URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
Scandalul începutului de an este, în Oradea, conflictul preotului Ciprian Mega cu episcopul Sofronie Drincec, unul în care ortodocșii, și nu doar ai locului, se împart de o parte și de alta. Preotul, suspendat de la amvon pentru o lună, dar și de la șefia parohiei, iar în plus trimis în „cercetare disciplinară bisericească” cu riscul caterisirii, își acuză ierarhul de păcatul sodomiei, căci l-ar prigoni de dragul unui consilier „iubit”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Decembrie 2024, 10:21

Prind culoare! Spaţiile verzi din fața fostei Policlinici Mari din Oradea au fost umplute cu flori (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Intrarea în zona pietonală a străzii Republicii dinspre Bulevardul Magheru începe să prindă culoare.

Arbori, arbuşti şi plante

Spaţiile verzi din faţa fostei Policlinici Mari, a cărei faţadă a fost reabilitată, au fost plantate săptămâna trecută cu arbori, arbuşti şi flori.

"Această zonă verde a fost configurată în urma reabilitării fostului Palat al Finanţelor, fiind compusă din două scuaruri de 72 metri pătraţi amplasate de-a lungul faţadei clădirii şi şase scuaruri mici de 12 metri pătraţi fiecare, situate în jurul arborilor existenţi, aproape de carosabil", a transmis luni, Primăria Oradea, printr-un comunicat de presă.

În spaţiile verzi din faţa palatului reabilitat, municipalitatea a plantat 4 cireşi japonezi cu flori roz dese, după modelul celor din Piaţa Unirii, 10 arbuşti din specia Photinia fraseri Red Robin, cu frunze de culoare roşiatică şi aproape 4.200 de flori.

"Compoziţia peisagistică a fost proiectată pentru a asigura o diversitate cromatică pe tot parcursul anului", se menţionează în comunicat.

Plantările au fost făcute de firma Harmony Design pentru 121.800 lei, fără TVA, echivalentul a circa 24.500 euro.

Peste 21.630 de flori...

La fel, în Calea Aradului, care a fost lărgită la două benzi pe sens, au fost amenajate scuarurile cu o suprafaţă de 450 metri pătraţi de pe tronsonul delimitat de intersecţiile cu străzile Oneştilor şi Henri Coandă.

"Lucrările au inclus plantarea a 21.630 de plante din specii arbustive şi floricole perene, într-o compoziţie peisagistică decorativă, ce oferă un aspect plăcut pe tot parcursul anului", a transmis Primăria Oradea.

Spaţiul verde a fost plantat şi va fi întreţinut în următorii trei ani de firma Cadro Landscape Studio pentru suma de 267.740 lei fără TVA, echivalentul a 53.800 euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Peisagistica conteaza, arata bine
“Compoziţie peisagistică decorativă, oferă un aspect plăcut pe tot parcursul anului”. Arata mai bine decat plantari fara arhitect, constructii fara proiectant. Felicitari ca au ascultat de peisagisti. Insa sa desenezi sinsa planifici nu e gratis, nu sunt plantarile cele mai ieftine. E bine ca au inclus si servicii de mentenanta pe 3 ani, sper ca la ambele sectoare cu plantari. Nu o sa ne permitem in tot orasul intr-un an, dar daca rezista spatiul verde ani multi fara trafic intens, in timp poate poate o sa poata fi in aproape in tot orasul
Postat 24 Decembrie 2024, 14:34 de unu
Este o perioadă bună ...
... pentru panseluțele din foto.
Postat 24 Decembrie 2024, 10:55 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON