URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Iunie 2024, 16:06

Procurorul general îi reclamă pentru „neglijență gravă” pe judecătorii care i-au lăsat liberi pe frații interlopi care au ucis un om la o petrecere de fițe

Procurorul general îi reclamă pentru „neglijență gravă” pe judecătorii care i-au lăsat liberi pe frații interlopi care au ucis un om la o petrecere de fițe sursa foto: Digi24.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce doi judecători de la Curtea de Apel Ploiești i-au scos din arest preventiv pe cei trei frați interlopi acuzați de procurori, care au și filmări în acest sens, că au omorât un bărbat la o petrecere de fițe din Padina, județul Dâmbovița, magistrații sunt acum reclamați pentru „gravă neglijență”. 

Procurorul general al României, Alex Florența, este cel care a sesizat Inspecția Judiciară în privința celor doi judecători.

Florenţa îi acuză pe cei doi judecători şi de "lipsa totală a motivării ori motivarea în mod vădit contrară raţionamentului juridic, de natură să afecteze prestigiul justiţiei sau demnitatea funcţiei de judecător sau procuror", potrivit Spotmedia.ro. 

„Fără a pune în discuție puterea de lucru judecat a încheierii menționate, s-a apreciat că faptele celor doi judecători de a ignora materialul probator, care relevă dincolo de orice dubiu rezonabil starea de pericol pe care o reprezintă punerea în libertate și, implicit, reîntoarcerea inculpaților în comunitate, întrunesc elementele constitutive ale abaterii disciplinare constând în exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă. De asemenea, faptele judecătorilor de a nu motiva în concret în cuprinsul încheierii care sunt motivele care să justifice înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpaților întrunesc elementele constitutive ale abaterii disciplinare constând în lipsa totală a motivării ori motivarea în mod vădit contrară raţionamentului juridic, de natură să afecteze prestigiul justiţiei sau demnitatea funcţiei de judecător sau procuror", a transmis Ministerul Public.

O motivare halucinantă

Decizia care l-a revoltat pe procuror a fost dată de Curtea de Apel Ploiești pe 15 mai, când cei doi judecători au admis contestaţia formulată de trei inculpaţi, acuzați de săvârșirea infracțiunii de omor, şi a dispus înlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu.

Pe scurt, judecătorii admiteau în motivare că există probe că cei trei au comis faptele, dar asta nu ar fi suficient ca să fie ţinuţi după gratii. 

„Măsurile preventive dispuse iniţial nu mai sunt necesare, în vederea bunei desfăşurări a procesului penal, neexistând probe sau indicii că inculpaţii s-ar sustrage de la urmărirea penală sau de la judecată sau că ar pregăti săvârşirea unei alte infracţiuni”, au notat judecătorii, conform News.ro, reținând, de asemenea, și că nici unul dintre cei trei nu are antecedente penale.

”Simpla bănuială de participare la săvârşirea altor infracţiuni ori simpla temere de recidivă nu legitimează prin ea însăşi menţinerea stării de detenţie preventivă”, au argumentat magistraţii. 

„Raportat la împrejurările şi modul de desfăşurare a activităţii infracţionale imputate, dar şi la persoanele inculpaţilor, cu siguranţă gravitatea faptelor nu poate constitui singurul temei de apreciere a pericolului social pentru ordinea publică”, arată motivarea citată de News.ro.

Frații Laurențiu Marin, Louis Justin Marin și George Armando Marin au fost arestaţi pe 12 februarie pentru uciderea unui bărbat, în timp ce se aflau la o petrecere, la un hotel de fiţe din Padina, judeţul Dâmboviţa, notează Antena3.ro. Atacul brutal a fost surprins de mai multe camere de supraveghere. 

Cei trei frați interlopi sunt băieții cunoscutei vrăjitoare Sidonia, arată aceeași sursă. 

Bărbatul înjunghiat mortal, în vârstă de 41 de ani, era căsătorit, avea doi copii şi locuia în Târgovişte.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON