URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 11 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că ucenicul și-a întrecut maestrul! Cine credea că odată cu plecarea lui Ilie Bolojan de la Primăria Oradea se va așterne liniștea peste oraș, că buldozerele nu vor mai trece prin sufragerii, că picamerele vor fi duse la topit și prin urbe vor zburda exclusiv bicicliști și trotinetiști înecați în clorofilă s-au înșelat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Octombrie 2024, 10:43

Priveliști de poveste: Cum s-a văzut aurora boreală pe cerul Bihorului (FOTO)

Priveliști de poveste: Cum s-a văzut aurora boreală pe cerul Bihorului (FOTO) surse foto: Facebook, Meteo Tulca-Bihor / cititor eBihoreanul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai mulți bihoreni s-au bucurat joi noaptea de priveliști rare, văzând aurora boreală pe cerul Bihorului, din zone cu puțină poluare luminoasă. Fenomenul a apărut din nou ca urmare a unei furtuni geomagnetice și a fost vizibil în mai multe zone din Europa și SUA.

Imagini cu văzduhul pictat în nuanțe roz, roșiatice și violet au fost surprinse și publicate pe rețelele de socializare de mai mulți bihoreni, multe dintre ele fiind „centralizate” pe pagina de Facebook Meteo Tulca-Bihor, administrată de un pasionat de meteorologie, Roberto Popa.

Aurora a fost vizibilă din mai multe zone ale județului Bihor, iar imaginile postate pe rețele de socializare ori trimise BIHOREANULUI au fost realizate din localități ca Beiuș, Tulca, Paleu, Biharia, Tășad, Ștei etc. 

sursa foto: Facebook / Meteo Tulca-Bihor

Potrivit Spotmedia.ro, o furtună geomagnetică - un fenomen produs de o importantă masă de particule solare care s-au lovit joi de Pământ - a făcut ca aurora boreală să fie vizibilă la latitudini mult mai scăzute decât normal, inclusiv în România.

Puternica furtună geomagnetică, de clasa G4, a fost anunțată de Administraţia Naţională pentru Oceane şi Atmosferă (NOAA).

sursa foto: cititor eBihoreanul 

Din motive similare, fenomenul a mai fost vizibil din Bihor și în lunile mai și august ale acestui an, precum și în toamna anului trecut. 

Aurora boreală, denumită și aurora polară, este un fenomen natural care se formează în urma coliziunii moleculelor gazoase de pe Pământ cu particule încărcate magnetic provenite din vânturile solare. Din punct de vedere ştiinţific, aurorele polare pot apărea oriunde pe glob. Totuși, ele sunt văzute cel mai bine pe o rază de aproximativ 2500 de km în jurul polilor magnetici ai Pământului: aurora boreală la Polul Nord, respectiv aurora australă la Polul Sud. 

În cazul în care coliziunea cu moleculele de oxigen se produce la altitudini între 100 și 300 de kilometri, aurora boreală este văzută în nuanțe verzi de pe Pământ. Dacă această „întâlnire” se produce mai sus în atmosferă, la altitudini între 300 și 400 km, se produc aurorele de culoare roșie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON