URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Decembrie 2010, 12:34

Procurorul Alexandru Lele s-a pensionat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şeful statului a semnat, luni, decretul pentru eliberarea din funcţie prin pensionare a procurorului orădean Alexandru Lele, controversatul magistrat suspendat în 2002 pentru corupţie şi reabilitat în decembrie 2008, după ce a fost scos de sub urmărire penală.

Procurorul, care activa în prezent în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, şi-a depus cererea de pensionare în această vară, după ce colegii săi i-au respins în unanimitate candidatura pentru Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din cauza numeroaselor probleme pe care le-a avut de-a lungul anilor în activitate.

"Spălat" după moartea lui Panait

Procurorul Alexandru Lele este cel care, în aprilie 2001, a dispus arestarea lui Adrian Tărău, fiul fostului prefect PSD al judeţului, Aurel Tărău, sub acuzaţia de complicitate la contrabandă cu produse petroliere, demers care a fost mult discutat în contextul în care magistratul a fost acuzat ulterior de corupţie.

În 27 martie 2002, procurorul bucureştean Cristian Panait (29 de ani) de la Parchetul instanţei supreme, în baza unui mandat legal, a descins la locuinţa procurorului orădean Alexandru Lele, care chemase jurnalişti la el acasă, pentru a asista la demersul anchetatorului său. În timpul percheziţiei, Lele a criticat modul în care decurgea ancheta în cazul său, afirmând că aceasta are conotaţii politice.

În 10 aprilie 2004, procurorul Cristian Panait - cel care a declanşat acţiunea penală împotriva lui Lele, demers judiciar semnat şi de şeful anchetatorului, Ovidius Păun - s-a sinucis, aruncându-se de la etajul imobilului în care locuia în sectorul 2 al Capitalei.

Toată ancheta în cazul Lele a fost ulterior reluată, procurorul bihorean fiind trimis în judecată însă mai târziu, în 25 mai 2006. Dintr-un motiv procedural, dosarul a fost restituit Parchetului, unde, un an mai târziu, s-a închis.

Avertizat pentru "gravă neglijenţă"

După reluarea activităţii, Alexandru Lele a fost din nou pus sub anchetă, de astă dată de Consiliul Superior al Magistraturii care, în vara acestui an l-a şi sancţionat cu avertisment pentru "exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă", acuzaţiile referindu-se la nelucrarea unor dosare pentru perioade mari de timp, raportarea unor statistici nereale, cercetarea şi arestarea ilegală a unor persoane.

Acuzaţiile se referă la problemele mai vechi ale magistratului, a căror verificare a fost suspendată pe perioada cât a fost urmărit penal. Lui Lele i s-a imputat arestarea, în aprilie 2001, a omului de afaceri orădean Adrian Tărău, exonerat ulterior de instanţele de judecată, care au declarat arestarea drept o gravă eroare judiciară şi au obligat statul român la despăgubiri de 20.000 de lei în favoarea afaceristului.

Totodată, la luarea deciziei, membrii CSM au ţinut cont şi de alte abateri disciplinare, cum ar faptul că în perioada 1994-2000, procurorul orădean a lăsat în nelucrare dosare penale pentru perioade mari de timp, iar în 2001 ar fi raportat statistici nereale.

Lui Lele i s-a mai imputat achitarea definitivă a 32 de persoane pe care le-a trimis în judecată şi despre care s-a dovedit că nu au comis faptele respective, respectiv arestarea ilegală şi cercetarea abuzivă a mai multor persoane.

Din nou cercetat

În prezent, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au început urmărirea penală împotriva magistratului pentru loviri şi alte violenţe în urma unei altercaţii în care Lele a fost implicat în vara anului 2007 cu doi fraţi orădeni Adrian şi Gabriel Ilieş.

Cei doi au fost atacaţi de magistrat cu un par, după ce şi-au încercat claxonul autoturismului lângă locuinţa acestuia.

În urma incidentului, fraţii Adrian şi Gabriel Ilieş sunt urmăriţi penal, la rândul lor, pentru violare de domiciliu şi vătămare corporală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
fost-ai lele cat ai fost
draga "gigi de la scularie" hai ca ai vrea tu sa fii "furbissimo" dar nu esti decat unul dintre acolitii lui lele sau, mai rau, chiar lele :):):) o fi ciucas cum o fi dar sa spui despre lele ca e cinstit e curata blasfemie, zau asa. dupa cum se vede procurorul-suspect iese din magistratura pe usa rezervata slugilor. era de asteptat. cu atatea bube...ce bube?! un intreg pojar! dar tupeul e cat china din moment ce dupa atitudinea de "bataus de cartier" a mai indraznit sa candideze pentru CSM. ca sa nu mai amestecam in discutie toate banuielile de coruptie, in parte confirmate, despre conduita lui de procuror. uimirea este - cum pentru un individ atat de "dalmatian" s-a gasit o solutie atat de blanduta?!
Postat 30 Decembrie 2010, 17:34 de mafalda
Trista realitate.
Cu bune, cu rele, procurorul a plecat la pensie. Timpul, probabil, ii va da dreptate sau il va culpabiliza. Sunt adevaruri cu mult mai dureroase pe care nu le vom afla niciodata. Sa fim sanatosi, culegem ce am semanat. Sa ne fie de bine!
Postat 29 Decembrie 2010, 15:45 de SAFE
hai sictir
N-aveti nici macar curajul sa semnati cu numele vostru ! Ciucase, ala care te dai incoruptibil, ai fost in casa la Lele cind cu perchezitia ? Ai fost ! Ai dat telefoane sa anunti toata presa, de parca vezi doamne, nu mai puteai tu de grija confratilor ? Ai dat ! De ce ? Ca sa fie tam-tamul mai mare ! De ce ? Pentru ca erai interesat sa-l prinzi de client, sa-ti dea spagi, fix pe Tarau ! Cat Tarau n-a platit, tu si ziarul lui Adrian Sirbu (dar pe care ziar il considerai al tau) ati fost extaziati de actele de curaj ale lui Lele. Cand Tarau (sau altii) a platit, te-ai transformat in marele justitiar ! De ce ? Pentru spaga ! Asa ca las-o mai moale, ca Lele e de zece ori mai cinstit ca tine, iar fraierii aia doi de frati Ilies sunt niste cretini cu aere de jmecheri, care chiar mint. Sau nu ma crezi cind iti zic ca esti mai corupt ca Lele ? Intreaba-i pe Simona Iacob, pe Veronica Bursasiu, pe Florin Budea, pe Sorin Petrache si altii, care te cunosc ATAT de bine ! Aaa, da, si sterge comentariul, ca doar asta stii sa faci, sa te ascunzi si sa injuri !
Postat 28 Decembrie 2010, 23:53 de Gigi de la scularie
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON