URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Decembrie 2010, 12:42

Primul cuptor funcţional al viitorului Muzeu al Pâinii din Cetate a fost aprins

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Viitorul Muzeu al Pâinii din incinta Cetăţii începe să prindă contur. Angajaţii firmei Constructorul Sălard au refăcut clădirea în mare parte, iar cuptoarele fostei brutării au fost reabilitate în proporţie de 80%.

"Anul 2010 a reprezentat pentru Cetatea Oradea un capitol în care au fost începute mari lucrări de reabilitare. Ţin să le mulţumesc colegilor de la Direcţia de Dezvoltare Durabilă pentru proiectele câştigate şi întregii echipe implicate în organizarea lucrărilor", a declarat viceprimarul Rozalia Biro, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în Cetate.

Cu ocazia întâlnirii, reprezentanţii municipalităţii au aprins focul, după o pauză de 13 ani, în primul cuptor funcţional din incita brutăriei. "Aici vor putea să îşi producă pâinea şi produsele din panificaţie pe care le doresc turiştii care vor veni să viziteze Cetatea", a declarat pentru BIHOREANUL Dumitru Sim, managerul de proiect al lucrărilor de reabilitare.

Cuptoarele brutăriei din incinta fortificaţiei au fost redimensionate pentru a produce doar 2.000 de pâini faţă de capacitatea totală de 6.000 de pâini pe zi. Brutăria, care a fost până la sfârşitul secolului trecut unul dintre principalii furnizori de pâine din judeţ, va fi redeschisă mai mult pentru a atrage vizitatorii Cetăţii într-o activitate interactivă decât pentru a face profit.

Conform datelor oficiale, clădirea, în forma în care arată astăzi, a fost construită imediat după cucerirea cetăţii de către austrieci, în anul 1692, din ordinul generalului Corbelli. Ridicată pe amplasamentul fostei magazii de alimente, brutăria s-a construit cel mai probabil după planurile inginerului militar, baronul Ernst von Borgsdorf, însărcinat de Curtea vieneză cu elaborarea planurilor de refacere a cetăţii.

Clădirea şi-a păstrat funcţiunea principală din anul 1692 şi până 1997, producând vreme de 305 ani pâine pentru bihoreni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON