URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Septembrie 2023, 09:58

Programul Rabla Local a fost prelungit. Orădenii nu se înghesuie să-și predea mașinile vechi 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Perioada de înscriere în programul Rabla Local a fost prelungită cu o lună, până pe 29 septembrie, de Administrația Fondului pentru Mediu. Conform portalului AFM, orădenii nu s-au înghesuit până acum să predea o mașină veche contra sumei de 3.000 de lei, astfel că la nivel de municipiu au rămas disponibile fonduri de peste 10 milioane de lei dintr-un total de 12 milioane puse în joc inițial. 

„Persoanele interesate să renunțe la mașinile vechi se mai pot înscrie în programul Rabla Local, întrucât s-a prelungit până în 29 septembrie, la ora 23:59. Primăria Oradea amintește că spre deosebire de programul din alți ani, banii pot fi folosiți cum dorește aplicantul, fără să fie necesar să cumpere o mașină nouă”, se arată într-o informare publicată miercuri pe site-ul municipalității orădene. 

După cum a fost anunțat, fiecare aplicant eligibil va primi 3.000 de lei pentru autoturismul înscris și predat ulterior. 

Administrația Fondului pentru Mediu a deschis pe 31 iulie înscrierile în prima ediție a programului Rabla Local. Așa cum BIHOREANUL a scris, suma aprobată pentru Oradea a fost de 12 milioane de lei, pentru casarea a 5.000 de mașini.

Miercuri seara, datele de pe portalul AFM arătau că pentru municipiul Oradea mai erau disponibile fonduri în valoare totală de 10.881.600 de lei, cât pentru 4.534 de mașini uzate, ceea ce înseamnă că într-o lună s-au făcut mai puțin de 500 de înscrieri.  

Înscrierile se fac pe platforma AFM, la secțiunea „Programe de finanțare", iar documentele justificative vor fi prezentate ulterior Primăriei Oradea. 

„Lista cu persoanele înscrise va fi transmisă fiecărei primării, după încheierea înscrierilor pe platforma menționată. Ulterior acestei etape, cetățenii vor prezenta administrației publice locale documentele justificative de eligibilitate și vor încheia un contract de finanțare cu aceasta, după care autoturismul va fi predat unui centru de preluare și va fi radiat din circulație”, se arată în informarea de pe site-ul Primăriei Oradea. 

Mai multe detalii privind înscrierea în program și condițiile de eligibilitate pot fi aflate pe platforma Administrației Fondului de Mediu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON