URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 27 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
05 Iunie 2024, 11:27

Programul electoral al PSD pentru Consiliul Județean Bihor: Împreună dezvoltăm Bihorul sănătos! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Partidul Social Democrat Bihor are o strategie de dezvoltare care să scoată județul din mediocritate și stagnare, angajându-se să guverneze în interesul bihorenilor. Noua echipă a PSD pentru Consiliul Județean propune o serie de proiecte și obiective PENTRU BIHORENI și DORITE DE BIHORENI, cu convingerea că acestea vor schimba în bine soarta județului și viața fiecărui bihorean.

Sănătatea bihorenilor este prioritatea mea!

Ca medic am jurat să îmi ajut semenii aflați la nevoie. Ca președinte al Consiliului Județean vreau să dezvolt sistemul sanitar din tot județul pentru a crește calitatea serviciilor medicale oferite bihorenilor.

Mă voi asigura că toate spitalele din județul Bihor beneficiază de investiții majore menite a crește calitatea serviciilor medicale asigurate pacienților.

Am în vedere modernizarea și dotarea cu echipamente noi, concomitent cu extinderea rețelei unităților de primiri urgențe la toate unitățile medicale, prin parteneriate cu autoritățile locale și centrale, astfel încât toți bihorenii să beneficieze de cel mai bun tratament posibil cât mai aproape de casă.

Pe lângă modernizarea spitalelor și extinderea rețelei UPU, am în vedere și redeschiderea sau înființarea de dispensare medicale în fiecare comună din județul Bihor pentru a asigura servicii medicale de urgență.

De asemenea, având în vedere importanța prevenirii, consider oportun să avem în mod permanent laboratoare mobile pentru analize medicale și medicină dentară care să ajungă în fiecare localitate din județ.

Continuăm dezvoltarea sistemului sanitar din județul Bihor!

Investim în educație pentru că ne pasă de educația copiilor

Educația constituie cea mai bună premisă pentru reușită în viață, de aceea PSD va investi în proiecte de dezvoltare precum:

Replicarea la nivelul județului Bihor a modelului de parteneriat dintre Consiliul Județean Bihor și Universitatea Oradea, cu cele două structuri: Parcul Științific și Tehnologic și Centrul de Transfer Tehnologic. Scopul Consiliului Judeţean este ca, pe lângă Oradea, să atragă firme și în alte localități din Bihor, iar aceste firme să dezvolte tehnologii sau produse cu valoare adăugată ridicată în colaborare cu studenții și cadrele didactice din cadrul Universității din Oradea, valorificând astfel resursele zonale.

În colaborare cu fiecare unitate administrativ-teritorială, prin implicare și sprijin, în fiecare comună vrem să funcționeze creșă și o grădiniță cu program prelungit.

Vom construi Centre Educaționale regionale pe modelul Campus Oradea, adresat elevilor din clasele 0-8, în cadrul municipiilor Marghita, Salonta și Beiuș, respectiv, a orașelor Aleșd și Ștei.

Vom asigura Burse de merit pentru copiii cu rezultate extraordinare din mediul rural.

Vom finanța organizarea de evenimente cu participare națională dedicate studenților -Studențiada. Aceștia vor participa în Oradea și județul Bihor la activități precum: hackathon; turneu video games; competiții sportive între universități; concursuri culturale și artistice între universități; concursuri de planuri de afaceri; concurs procese simulate; încurajarea dezvoltării de echipe studențești multidisciplinare pentru a dezvolta idei de produse sau servicii în orice domeniu. Organizarea anuală începând din 2025 a unor astfel de evenimente va facilita faptul ca în anul 2028, Oradea să poată deveni capitală europeană a tineretului.

Investim în educație pentru că ne pasă de educația copiilor și nepoților noștri, pentru că ne dorim un Bihor mai educat și bihoreni mai prosperi!

Locuri de muncă cu valoare adăugată care să asigure bihorenilor salarii decente

Nivelul scăzut al salarizării este una dintre cele mai grave probleme ale bihorenilor. Oameni cu bani din afara judeţului vin să facă turism sau pentru afaceri imobiliare. Bihoreanul de rând nu câştigă, însă, nimic din asta. Dimpotrivă! Lucrează pe salariul minim pe economie şi sărăceşte pe cum cresc preţurile! Bihorul a ajuns județul muncii ieftine din Vestul României, ceea ce a dus la decalaj imens între nivelul salariilor și un nivel de trai decent.

Prioritatea noastră este dezvoltarea economică de care să beneficieze atât afacerile, cât și salariații din Bihor. Județul nostru trebuie să iasă din mediocritate, iar pentru asta este nevoie ca afacerile să prospere, iar salarizarea angajaților să crească.

Pentru atingerea acestui obiectiv, având în vedere rata scăzută a șomajului din județul Bihor, Consiliul Județean își poate permite să fie selectiv în atragerea investitorilor. Vom sprijini întreprinzătorii care aleg să presteze servicii sau să desfășoare activitate de producție cu valoare adăugată, pentru că aceasta este calea spre dezvoltarea durabilă a tuturor zonelor Bihorului. În calitate de președinte al Consiliului Județean Bihor, voi condiționa realizarea oricărei investiții majore, care se bucură de sprijin de la bugetul local sau județean, de acordarea unui salariu minim pentru angajații bihoreni egal cu câștigul salarial mediu brut de la nivel național! Astăzi, acesta este de 8000 de lei, însă în Bihor, conform datelor publicate de Direcția Județeană de Statistică (DJS), în luna martie, câștigul salarial mediu brut a fost de doar 6.824 lei, deci cu mult sub media națională. Bihorenii merită însă fie bine plătiți decent! Tocmai de aceea, pentru a crește calitatea vieții oamenilor, primul pas este creșterea nivelului salariilor. Această problemă - nivelul salarizării - trebuie să se regăsească și pe agenda autorităților locale și județene!

În acest sens, PSD va promova politici publice în sprijinul industriei competitive care să creeze valoare adăugată, pentru ca bihorenii să beneficieze de locuri de muncă stabile şi bine remunerate. Trebuie să înlocuim sintagma utilizată astăzi “creăm locuri de muncă” cu “creăm locuri de muncă cu valoare adăugată ridicată” sau, cu alte cuvinte, locuri de muncă bine plătite! În același timp, vom înființa o agenție județeană de promovare a oportunităților de finanțare și dezvoltare a resursei umane care să organizeze, în mod gratuit, evenimente periodice/sesiuni de informare, în toate regiunile județului. Mai mult decât atât, trebuie să fim extrem de transparenți privind oportunitățile investiționale în județul nostru și să ne asumăm măsurarea și proiectarea evoluției pieței muncii pentru a putea adapta oferta educațională necesară.

Produse locale de calitate

În domeniul Agriculturii, am în vedere un Parteneriat Public-Privat între producătorii locali și Consiliul Județean Bihor, pornind de la succesul înregistrat de către piața volantă din Oradea (o inițiativă a PSD Oradea), dar și alte exemple de succes.

Consiliul Județean trebuie să creeze premisele pentru un program de restructurare și modernizare a piețelor care să vină atât în sprijinul producătorilor locali, cât și al consumatorilor din Bihor.

De asemenea, este necesară stabilirea unui regulament județean de acces la ”piețele volante”, care să permită verificarea producătorilor și proveniența produselor comercializate. Scopul nostru este ca pe mesele bihorenilor să ajungă produse locale și de calitate!

Dezvoltarea unui program județean pentru sprijinirea producătorilor bihoreni în vederea creșterii capacității de desfacere a produselor locale prin depozitare, procesare și asociere este o altă prioritate a PSD.

Să nu uităm că, la nivel național, PSD a demarat și a creat lanțul românesc de supermarket-uri ”Unirea”, tocmai în acest scop. Din păcate însă, în noiembrie 2019, Guvernul PNL a închis acest proiect care avea în vedere inclusiv înființarea de depozite frigorifice. Păcat însă ca s-au irosit cinci ani și o cantitate uriașă de producție agricolă românească, însă vorba românului: mai bine mai târziu decât niciodată! De asemenea, nu trebuie să uităm nici faptul că actualul guvern, condus de președintele PSD, domnul Marcel Ciolacu promovează conceptul de ”patriotism economic”, adică inclusiv promovarea produselor locale.

Scopul nostru este ca pe mesele bihorenilor să ajungă produse locale și de calitate!

Transparență decizională și o comunicare mai bună cu cetățenii

Mai multă transparență decizională și o comunicare mai bună cu cetățenii va determina Consiliul Județean Bihor să funcționeze mai democratic și mai aproape de oameni decât o face acum.

Toate proiectele majore ale Consiliului Județean, cu impact semnificativ în societate, vor avea parte de o dezbatere publică serioasă. Credem cu tărie că nivelul de implicare și de participare civică trebuie stimulat de către administrația publică județeană.

Acces direct la viața culturală

În domeniul ”Cultură”, printre primele măsuri avute în vedere se numără reînființarea Ansamblului Profesionist ”Crișana”. Totodată, vom promova politici publice menite a asigura acces direct la viața culturală în toate regiunile Bihorului. Vom susține organizarea de turnee în localitățile din județ ale Teatrelor ”Regina Maria” și ”Szigligeti Sinhaz”, precum și a artiștilor din cadrul Filarmonicii de Stat Oradea, cât și a celor două ansambluri folclorice ”Ansamblul Crișana” și ”Nagyvarad”. Accesul la o piesă de teatru, la un concert de filarmonică sau la programe artistice populare trebuie să fie o normalitate pentru toți locuitorii județului! Asigurarea accesului direct la viața culturală în toate regiunile Bihorului trebuie să devină o realitate! Iar pentru asta, vom sprijini într-un mod consistent și festivalurile naționale și internaționale, organizate în Oradea și în alte localități din județul Bihor, cu accent pe promovarea artiștilor locali.

