URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Octombrie 2021, 15:02

Proiect de 3,8 milioane euro. O parte din orădenii din Ioşia s-ar putea încălzi cu apă geotermală

Proiect de 3,8 milioane euro. O parte din orădenii din Ioşia s-ar putea încălzi cu apă geotermală Un foraj şi o pompă de reinjecţie a apei termale urmează să fie puse în funcţiune şi pe strada Ceyrat
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii deserviţi de patru puncte termice din Ioşia s-ar putea încălzi pe apă geotermală, printr-un proiect în valoare de 3,8 milioane euro care ar putea fi cofinanţat prin mecanismul financiar al Spaţiului Economic European şi Norvegia 2014 – 2021, pentru care municipalitatea va depune o cerere de finanțare nerambursabilă.

Căldură din pământ pentru Ioşia

Consiliul Local a aprobat joi semnarea contractelor de colaborare între municipalitatea orădeană şi firmele Transgex şi Foradex, care deţin forajele din zona Oradea Shopping City şi intrarea în Sântandrei.

"În urma analizelor făcute au fost identificate două foraje de apă geotermală. Un foraj folosit doar la o capacitate de 50%, pe care îl are în exploatare firma Transgex, situat în apropiere de complexul Oradea Shopping City. De la acesta se aprovizionează cu încălzire blocurile ANL. În plus, în zona Sântandrei mai există un foraj, pentru care are licenţă de exploatare firma Foradex Vest şi care nu este folosit deloc în acest moment", a declarat primarul Florin Birta, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit primarului, apa geotermală extrasă de aici ar putea fi valorificată prin punctele termice 516, 910, 911 şi 913, care deservesc consumatorii din zona străzilor Calea Aradului şi Oneştilor.

"Proiectul prevede construirea unei staţii termice geotermale într-un punct termic dezafectat din zona Imprimeriei de Vest. Vom trage reţelele de alimentare de la cele două foraje din zona Sântandrei şi Oradea Shopping City, le vom racorda la staţia geotermală, după care aceasta va alimenta cu energie termică mai multe puncte termice din zona Ioşia", a explicat edilul.

Doar 5% din energie geotermală...

Potrivit primarului Florin Birta, în momentul de faţă Oradea foloseşte doar 5% din potenţialul de dat de energia geotermală, iar prin investiţiile pe care municipalitatea urmează să le facă în cartierele Nufărul şi Ioşia procentul ar putea urca la 15% până în anul 2023.

"Cred că pe viitor asta va trebui să facem pentru a reduce poluarea şi a folosi cât mai mult resursa regenerabilă. Mai avem în plan un foraj în curtea vechiului CET de pe strada Şoseaua Borşului, dar acolo proiectul este în stare incipientă", a zis Birta.

Potrivit Hotărârii luate joi de Consiliul Local, investiţia în noile conducte şi viitoarea staţie termică din Ioşia se va ridica la circa 3,8 milioane euro.

Municipalitatea va încerca să cofinanțeze această investiţie din fonduri norvegiene, urmând ca bugetul local să acopere doar jumătate din valoarea ei.

Durata de implementare a investiţiei va fi de 18 luni, din care trei luni pentru proiectare şi 15 luni pentru execuţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
România Eșuată.
O parte da, o parte nu.
Postat 03 Octombrie 2021, 10:18 de KP
o strategie extraordinar de buna!
suntem din pacate inapoiati ca nu am folosit resursa geotermala cu responsabilitate mai mult pana acum. Pentru dezvoltarea durabila, avem energie termica economica si ecologica pe care trebuie sa o exploatam mult mai mult! Insa ar fi bine ca TOATE aceste foraje, dupa ce se face transferul termic, sa reinjecteze 100% din apa extrasa, sa nu ne trezim cu belele precum la Baile 1 Mai, unde a trebuit domnul prefect (de pe-atunci) Claudiu Pop sa faca investigatii! In contextul in care cei de religie ecologista de prin occident se tem de carbon ca de s*tana, in care vor sa forteze inchiderea minelor (cazul polonezilor care ii acuza pe nemti ca au facut blat cu rusii pentru a intermedia gazul rusesc prin restul micilor tari europene), in care in visele lor cred ca pot avea energie doar solara si eoliana (dar in 2021 cand vantul pur si simplu nu a mai batut asa tare si pe aceleasi traiectorii unde au construit eolienele, mai ca nu intra in colaps sistemul energetic, si creste pretul la gaz de 5 ori, ca nemtii si-au inchis chiar si centralele nucleara), cu siguranta nu vrem sa ajungem la mana rusilor. La cum a crescut pretul gazului, e nevoie de mai multa incalzire geotermala in sistemul centralizat!
Postat 03 Octombrie 2021, 05:24 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON