Numit în urmă cu două săptămâni la șefia PSD Bihor, Aurel Mohan a avut luni prima sa ieșire publică în această calitate, al cărei scop a fost tocmai anunțarea primirii în rândurile partidului a primarului PNL al comunei Tinca, Teodor Coste, alături de care a și intrat în sala unde au loc conferințele de presă ale social-democraților, anunțând o „politică a ușilor deschide” și pentru alți primari liberali.
„Avem ușile deschise și dorim să colaborăm în Bihor pentru a pune și noi umărul la creșterea nivelului de trai în Bihor. Dorim să aducem în rândurile noastre cei mai buni, cei mai onești candidați”, a anunțat Mohan, adăugând că la cele patru rânduri de alegeri din acest an „ne propunem să obținem în primul rând încrederea oamenilor”, căci „de la încredere pornește totul”.
Nu s-a înțeles cu colegii
Justificându-se că de când este primar, adică din 2008, după ce anterior a fost consilier local, „am căutat să lupt pentru dezvoltarea comunei” și a reușit să desfășoare proiecte mari de infrastructură, primarul PNL-ist Teodor Coste a afirmat că se consideră îndreptățit să candideze pentru al cincilea mandat, chiar dacă din partea PSD, pentru a le continua. „Cred că aceste proiecte mă fac să am curajul să continui, să mai candidez o dată la Primăria comunei Tinca”, a spus el.
Pe de altă parte, Coste a afirmat că a luat această decizie din cauza neînțelegerilor cu colegii din PNL Tinca. El a amintit că a avut în urmă cu trei ani un proces cu ANI, care l-a declarat incompatibil, iar când a început acest proces a demisionat din PNL, dar cu condiția că va reveni după ce îl va câștiga, ceea ce nu s-a mai întâmplat. „Atunci am demisionat din funcția de președinte al PNL Tinca, iar după ce am câștigat procesul, surpriză, doliu la colegii mei”, a spus Coste, adăugând că de atunci nu a mai avut „nicio relație cu președintele PNL Tinca și cu șefii organizațiilor de Tineret și de Femei a PNL Tinca, a fost o respingere din partea lor”.
”De aici au apărut disensiuni, acestea mă fac să-i las pe dumnealor să candideze la primărie din partea PNL și eu să vin la PSD”, a mai spus edilul. El a adăugat că își va da demisia doar cu o lună înaintea alegerilor locale, pentru a nu-și pierde mandatul, și a afirmat că nu vrea ca de rezultatele muncii sale să se bucure „dușmanii personali”: „Nu pot să las 14 proiecte colegilor mei, eu m-am luptat pentru ele. Să le las lor, care sunt dușmanii mei personali?! Proiectele pe care le am au atârnat în decizia lor”.
Întrebat de BIHOREANUL dacă l-a informat în prealabil pe președintele PNL privind plecarea sa la PSD, Coste a afirmat că da. „Mi-a spus că sunt liber să iau decizia pe care o vreau”, a spus el.
„Îmi dă dovada unui om onest”
Întrebat de BIHOREANUL dacă „linia” mandatului său în fruntea PSD Bihor va fi racolarea de primari de la PNL, noul șef al filialei a afirmat că „PSD nu are ca scop acest lucru”, dar a și arătat că, de fapt, discuta cu Teodor Coste încă dinainte de a fi numit trecerea sa la social-democrați.
„Am încredere (n.r. - în Coste) pentru că îmi dă dovada unui om onest, îl consider un om în putere care mai are multe de demonstrat. PSD nu are ca scop acest lucru (n.r. - o campanie de racolări), umblu prin județ, cu domnul primar de o lună avem discuții în interesul cetățenilor din Bihor și din comuna Tinca. Pentru mine și pentru colegii mei primează interesul cetățenilor. Suntem deschiși, avem oameni de valoare, dar și pe alți oameni de valoare care doresc să se orienteze îi așteptăm în PSD Bihor”, a spus Mohan.
A biruit ANI
În februarie 2019, Teodor Coste a fost declarat incompatibil de ANI pe motiv că în mandatul 2012-2016 „a deţinut şi exercitat simultan funcţia de primar şi pe cea de administrator în cadrul unei societăţi comerciale”, fiind sancţionat cu „decăderea din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului”, precum şi imposibilitatea de a mai ocupa „aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
Concret, primarul s-a apărat arătând că a avut două firme, din care pe una o închisese de mult, iar pe cealaltă a vrut s-o închidă în 2006, cu doi ani înainte să fie ales. „Am făcut-o pentru că aveam un teren pe care voiam să construiesc o fermă, dar am renunţat. N-am desfăşurat cu ea nicio activitate. În 2006 am vrut s-o închid, dar mi-a expirat buletinul şi apoi am uitat. Nu înţeleg de ce mi se impută ceva acum, că a avut zero activitate, n-a avut nicio afacere cu statul, n-a încasat nici măcar un leu, a fost mereu cu zero la toate capitolele", declara Teodor Coste pentru BIHOREANUL după ce a câștigat procesul cu ANI în 2022.
În anii de când este primar, Teodor Coste a finalizat mai multe proiecte edilitare (precum alimentarea cu apă în toate satele comunei, modernizarea unor stații de apă, introducerea canalizării în Tinca, modernizări de străzi, grădinițe și școli, amenajări de terenuri de sport etc) și a lansat, de asemenea, altele (pentru înființarea unor rețele de gaz, a canalizării în satul Gurbediu, modernizări de drumuri agricole, asfaltări de străzi etc).
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.