Finanțarea activităților sportive și de tineret

Un județ sănătos înseamnă și un județ care susține activitățile sportive! În acest sens, vreau să finanțăm sportul de masă pentru tineri: fiecare localitate trebuie sprijinită astfel încât să-și poată dezvolta grupe de copii în diferite ramuri sportive.

De asemenea, organizarea de competiții județene în parteneriat public-privat, cu sprijinul Direcției Județene pentru Sport și Tineret și a cluburilor sportive de copii, trebuie să se afle pe lista activităților finanțate de administrația județeană.

Dezvoltarea turismului și sprijinirea antreprenorilor din HORECA

Dezvoltăm turismul pe tot teritoriul județului Bihor prin integrarea într-un circuit județean unic a obiectivelor turistice județene. Acest lucru presupune și inventarierea tuturor locurilor de cazare și de alimentație publică, precum și a obiectivelor și traseelor montane.

Vom elabora o strategie de atragere a turiștilor pentru perioade ce depășesc patru nopți de cazare.

Vom dezvolta și o platformă digitală care să permită turistului să identifice toate atracțiile din Bihor aflate la o distanță de o oră de condus de locul său de cazare.

Vom efectua investiții consistente în promovarea județului ca destinație turistică la nivel național și internațional, inclusiv prin participarea la târguri de turism.

Nu în ultimul rând, pentru dezvoltarea turismului bihorean, vom implementa proiecte de tip Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.) pentru Investiții Teritoriale Integrate (I.T.I.), cu finanțare europeană. Scopul acestor proiecte este de a promova valorile identitare autentice bihorene și de a invita publicul doritor să guste și să deguste în toate formele ce au mai bun de oferit ținuturile județului nostru. De aceste tipuri de proiecte vor beneficia inclusiv antreprenorii din stațiunile balneare consacrate deja (Băile Felix, Băile 1 Mai, Sarcău, Tinca, etc.), care vor putea integra aceste I.T.I.-uri, în pachetele turistice oferite. De exemplu, în extrasezon, grupurile de turiști străini sosite în Băile Felix vor putea vizita zone cu tradiții, vor putea participa la degustări și spectacole, etc. Un prim exemplu ar putea fi Țara Beiușului, după modelul ”Țara Silvaniei”, proiect finanțat anul acesta în județul Sălaj.

Continuarea dezvoltării rețelei de centuri și variante ocolitoare

În domeniul infrastructurii rutiere, propunem interconectarea localităților din județ prin co-finanțarea modernizării drumurilor comunale și agricole ce unesc localități învecinate pentru a degreva drumurile județene și naționale. De asemenea, vom continua programul de modernizare a drumurilor județene aflate în stare de degradare.

Totodată, vom finaliza șoselele de centură aflate în lucru și vom demara construcția de variante ocolitoare, cu respectarea legii și a proprietății private, în municipiul Salonta și orașele Ștei și Vașcău.

Transport public județean integrat funcțional în condiții decente și la prețuri accesibile

Transportul în comun integrat funcționează defectuos astăzi în județul Bihor. Construcția rețelei de autogări este în întârziere, iar cursele oferite de unii operatori sunt criticate de cetățeni pe bună dreptate: vechimea parcului auto pune în pericol viața pasagerilor, iar lipsa aerului condiționat vara și a încălzirii adecvate pe timp de iarnă sunt probleme recurente, din păcate, pe multe trasee din județ. Programul stabilit în licențe nu este respectat, iar controalele lipsesc cu desăvârșire. Licitația pentru acordarea traseelor județene a fost un fiasco total și un eșec al actualei conduceri a Consiliului Județean.

Ca președinte al Consiliului Județean Bihor, voi relua licitațiile pentru trasee și voi impune condiții stricte pentru a asigura un serviciu decent, la un preț accesibil, pentru bihorenii care folosesc transportul public în comun. Doar așa putem să creștem numărul bihorenilor care aleg acest mijloc de deplasare în județ!

Respect pentru bihoreni

Partidul Social Democrat știe să guverneze în interesul bihorenilor. Echipa PSD Bihor se angajează să pună în centrul politicilor publice bihorenii și nevoile reale ale acestora: dezvoltăm sectorul economic și creștem nivelul de trai, modernizăm sistemul de sănătate, infrastructura și transportul, investim în educație și cultură, și cel mai important, acordăm respectul cuvenit cetățenilor!

Pe 9 iunie vă invit să votați cu încredere echipa PSD pentru Consiliul Județean Bihor! Împreună dezvoltăm Bihorul sănătos!

dr. Aurel Mohan
președinte PSD Bihor
candidat la președinția Consiliului Județean Bihor

(Comandat de PSD Bihor, cod mandatar financiar 21240002)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6557 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON