URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 07 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La începutul lunii iunie a intrat în vigoare o lege care modifică legislația penală în materia sancțiunilor rutiere. În concret, prin Legea nr. 172/2024 a fost modificat Codul penal sub mai multe aspecte privind infracțiunile rutiere și consecințele pe care o condamnare le produce cu privire la dreptul de a conduce autovehicule.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
04 Iulie 2024, 13:12

Pro și contra: Șoferii care refuză DrugTest-ul și cer testarea la Medicina Legală rămân fără permis, prevede o noutate legislativă

Pro și contra: Șoferii care refuză DrugTest-ul și cer testarea la Medicina Legală rămân fără permis, prevede o noutate legislativă foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O noutate legislativă controversată ar putea pedepsi pe nedrept foarte mulți șoferi. Potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate la finele săptămânii trecute de Guvern, conducătorii auto se vor alege cu dosar penal și vor rămâne fără permis de conducere dacă vor alege doar testarea la Medicina Legală și refuză testul rapid cu aparatul DrugTest, controversat pentru că dă mai bine de jumătate de rezultate eronate.

Ordonanța de urgență 84/2024 „lasă fără permis zeci de mii de șoferi nevinovați”, acuză comunitatea Declic, care a și lansat o campanie de semnături pentru anularea prevederilor OUG. 

Ea prevede că ți se suspendă automat permisul de conducere dacă vrei testare antidrog la IML, nu test rapid cu aparatul din dotarea poliției. Iar aceste aparate ale polițiștilor români dau rezultate fals pozitive în jumătate din cazuri. Adică te alegi cu dosar penal, fără să te fi drogat, doar pentru că testele achiziționate de Ministerul de Interne sunt de proastă calitate. Nu putem accepta această nedreptate. Așa că am lansat o petiție prin care cerem Guvernului să elimine aceste prevederi, înainte ca ele să își producă efectele. Semnează și tu pentru abrogarea prevederilor OUG 84, care nenorocesc șoferii”, anunță Declic.

Petiției a atras peste 84.000 de semnături până joi la ora 13.

„Aceste modificări, date prin ordonanță de urgență, în weekend, suspendă permisul șoferilor care cer să fie testați antidrog la INML. Șoferii fie acceptă să fie testați cu aparatele rapide, unde 1 test din 2 pozitive e fals pozitiv, fie rămân fără permis chiar și un an, până când sosesc rezultatele analizelor oficiale”, se arată pe site-ul Declic.

Declic face trimitere și la un semnal de alarmă tras de orădeanul Vlad Zaha, criminolog specializat în politicile publice din domeniul drogurilor, care a arătat că șoferii care nu acceptă testarea rapidă și vor testare prin analize rămân automat fără permis, chiar dacă nu au consumat droguri.

„Deși toată lumea știe deja că aparatele din dotarea poliției dau rateuri în jumătate din cazuri, iar testele de sânge sunt sigure, totuși guvernanții nu au luat în calcul înlocuirea testelor proaste”, mai arată Declic.

De altfel, chiar în cursul zilei de miercuri, Poliţia Română a confirmat că anumite medicamente pot avea efecte psihoactive şi recomandă conducătorilor auto să verifice prospectul înainte de a se urca la volan.

Atenție, rezultatele pot fi fals pozitive chiar în cazul unor medicamente banale antiinflamatoare, antialergige sau antibiotice.

Astfel, există reacţii fals pozitive la: 

- amfetamine: medicamente pentru diabet, antiemetice, antibiotice, antialergice;

- cannabinoizi: antiinflamatorii, antivirale;

- barbiturice: antiinflamatorii;

- opiacee: antitusive (multe medicamente utilizate pentru răceală şi gripă conţinând codeină, care pozitivează testele rapide), antibiotice, antialergice, antiepileptice, vasodilatatoare.

