URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 04 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Ianuarie 2021, 07:49

Priorităţile Universităţii din Oradea în anul 2021: Digitalizarea şi campusul verde

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pandemia de Covid-19 dictează în continuare planurile tuturor instituţiilor, iar Universitatea din Oradea nu face excepţie.

În anul care abia a început, Universitatea are obiective derivate din pandemie. "Sănătatea studenţilor şi a colegilor este prioritatea numărul 1", a declarat rectorul Constantin Bungău, pentru BIHOREANUL.

Cursurile tuturor celor 15 facultăţi orădene se vor ţine în continuare la distanţă, online, pentru ca virusul Sars-Cov-2 să nu se răspândească printre studenţi şi profesori. În schimb, la o parte dintre facultăţi, activităţile practice vor putea avea loc cu participare fizică, începând din această săptămână, cu condiţia ca grupele de studenţi să fie mici.

Laptopuri pentru studenţi

Bungău a mai precizat că Universitatea trebuie să continue digitalizarea activităţii, dar şi să se asigure că studenţii cu posibilităţi financiare reduse au cum să participe la cursurile online.

"Scriem două proiecte, ca să-i dotăm cu tehnică de calcul, laptopuri pe cei care nu au posibilităţi financiare, studenţii care provin dintr-o zonă financiară defavorizată", a spus rectorul. Astfel, studenţii cu burse sociale ori cei care provin din familii cu venituri reduse, din centre de plasament şi alte situaţii similare vor primi laptopuri de la Universitate. Dar, deocamdată este imposibil de spus când anume...

De asemenea, Universitatea va achiziţiona laptopuri şi pentru cadrele didactice care n-au primit calculatoare în ultimii doi ani, dar şi pentru personalul didactic auxiliar.

Viitorul este verde!

Constantin Bungău îşi doreşte ca facultăţile orădene să devină cât mai eco. "Prioritate este să digitalizăm mai mult şi să fim cât mai buni pe amprenta de carbon pe care o generează Universitatea, să fim cât mai sustenabili şi să avem un green campus", a declarat rectorul.

Transformarea campusului studenţesc într-unul "verde" şi inteligent este o ambiţie mai veche a rectorului, astfel încât clădirile din campus să fie mai eficiente din punct de vedere energetic şi cât mai puţin poluante.

De altfel, Universitatea are în derulare trei proiecte, finanţate din fonduri nerambursabile, pentru reabilitarea mai multor clădiri. "Vrem să menţinem viteza de lucru la proiectele POR, care înseamnă reabilitarea spaţiilor Universităţii şi, când ieşim din pandemie, să avem spaţiile înnoite", a mai spus Bungău.

În acest an, Universitatea din Oradea nu va organiza evenimente de amploare, precum aniversări, târguri sau evaluări, ci doar activităţi didactice şi de cercetare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@oradeamea
poate de ce cei care au cumparat din premiile ISI... pana la urma, tot din banii lor cuveniti...
Postat 06 Ianuarie 2021, 07:46 de sasi
Lamuriri !?!
Despre ce laptopuri vorbeste dl.rector? Cadre didactice care nu au primit in ultimii 2 ani? Pai lucrez de peste 20 de ani in universitate si nu numai ca nu am primit nimic, nu pentru mine personal, ci pentru dotarea laboratorului, pe care l-am dotat din banii mei, atat cat am putut. Scolile din preuniversitar sunt mult mai dotate decat unele facultati care sunt oile negre. Si ne miram ca nu ne stau studentii? Muncim de acasa de aproape 1 an, pe nimeni nu intereseaza cum ne descurcam. Am schimbat 1 calculator, am schimbat 1 ochelar...cauze profesionale. Si cica primeste laptop cine nu a primit in ultimii 2 ani? Adica unii au primit inainte?!?! Asta se intelege. Iar unii, nu am beneficiat nici macar de decontul unor delegatii cu studentii pentru ca - motiv invocat - nu am depus Necesarul inainte de plecare. Si daca am venit cu biletele de calatorie dupa infaptuirea ..faptei, cica nu se pune ! Doamne, de ce suntem atat de diferit tratati ? Si cum unii nu suntem din categoria "Aici o s-aveti o musca...", ramanem cu saracia noastra.
Postat 05 Ianuarie 2021, 17:55 de Oradeamea
La capitolul "digitalizare" ar putea lua lecții de la ANAF ...
... care nu mai găsește arhiva de pe servere din 2017 încoace și cere copii xerox cu dovezile depunerii declarațiilor, de la contribuabilii uimiți că au dispărut impunerile care au stat la baza plățilir deja efectuate și umiliți prin faptul că au achitat degeaba salariile funcționarilor ANAF !?!
Postat 05 Ianuarie 2021, 14:17 de CrisDumi
sanatatea prioritate
aham.. de aia sunt trimisi studentii acasa, sa fie protejati de angajatii UO care nu respecta regulile (cam majoritatea)... cu studenti in campus cum ar mai putea umbla fara masca, sa fumeze peste tot... am priceput! sa traiti!
Postat 05 Ianuarie 2021, 10:00 de sasi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5814 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON