 1 vizează, printre altele, lărgirea zonelor pietonale, reabilitarea străzilor, construirea unei parcări subterane cu o mie de locuri în zona Colegiului Onisifor Ghibu şi reamenajarea zonelor verzi.
"Propunerile de amenajarea peisagistică vizează o suprafaţă de 10 hectare, neincluzând aici suprafaţa parcului care va fi amenajat în zona centrală, deasupra parcării subterane", a declarat directorul adjunct al Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Oradea, Adina Popa.
Astfel, în cartierul Nufărul 1 urmează să fie amenajate piaţete pietonale pentru întâlniri publice, locuri de joacă, zone pentru sport și de picnic, zone de plimbare pentru animalele de companie şi altele. "Zona va fi supravegheată video. Vom avea 59 de camere de luat vederi", a spus Popa.
Cu ocazia lucrărilor, în cartier vor fi plantaţi aproape 2.000 de arbori precum pini, brazi ori stejari, dar şi arbori destinaţi zonelor rezidenţiale şi, mai puţini, pomi fructiferi.
Vezi aici indicatorii tehnico-economici ai proiectului de regenerare urbană a cartierului Nufărul I:
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.