Orădenii deserviţi de patru puncte termice din Ioşia s-ar putea încălzi pe apă geotermală, printr-un proiect în valoare de 3,8 milioane euro care ar putea fi cofinanţat prin mecanismul financiar al Spaţiului Economic European şi Norvegia 2014 – 2021, pentru care municipalitatea va depune o cerere de finanțare nerambursabilă.
Căldură din pământ pentru Ioşia
Consiliul Local a aprobat joi semnarea contractelor de colaborare între municipalitatea orădeană şi firmele Transgex şi Foradex, care deţin forajele din zona Oradea Shopping City şi intrarea în Sântandrei.
"În urma analizelor făcute au fost identificate două foraje de apă geotermală. Un foraj folosit doar la o capacitate de 50%, pe care îl are în exploatare firma Transgex, situat în apropiere de complexul Oradea Shopping City. De la acesta se aprovizionează cu încălzire blocurile ANL. În plus, în zona Sântandrei mai există un foraj, pentru care are licenţă de exploatare firma Foradex Vest şi care nu este folosit deloc în acest moment", a declarat primarul Florin Birta, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit primarului, apa geotermală extrasă de aici ar putea fi valorificată prin punctele termice 516, 910, 911 şi 913, care deservesc consumatorii din zona străzilor Calea Aradului şi Oneştilor.
"Proiectul prevede construirea unei staţii termice geotermale într-un punct termic dezafectat din zona Imprimeriei de Vest. Vom trage reţelele de alimentare de la cele două foraje din zona Sântandrei şi Oradea Shopping City, le vom racorda la staţia geotermală, după care aceasta va alimenta cu energie termică mai multe puncte termice din zona Ioşia", a explicat edilul.
Doar 5% din energie geotermală...
Potrivit primarului Florin Birta, în momentul de faţă Oradea foloseşte doar 5% din potenţialul de dat de energia geotermală, iar prin investiţiile pe care municipalitatea urmează să le facă în cartierele Nufărul şi Ioşia procentul ar putea urca la 15% până în anul 2023.
"Cred că pe viitor asta va trebui să facem pentru a reduce poluarea şi a folosi cât mai mult resursa regenerabilă. Mai avem în plan un foraj în curtea vechiului CET de pe strada Şoseaua Borşului, dar acolo proiectul este în stare incipientă", a zis Birta.
Potrivit Hotărârii luate joi de Consiliul Local, investiţia în noile conducte şi viitoarea staţie termică din Ioşia se va ridica la circa 3,8 milioane euro.
Municipalitatea va încerca să cofinanțeze această investiţie din fonduri norvegiene, urmând ca bugetul local să acopere doar jumătate din valoarea ei.
Durata de implementare a investiţiei va fi de 18 luni, din care trei luni pentru proiectare şi 15 luni pentru execuţie.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.