IGPR arată că, la nivel naţional, în perioada 2021 - 2023, au fost infirmate aproximativ 15-20% din totalul mostrelor biologice prelevate conducătorilor auto depistaţi pozitiv la testele efectuate cu aparatele drugtest, se arată într-un document citat de HotNews.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
fascism la cote maxime
si acum nu iese nimeni in strada ca la ordonanta 13.
Postat 06 Iulie 2024, 20:52 de florea
alta de la marcel cioarapu
"Premierul Marcel Ciolacu vrea suprataxarea câștigurilor ”excepționale”, precum cele obținute din tranzacțiile imobiliare, au declarat surse politice pentru Profit, potrivit cărora șeful Executivului este categoric împotriva unei majorări chiar și cu 1% a TVA-ului. ”Eu sunt socialist și nu voi accepta niciodată majoarea TVA, pentru că o astfel de majorare îi afectează atât pe cei cu venituri mici, cât și pe cei cu venituri mari. Pe de altă parte, majorarea cu un punct procentual a TVA înseamnă creșterea cu 0,5% a inflației”, este mesajul transmis în discuții informale de Ciolacu." whattt??? chat gpt e invidios daca vede ineptiile scrise de premierul rromaniiei
Postat 06 Iulie 2024, 20:50 de florea
sandu2100
acum unde esti cand iti e afectat dramatic dreptul dobandit de cetatean conducator?
Postat 06 Iulie 2024, 20:46 de florea
asta e premieru rromaniei
asta spune el marcel ciolacu la "pulimea" care l-a votat:https://stirileprotv.ro/stiri/politic/marcel-ciolacu-despre-oug-privind-testarea-soferilor-nu-e-o-catastrofa-ca-pentru-doua-zile-ramai-fara-permis.html
Postat 06 Iulie 2024, 20:44 de florea
ce zice marxel ciorapu
"Am văzut că în Austria s-a introdus confiscarea maşinii pentru viteza excesivă. Este şi în Belgia, este şi în Italia"
Postat 06 Iulie 2024, 20:42 de florea
kid
prezumtia de.nevinovatie nu exiata aici in cazul acestei ordonante.ca cel mai mediatizat caz in care ea nu este exercitata e al acelor 2 maimutzoi Tate broderz ,acuzati de trafic de persoane...care sunt sub masuri de privare a libertatii de peste 1 an.dar oarecum asta e si benefica infractorilor dovediti, ptr ca in cazul unei condamnari se vor scadea acele zile petrecute sub masura arestului la domiciliu.sunt multe alte circumstante arata ca prezumtia la nevinovatie nu exista
Postat 06 Iulie 2024, 15:06 de florea
Substanţe medicamentoase restricţionate la conducătorii auto Drugs restricted to drivers
Substanţe medicamentoase restricţionate la conducătorii auto Drugs restricted to drivers ,Barbituricele,Hipnoticele înrudite cu benzodiazepinele,Antidepresivele triciclice,Analgezicele opioide,Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS),Antiepilepticele,Antipsihoticele,Relaxantele musculare,Hipoglicemiantele,Antihistaminicele.
Postat 05 Iulie 2024, 22:23 de spaima_trepadusilor
Florea nost'
De ce tragi tu concluzia ca daca 2 oameni gandesc la fel, sunt aceeasi persoana? In alta ordine de idei, prezumtia de nevinovatie este un principiu constitutional, orice persoana acuzata, este considerata nevinovata pana in momentul in care o instanta o condamna, cu o hotarare definitiva si irevocabila. Nu am facut dreptul si poate ma insel, dar te rog pe aceasta cale, sa-mi dai un exemplu in care prezumtia de nevinovatie nu exista sau nu poate fi exercitata. Dar din Romania, nu din Coreea de Nord.
Postat 05 Iulie 2024, 21:07 de Kid
Spaima spaimelor
Nu pari sa intelegi. Daca tu esti racit si iei un medicament pe baza de codeina, spre exemplu si aparatul da un rezultat fals pozitiv, ti se pare normal ca pana la venirea rezultatului din testul de sange sa ti se suspende DREPTUL de a conduce autovehicule? Mai ales ca ala nu vine in 2 zile ci in 9 luni! Mie mi se rupe mie de resursele Politiei Romane si de cate echipaje sunt necesare. Trebuia sa se cumpere aparate si/sau teste mai performante, chiar daca erau mai scumpe si care sa nu dea erori, sau daca dau, sunt de genul 1-2 procente nu 33 de procente.
Postat 05 Iulie 2024, 20:56 de Kid
kid aka poiu
prezumtia in anumite cazuri nu exista,si nici nu poate fi exercitata
Postat 05 Iulie 2024, 20:08 de florea
La 100 de șoferi contestatari e necesar 100 de echipaje dr poliție. Are Poliția Romană aceste resurse? E o Problema de Matematica.
La 100 de șoferi contestatari e necesar 100 de echipaje de Poliție. Are Poliția Romană aceste resurse? E o Problema de Matematica. Cei cu probleme medicale pot justifica substanțele nu si Drogații.
Postat 05 Iulie 2024, 10:17 de spaima_trepadusilor
@spaima_trepadusilor
Habar n-ai ce vb! În articol spune că până și poliția au dat anumite medicamente care dacă le iei dau rezultat fals pozitiv. Și vi tu și faci pe tot cei care sunt contra drogați? Se vede că nu ai prea avut de a face cu instituțiile statului. Să fi ignorat / insultat pe banii tăi. Eu iau antialergice aproape zilnic și de când cu asta, nu mai iau medicamente de la farmacie fără rețetă. Și am și o copie a rețetei în portofel. Nu suntem toți drogați și interlopi care nu suntem se acord cu asta. Înțelege că mai sunt oameni care au nevoie de medicamente să funcționeze și nu mai fi ipocrit.
Postat 05 Iulie 2024, 09:08 de Vio_427
Nu ne mai facem bine
Dau impresia că au dat legea doar pt a incomoda populația. De atâta timp tot stă lumea după aparatele lor, și încă nu au cumpărat aparate să nu stăm până la proba IML 1 an fără permis. Țara nu lucrează pt noi, suntem sluga ei.
Postat 05 Iulie 2024, 09:03 de Vio_427
Toti DROGATII si BETIVII se Revolta!Daca REFUZI Drug testul de ce nu ai REFUZA si ALcool Testul?
Toti DROGATII si BETIVII se Revolta!Daca REFUZI Drug testul de ce nu ai REFUZA si ALcool Testul? Cata prostie?Cum sa refuzi ETILO testul sau DRUG testul?Dealerii si traficantii de droguri se REVOLTA!
Postat 04 Iulie 2024, 21:50 de spaima_trepadusilor
Eu nu trag pe nas, nu fumez
si nu-mi bag pe vena nimic, deci in cazul in care as fi in situatia ca drug testul sa dea un rezultat fals pozitiv si as ramane fara permis, mi-as angaja 4 soferi cu macar 2000 de eur/luna pt fiecare salariu, sa pot face ture de 8 ore. Oamenii ar trebui sa fie la dispozitia mea 24 din 24, inclusiv sambata si duminica pana vine rezultatul. Dupa ce vine rezultatul negativ de la sange, dau in judecata jegul de stat roman si castig comision avocat, salariile soferilor si un bonus pt mine, deranjul meu. Sa le iasa pe nas porcaria asta. Toata lumea intreaba de prezumtia de nevinovatie. Intreb si eu: unde este prezumtia de nevinovatie in cazul acesta?
Postat 04 Iulie 2024, 17:45 de Kid
Poliția "recomandă conducătorilor auto să verifice prospectul înainte de a se urca la volan".
Conducătorii auto care nu se droghează vreodată recomandă polițiștilor rutieri să se doteze cu aparate profesionale, nu cu chinezării de la Jumbo, dar mai ales să nu mai bată câmpii ... pentru că sunt medicamente, cum ar fi Nurofenul contra răcelii, spre exemplu, care dă pozitiv pe "drugtest". Iar dacă unuia "prins" cu Nurofenul în organism i se ia permisul în trafic, atunci înseamnă că România a ajuns un stat condus doar de tâmpiți.
Postat 04 Iulie 2024, 17:37 de KP
Cateva intrebari
,,Din cele 3.009 lucrări efectuate de laboratoarele medico-legale in anul 2023, în cazul a 1.111 șoferi rezultatele au fost negative, prin urmare, aparatele DrugTest au indicat în cazul acestora rezultate fals pozitive. Astfel, cel puțin 1.111 șoferi (36,92!) sunt îndreptățiți să solicite despagubiri pentru drugtest fals pozitiv." 1. Cine a comandat (era sa intreb cat a fost comisionul?) aceste p*rcarii? 2. La ce nivel s-a ajuns cu parandaratul daca statul ticalos, vazand ca tot mai multi romani le refuza, ne obliga la aceasta ruleta ruseasca? Precizare: o OUG nu poate fi promulgata fara semnatura primului ministru! 3. Avocatul boborului, tovarasa weberova, mai traieste? 4. Ce ziceti daca suspendam salariile si pensiile nesimtite pana vedem daca sunt sau nu ok? Ca prezumtia de nevinovatie nu mai exista! Cat despre despagubiri : https://justicia.ro/despagubiri-drugtest-fals-pozitiv-2/
Postat 04 Iulie 2024, 17:28 de pinonel
dl poiu
eee,lunga calea prin procese cum spui matale.cred ca ai stat prea mult pe la canada sau america,ai cam ratat degringolada legislativa de la guvernul ciolos incoace.
Postat 04 Iulie 2024, 15:14 de florea
Prezumtia de nevinovatie unde e?
Abia astept sa fiu in situatie de genul ca ii tarasc prin procese de ii nenorocesc. Si pentru fiecare zi fara permis o sa îmi plătească salariile aferente. Adica ordonanta de sub papuci facuta pe genunchi anuleaza un drept constituțional? Codruto, hai oleaca inapoi!
Postat 04 Iulie 2024, 14:39 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6089 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON