URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Martie 2010, 09:00

Procurorul care a anchetat jaful secolului: "Au furat pământul!"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nicolae Bonchiş, fostul procuror DIICOT care l-a trimis în judecată pe topograful Marin Sterian în cel mai mare dosar funciar al Oradiei, a apărut, miercuri seara, în emisiunea "Ediţia de seară" de la TVS, realizată de Octavian Haragoş, în care a vorbit pe marginea dosarului, apreciind că acesta va fi dus la bun sfârşit de instanţe, iar prejudiciul va fi recuperat.

"Eu am propus instanţei, prin rechizitoriu, citarea ca parte civilă a Primăriei, propunând şi anularea tututor contractelor în care vânzătorul nu era, de fapt, proprietar", a spus Bonchiş. Acest lucru, după cum a dezvăluit BIHOREANUL, nu s-a produs însă, şi nici fosta administraţie condusă de Petru Filip - beneficiar al unui teren furat prin intermediul lui Sterian - nu a făcut diligenţe în acest sens.

Bonchiş a spus că, după soluţionarea laturii penale a dosarului, va veni rândul laturii civile, care poate duce la repararea prejudiciului adus atât oraşului, cât şi orădenilor care aveau dreptul să li se retrocedeze terenurile însuşite de VIP-uri, dar nu au mai primit nimic. "Potrivit Codului Civil, o vânzare este fictivă dacă e făcută la sub jumătatea preţului real. Aici, majoritatea terenurilor au fost tranzacţionate mult sub jumătatea preţului real", a exlicat procurorul pensionar.

haragos.jpgÎntrebat de Octavian Haragoş (foto) dacă e normal ca despăgubirea celor care nu au mai putut primi terenuri să se facă "tot pe bani publici", după ce oraşul a fost păgubit o dată, sustrăgându-i-se zestrea imobiliară, anchetatorul a replicat, ironic, că "statul postrevoluţionar e obişnuit să plătească pentru îmbuibarea altora".

Fost procuror comunist, Bonchiş a spus că înainte de 1989, pe lângă că "dacă ţineai un dosar 3 ani te dădeau afară", procurorii erau obligaţi să se preocupe şi de recuperarea prejudiciilor, îndeosebi ale celor făcute "avutului obştesc".

"Aici este vorba de un furt de pământ!", a exclamat procurorul, care s-a arătat "mirat" că doar unii s-au întâlnit cu asemenea chilipiruri funciare cum au fost pământurile tranzacţionate în favoarea şefilor din Primărie, Universitate sau Justiţie. "Lui tata, care a fost veteran şi a luptat 4 ani în război, şi la Est, şi la Vest, nu i-au dat nici cei 500 de metri pătraţi cuveniţi", a comentat fostul magistrat.

Bonchiş s-a arătat şi el mirat de faptul că procesul lui Marin Sterian trenează de ani de zile, aşa cum au trenat, de altfel, şi cercetările Parchetelor, până când dosarul să ajungă în mâinile sale. Fostul procuror a spus că el a soluţinat dosarul în două luni de zile, când acesta a fost declinat, datorită prejudiciului mare, către DIICOT, Parchetul Curţii de Apel fiind fericit să scape de el.

"Pun şi eu, ca cetăţean, întrebarea: după 5 ani, de ce nu poţi să soluţionezi doarul, că doar nu sunt atâţia martori, iar actele vorbesc de la sine?", a spus Bonchiş, punând tergiversările pe seama unei "lipse de solicitudine, de dorinţă de a face", dar şi pe "reticenţă, poate şi o teamă" a tinerilor magistraţi chemaţi să se pronunţe.

Întrebat dacă nu există riscul de prescipţie a faptelor incriminate în dosar, Nicolae Bonchiş a spus că riscul este doar unul "teoretic", nu unul real, fiindcă el crede că "există voinţă să se rezolve acest dosar".

După cum a dezvăluit BIHOREANUL în ultimele săptămâni, doarul Marin Sterian ascunde cea mai mare fraudă imobiliară produsă Oradiei, prin furtul a 30 de hectare de teren din Dealul Viilor şi vecinătatea şoselei de centură, prin falsificarea documentelor de proprietate, apoi vânzarea şi revânzarea lor fictivă, prin intermediari, până când au ajuns în posesia a zeci de VIP-uri locale, între care se remarcă familiile Filip şi Maghiar, Tomulescu, Luncan şi mulţi alţii.

Reciteşte seria de trei articole privind "Jaful secolului aici": Prin el au furat Oradea!, Filip şi Maghiar în mafia terenurilor, Bolojan către baronii care au furat oraşul: Pământul înapoi!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
bonchis
sifoneaza deoarece nu s-a ales cu nimic pe deal. apropo, cate case are dl bonchis? cate a primit de la primarie? cine a angajat-o la univ pe sotie? unchiul maghiar. in locul lui bonchis taceam...
Postat 19 Martie 2010, 20:32 de titel
cadre din PMO
Ce sa mai dvorbim de Florica Costrutiu , doamna lucra in cadrul Primaria Oradea, cauta terenuri .... le vindea .....poate auzim si de ea si de Hanas....
Postat 18 Martie 2010, 18:19 de florica
GARGARA
De ce a tacut pana acum marele procuror comunist? Toti fac gargara pe la televizor cand totul e fumat si pierdut! La fel face in emisiune la Haragos un avocat cu basca. imi scapa numele acum. Astept momentul cand Octavian Haragos va face o emisiune pe marginea terenurilor furate de episcopia greco-catolica si de care a scris Bihoreanul in urma cu 2 ani! Pana atunci sa ia si haragos o pauza , ca ne-am saturat de pupincuristi gen florin Ardelean! ii cam calca pe urme micutul pescar...
Postat 18 Martie 2010, 11:06 de lorena nadim
Catre magistrati
anchetati numai gainariile, cand sa treceti la fapte mari sunte-ti toti usurati pe voi, morcoviti , corupti , si cu remuscarile favorurilor care vi sau facut cand erau ei la conducere, acuma vii rusine sa ii anchetati doara vii sunt prieteni . in ce tara traim, daca ar fi si in alte tari tot asa unde am fi cu toti ?
Postat 18 Martie 2010, 09:53 de Oradean
vets
Apropo de veterani. In Oradea exista destule personaje care "intamplator" si-au facut rost de teren pe smecheria cu veteranii. Cine-i curiosus.........
Postat 18 Martie 2010, 09:29 de kaboom
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON