URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Decembrie 2020, 20:38

Proiect al Episcopiei Greco-Catolice a Oradiei pentru Stâna de Vale: un centru turistic şi de formare pentru copii, tineret şi familii (FOTO)

Proiect al Episcopiei Greco-Catolice a Oradiei pentru Stâna de Vale: un centru turistic şi de formare pentru copii, tineret şi familii (FOTO) sursa foto: Episcopia Greco-Catolică a Oradiei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Episcopia de Oradea a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, are un nou proiect destinat copiilor şi tinerilor iubitori de natură, pentru care vrea să construiască anul viitor, la marginea staţiunii Stâna de Vale, un nou centru cu peste 35 locuri de cazare.

Conducerea Eparhiei şi-a anunţat public pe pagina proprie de Facebook dorinţa ca "în anul 2021 să construiască la Stâna de Vale încă o oază pentru formarea şi educarea copiilor şi tinerilor", un aşezământ care totodată să fie "şi un semn de renaştere a staţiunii, proiect mult dorit şi aşteptat de Biserica noastră şi de toţi aceia care iubesc muntele şi natura acestui loc mirific".

Potrivit informaţiilor furnizate BIHOREANULUI de Vicarul General Mihai Vătămănelu, la marginea staţiunii urmează să fie realizat sub denumirea de "centru pastoral" un refugiu pentru turişti cu sală de conferinţe, sală de mese, sală multifuncţională, sală profesorală şi didactică, săli de dormit cu grupuri sanitare şi terase.

În viitorul centru vor putea fi cazate grupuri de elevi, cercetaşi, seminarişti şi copii de pe întreg cuprinsul Episcopiei Oradiei, din judeţele Bihor, Sălaj şi Satu Mare, urmând să găzduiască activităţi de învăţământ de tipul "Şcoala Altfel", în cadrul cărora copiii să poată învăţa lecţii despre natură.

Un asemenea centru, care funcţionează tot ca refugiu turistic, a fost construit deja în localitatea Zece Hotare, cu fonduri europene, la iniţiativa călugărilor din Congregaţia Don Orione, cei care au întemeiat Liceul cu acelaşi nume din cartierul orădean Ioşia.

Centrul din Stâna de Vale urmează să fie construit la marginea sudică a staţiunii, care de altfel a fost întemeiată de Biserica Greco-Catolică, împroprietărită aici cu terenuri printr-o donaţie a Împărătesei Maria Tereza. În perioada interbelică, staţiunea Stâna de Vale, administrată de greco-catolici, care au construit şi calea ferată de la Bulz şi drumul de la Budureasa, a fost una dintre cele mai apreciate staţiuni de munte din Europa de Est.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4826 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON