URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 August 2021, 10:58

Primul palat ridicat în stil Secession în Oradea intră în reabilitare (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Palatul Füchsl, primul palat al Oradiei proiectat în stil Secession, intră într-un amplu proces de renovare şi restaurare. Construcţia aflată pe strada Independenţei nr. 11-13 va avea o nouă înfăţişare graţie unei investiţii de peste 3,6 milioane de lei.

"A început montarea schelelor pe faţada Palatului Füchsl din Oradea, situat pe strada Independenţei nr.11-13. Clădirea intră într-un amplu proces de restaurare până în 2022. Se vor executa lucrări de reparare a faţadelor, reparaţii locale la elementele şarpantei, schimbarea învelitorilor, reparaţii la streşini, înlocuiri jgheaburi şi burlane, refacerea tencuielilor şi zugrăvelilor exterioare, reparaţii ornamente florale, repararea tâmplăriilor exterioare de la locuinţe şi accesurile în clădire, precum şi înlocuirea tâmplăriilor de la vitrinele comerciale. Totodată, se vor executa lucrări de eliminare a igrasiei din zidăria pereţilor (cu precădere peretele din frontul stradal). Toate tencuielile exterioare sunt degradate şi desprinse, motiv pentru care se vor îndepărta şi se vor reface. Având în vedere că starea tencuielii exterioare este vizibil afectată de săruri, minerale şi umiditate, pe înălţimi variabile, este necesară folosirea unor tencuieli de asanare (tip Baumit, Hasit sau similar)", se arată într-o informare transmisă de reprezentanţii Primăriei.

Tot în cadrul lucrărilor se vor executa reparaţii la porţi şi la parapetele metalice din fier forjat ai balcoanelor. "Glafurile din tablă zincată se vor demonta şi se vor înlocui cu glafuri confecţionate din tablă de zinc. Se vor monta jgheaburi şi burlane noi din tablă de zinc, opritori de zăpadă, se vor repara lucarnele şi se vor reface cele 3 lucarne după modelul existent", mai transmite municipalitatea. Pe suprafaţa turnului, la dolii şi la elementele ornamentale se va folosi tablă de zinc, cu respectarea modelului existent. 

Durata de execuţie a lucrărilor este de 12 luni, acestea fiind realizate de către asocierea de firme SC Drum Asfalt & SC Constructorul Sălard SRL. Valoarea contractului de lucrări este de 3.460.145,01 lei  fără TVA.

Construcţia Palatului Füchsl a început în toamna anului 1902, sub îndrumarea inginerului Rendes Vilmos, palatul fiind terminat în aprilie 1903. În anul 1910 clădirea a fost cumpărată, împreună cu firma fraţilor Füchsl, de către Izidor Ulmann jr. Proiectul clădirii aparţine arhitecţilor Zoltán Bálint şi Lajos Jámbor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON