Pandemia de Covid-19 dictează în continuare planurile tuturor instituţiilor, iar Universitatea din Oradea nu face excepţie.
În anul care abia a început, Universitatea are obiective derivate din pandemie. "Sănătatea studenţilor şi a colegilor este prioritatea numărul 1", a declarat rectorul Constantin Bungău, pentru BIHOREANUL.
Cursurile tuturor celor 15 facultăţi orădene se vor ţine în continuare la distanţă, online, pentru ca virusul Sars-Cov-2 să nu se răspândească printre studenţi şi profesori. În schimb, la o parte dintre facultăţi, activităţile practice vor putea avea loc cu participare fizică, începând din această săptămână, cu condiţia ca grupele de studenţi să fie mici.
Laptopuri pentru studenţi
Bungău a mai precizat că Universitatea trebuie să continue digitalizarea activităţii, dar şi să se asigure că studenţii cu posibilităţi financiare reduse au cum să participe la cursurile online.
"Scriem două proiecte, ca să-i dotăm cu tehnică de calcul, laptopuri pe cei care nu au posibilităţi financiare, studenţii care provin dintr-o zonă financiară defavorizată", a spus rectorul. Astfel, studenţii cu burse sociale ori cei care provin din familii cu venituri reduse, din centre de plasament şi alte situaţii similare vor primi laptopuri de la Universitate. Dar, deocamdată este imposibil de spus când anume...
De asemenea, Universitatea va achiziţiona laptopuri şi pentru cadrele didactice care n-au primit calculatoare în ultimii doi ani, dar şi pentru personalul didactic auxiliar.
Viitorul este verde!
Constantin Bungău îşi doreşte ca facultăţile orădene să devină cât mai eco. "Prioritate este să digitalizăm mai mult şi să fim cât mai buni pe amprenta de carbon pe care o generează Universitatea, să fim cât mai sustenabili şi să avem un green campus", a declarat rectorul.
Transformarea campusului studenţesc într-unul "verde" şi inteligent este o ambiţie mai veche a rectorului, astfel încât clădirile din campus să fie mai eficiente din punct de vedere energetic şi cât mai puţin poluante.
De altfel, Universitatea are în derulare trei proiecte, finanţate din fonduri nerambursabile, pentru reabilitarea mai multor clădiri. "Vrem să menţinem viteza de lucru la proiectele POR, care înseamnă reabilitarea spaţiilor Universităţii şi, când ieşim din pandemie, să avem spaţiile înnoite", a mai spus Bungău.
În acest an, Universitatea din Oradea nu va organiza evenimente de amploare, precum aniversări, târguri sau evaluări, ci doar activităţi didactice şi de cercetare.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.