URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 August 2024, 13:31

Proiect de succes: Centrul terapeutic al lui Mihai Neșu are nevoie de ajutor, după ce a refuzat bani din pariuri (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Centrul de recuperare pentru copii şi tineri cu dizabilităţi al Fundaţiei Mihai Neşu, care se construieşte în localitatea bihoreană Cihei, în apropiere din Oradea, va fi deschis pentru beneficiari în această toamnă.

"Cel mai probabil, până la finalul lunii septembrie vom începe activitatea", anunţă reprezentanţii fundaţiei.

Pentru terapii

Iulia Bacaran manager Fundatia Mihai NesuPotrivit managerului Fundaţiei, Iulia Băcăran (foto), cele trei clădiri principale ale complexului gândit de Mihai Neşu sunt finalizate, în prezent fiind dotate cu mobilier şi echipamentele medicale necesare.

"La centrul de terapii mai avem de comandat câteva echipamente medicale, la cazări, unde vor putea sta cinci familii, mai trebuie doar să aranjăm aşternuturile, să le dotăm cu tacâmuri şi alte lucruri pentru bucătărie, iar la biserică se montează iconostasul", a detaliat Iulia Băcăran pentru BIHOREANUL.

În clădirea dedicată terapiilor, copiii şi tinerii cu dizabilităţi vor putea face hidroterapie într-un bazin de înot, precum şi Therasuit Therapy (o terapie realizată cu ajutorul unui costum cu benzi elastice ce ţine corpul pacientului într-o poziţie cât mai apropiată de cea normală), kinetoterapie, muzicoterapie, psihopedagogie şi logopedie.

Preţurile vor fi mult mai mici decât în alte centre de terapie, familiile beneficiarilor urmând să achite doar aproximativ 30% din costurile reale.

Începe activitatea!

Complexul mai are o parcare, un manej pentru terapii cu animale, un teren de fotbal şi o grădină senzorială cu cinci alei dedicate stimulării simţurilor, unde beneficiarii vor simţi mirosul iasomiei ori al mentei, vor putea călca cu picioarele goale pe iarbă şi vor atinge petalele trandafirilor.

După cum se ştie, fundaţia fostului fotbalist orădean are deja un centru de recuperare, la parterul unui bloc din Oradea, deschis în 2015, însă spaţiul acestuia a devenit insuficient pentru toţi beneficiarii.  

Managerul asociaţiei afirmă că beneficiarii vor putea să înceapă terapiile din această toamnă la noul centru. "Cel mai probabil, până la finalul lunii septembrie vom începe activitatea. Deschiderea oficială, cu invitaţi, va fi însă doar anul viitor, când va fi gata şi clădirea multifuncţională în care va funcţiona un restaurant şi se vor ţine conferinţe", a precizat Iulia Băcăran.

Născut din donaţii

Proiectul pentru construirea complexului de recuperare pentru copii şi tineri cu dizabilităţi neuromotorii a fost lansat la finalul anului 2019, cu o campanie de donaţii prin SMS. De atunci, zeci de mii de persoane au făcut astfel de donaţii recurente, trimiţând lunar mesajul "Cred" la numărul 8844 pentru a oferi câte 2 euro prin fiecare SMS. De altfel, cei mai mulţi bani au fost strânşi prin intermediul acestui tip de donaţie: 3,3 milioane euro.

"Numărul donatorilor variază în funcţie de evenimentele care se produc la nivel global. Am observat că acum doi ani, când a început războiul din Ucraina, donaţiile au scăzut, dar în ultimele trei luni numărul lor se menţine constant, la circa 40.000 de donatori pe lună. Noi suntem mândri că am realizat totul cu ajutorul acestei campanii, că centrul s-a transformat din vis în realitate cu ajutorul a zeci de mii de oameni cărora le suntem recunoscători", a mai spus managerul fundaţiei.

Până acum, valoarea investiţiilor făcute în centru a depăşit 5,5 milioane euro, iar reprezentanţii fundaţiei estimează că mai este nevoie de încă aproximativ 1 milion euro, pentru achiziţia tuturor echipamentelor medicale şi amenajarea completă a centrului multifuncţional.

"Cu aceleaşi valori"

De remarcat că, deşi are nevoie în continuare de sprijin financiar, fundaţia refuză să primească sprijin financiar de la companii cu care, după cum explică Iulia Băcăran, "nu împarte aceleaşi valori".

Site-ul Golazo.ro a scris recent că anul trecut Mihai Neşu nu a acceptat bani de la firme din industria pariurilor sportive, cu ocazia unui meci de fotbal caritabil desfăşurat la Bucureşti. "Nu am nimic cu persoanele care au acest business, dar eu sunt de alte principii. E un business care poate strica viaţa oamenilor şi ne ferim de lucrurile astea", a declarat Neşu.

Managera fundaţiei a destăinuit BIHOREANULUI că, de-a lungul campaniei, au mai fost refuzaţi bani şi de la grupări pro LGBT+. "La fel ca şi cu industria de pariuri, nici în acest caz nu suntem împotriva lor. Nu avem nimic cu nimeni, dar am ales să ne asociem cu companii cu care împărtăşim aceleaşi valori şi principii de viaţă. A fost vorba de donaţii refuzate în valoare de câteva zeci de mii de euro, din partea unor astfel de companii ori grupări pro LGBT+".

Cum se poate dona

Persoanele care doresc să susţină în continuare proiectul Fundaţiei Mihai Neşu se pot abona să doneze lunar câte 2 euro la numărul 8844, trimiţând textul "CRED".

Se poate oferi orice sumă şi prin transfer bancar, în conturile RO63BTRLRONCRT0246793101 (lei), RO13BTRLEURCRT0246793101 (euro) şi RO17BTRLUSDCRT0246793101 (dolari), dar şi direct, pe site-ul Mihainesu.shopia.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mihaita, m-ai dezamagit....
Donam ceva pt centrul tau, dar cand am vazut ca urgenta numarul unu iti era construirea unei biserici, m-am retras! Nici Iisus nu i-a putut invinge pe preoti, cum am putea noi concura cu ei?!
Postat 20 August 2024, 18:52 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5032 RON
  • 1 EUR = 4.974 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON