URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 27 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
03 Iunie 2024, 15:44

Primul dosar penal pentru mită electorală în Bihor: controversata primăriță din Brusturi, acuzată că a împărțit lemne preferențial propriilor votanți

Primul dosar penal pentru mită electorală în Bihor: controversata primăriță din Brusturi, acuzată că a împărțit lemne preferențial propriilor votanți foto arhivă BIHOREANUL: Livia și Petru Bârlău la un eveniment al PSD Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primărița PSD din comuna Brusturi, Livia Bârlău, judecată pentru tentativă de omor asupra unui fost procuror împreună cu soțul ei, este acuzată că a împărțit lemne de foc, ilegal, unor persoane care i-au promis că o votează la alegerile din 9 iunie.

Biroul Electoral de Circumscripție Brusturi a decis să sesizeze Parchetul Aleșd, astfel că Bârlău riscă o nouă trimitere în judecată.

Lemne contra voturi

Potrivit site-ului Prefecturii Bihor, care are o secțiune privind activitatea Biroului Electoral Județean Bihor, acest organism a soluționat pe 24 mai o contestație formulată de primărița PSD a comunei Brusturi, Livia Bârlău, candidată la un nou mandat în cadrul scrutinului din 9 iunie, împotriva unei hotărâri adoptate pe 21 mai de către Biroul Electoral de Circumscripție (BEC) al comunei, care a decis sesizarea Parchetului Aleșd cu privire la suspiciunea că aceasta a săvârșit infracțiunea de mită electorală, pedepsită de Codul Penal cu închisoare între 6 luni și 3 ani, precum și interzicerea exercitării unor drepturi.

Hotărârea BEC Brusturi, condus de procurorul DIICOT Radu Alba, a fost adoptată în 21 mai, în baza unor plângeri depuse atât de către patru consilieri locali din opoziție, membri ai PNL, cât și de un cetățean al comunei neafiliat politic.

Aceștia au reclamat faptul că, deși printr-un Regulament al Consiliului Local Brusturi, distribuirea de lemne de foc către locuitorii comunei se face în ordinea depunerii cererilor cetățenilor, „au fost onorate solicitările doar celor care i-au făcut (n.r. - primăriței Livia Bârlău) promisiunea că o vor vota”.

De asemenea, localnicii au acuzat și faptul că buldoexcavatorul Primăriei, condus de o persoană care candidează pe lista PSD pentru Consiliul Local, a lucrat în zilele de sâmbătă și duminică (așadar zile nelucrătoare) pentru a repara o stradă unde locuiește un candidat PSD la funcția de consilier, cu toate că strada respectivă nu a fost întăbulată ca aparținând comunei.

În final, BEC Brusturi a decis sesizarea Parchetului Aleșd doar pentru prima faptă, privind distribuirea preferențială a lemnelor de vot, după ce, audiată, primărița a afirmat că strada aparține comunei, chiar dacă nu a fost întăbulată.

Întrucât Livia Bârlău a contestat hotărârea Biroului Electoral local la Biroul Electoral Județean Bihor, susținând că BEC Brusturi nu avea competența de a sesiza Parchetul, BEJ Bihor i-a respins solicitarea de desființare a hotărârii inițiale. Prin urmare, Biroul Electoral local a sesizat procurorii din Aleșd, care sunt obligați să deschidă un dosar penal.

Până la publicarea acestei știri, nu este clar dacă primărița a fost audiată deja de Parchetul Aleșd, aceasta nerăspunzând solicitării BIHOREANULUI de a da lămuriri.

Au dat ca doi sadici

Livia Bârlău și soțul ei, Petre Bârlău (ambii în fotografia principală), au fost trimiși în judecată în 2022, la Tribunalul Bihor, pentru tentativă de omor, procesul fiind în desfășurare. Pe 29 septembrie 2021, cei doi l-au bătut cu o rangă, cu pumnii și cu picioarele pe un fost procuror, în propriul lor magazin de materiale de construcții din Brusturi, scena fiind înregistrată de camerele de supraveghere ale magazinului. Cei doi au șters înregistrările înainte ca la fața locului să apară Poliția, sesizată de un sătean printr-un apel la 112, însă ulterior anchetatorii au reușit să recupereze imaginile.

Victima soților Bârlău a avut nevoie de 100 zile de îngrijiri, iar medicii au confirmat că viața i-a fost pusă în pericol.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, bărbatul bătut a încasat de la Petrică Bârlău 8 lovituri cu pumnii, 3 cu picioarele şi nu mai puţin de 35 cu un cleşte metalic uriaş, tip gură de lup, lung de 40 centimetri, iar Livia Bârlău a dat și ea 15 lovituri cu piciorul, dintre care 12 în regiunea capului, şi 6 lovituri cu pumnii, din care 4 spre capul victimei.

Cei doi soți au fost arestați preventiv pe 4 noiembrie 2021, dar primărița a fost eliberată după 6 zile, când a fost trimisă în arest la domiciliu, pentru ca în 19 mai 2022 Curtea de Apel Oradea s-o pună sub control judiciar. Anul acesta, în februarie, ea a scăpat și de această măsură.

Petre Bârlău a rămas în arest până în martie 2022, când a fost pus în arest la domiciliu, iar din iulie 2022 se află sub control judiciar.

Livia Bârlău mai este urmărită și în alte dosare penale, într-unul fiind suspectată că a comandat un atac asupra casei și mașinii unui consilier local din opoziție, Radu Gavra, iar în altul pentru falsuri într-un proiect cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării pentru rețeaua de apă și canalizare a comunei Brusturi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
daca tufa asta cu spini mai castiga un mandat
atunci Brusturenii si-o merita. Mafioata merita cel putin 10 ani dupa gratii ptr tentativa de omor, incendiere, mita, coruptie, furt si toate altele...
Postat 03 Iunie 2024, 19:40 de unu
Tentativa de omor, stai 2 ani acasa...
Minunata justitia asta. Se prescriu fapte, se da arest la domiciliu pt salbaticie cu scopul de omor... Frumos. Parca da si altora idei, oricum scapa ieftin.
Postat 03 Iunie 2024, 16:32 de poiu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6557 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON