URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Iulie 2024, 19:14

Primăria Oradea pregăteşte triplarea tarifelor de închiriere a spaţiilor pentru flori, lapte și carne din Piaţa Cetate (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea pregăteşte triplarea tarifelor de închiriere a spaţiilor de vânzare pentru flori, carne şi lapte din Piaţa Cetate.

Preţuri pornind de la 1.450 lei pe lună...

Consiliul Local Oradea va dezbate miercuri, la propunerea municipalităţii, majorarea tarifelor la care Administraţia Domeniului Public va închiria începând din toamnă spaţiile din incinta noii hale care a fost amenajată pe amplasamentul fostei remize de tramvaie, cu cofinanţare europeană în Piaţa Cetate.

"Spaţiile comerciale nou edificate din cadrul Pieţei Cetate vor fi oferite spre închiriere comercianţilor, iar atribuirea acestora se va realiza prin procedură de licitaţie organizată de ADP", se menţionează în proiectul de Hotărâre.

Potrivit documentului, preţul de pornire pentru un spaţiu comercial pentru vânzarea de produse agroalimentare sau flori, cu o suprafaţă de 10 metri pătraţi, va fi de 1.450 lei pe lună, cu TVA inclus.

În cazul spaţiilor comerciale pentru vânzarea de produse lactate şi carne, care vor avea aceleaşi dimensiuni, tariful de pornire al licitaţiei va fi de 1.650 lei pe lună cu TVA inclus.

"Cine-şi permite aşa preţuri?!"

Nivelul tarifelor în discuţie a luat prin surprindere comercianţii din Piaţa Cetate.

"Dar cine-şi permite aşa preţuri?! Acuma, că plătim cam 500 lei pe lună, din care curentul şi utilităţile sunt de circa 300 lei, abia ne descurcăm... De doi ani, de când au început lucrările la pasaje şi în piaţă, vin tot mai puţini oameni la cumpărături!", a declarat pentru BIHOREANUL un comerciant de lactate.

Chiriaşii ADP se tem că noile tarife le vor periclita afacerile.

"O să închiriem un spaţiu, o să vedem cum merg vânzările în noua hală şi, dacă nu «biruim» cu taxele, ne-om lăsa, că nu avem ce face, şi ne-om angaja undeva", a spus o vânzătoare cu năduf.

Comercianţii se plâng că lucrările fără sfârşit din zona pieței au modificat obiceiurile de consum ale clienţilor.

"Nu vindem nici jumătate faţă de cât vindeam înainte. Tinerii nu vin la piaţă, pentru că nu au unde parca, vin doar pensionari, și ei tot mai puțini", a explicat o vânzătoare.

Similar tarifelor din Piaţa Decebal

Contactaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii ADP Oradea, societatea care administrează pieţele orădene, spun că, deşi triplate, chiriile au fost alese la un nivel minim.

"Am propus Consiliului Local închirierea spaţiilor din noua hală la cele mai mici tarife posibile, similare celor deja practicate în Piaţa Decebal", a declarat directorul ADP, Liviu Andrica.

Conform portalului ADP Oradea, în prezent, tariful de închiriere a unui modul cu o suprafaţă de 6 mp în hala de lactate din Piaţa Decebal este de 45 lei cu TVA inclus, pe zi, ceea ce înseamnă 1.395 lei, în lunile cu 31 de zile.

Directorul Andrica a spus că spaţiile vor fi puse, cu prioritate, la dispoziţia chiriaşilor ADP. "Toţi cei care au spaţii în Piaţa Cetate şi vor să se mute în noua hală vor licita între ei. Dacă vor mai rămâne spaţii, vor fi licitate la liber", a spus Andrica.

Noile chirii vor fi, însă, doar provizorii. "Pentru început, cât încă piaţa este în lucru, tarifele vor fi aliniate la nivelul celor din Piaţa Decebal. Ulterior, când se va închide şantierul privind reabilitarea întregii pieţe, chiriile vor fi calculate la nivelul Pieţei Rogerius, care este o piaţă mult mai bună", a declarat directorul ADP.

Liviu Andrica a spus că viitoarele tarife de închiriere au fost luate în calcul având în vedere condiţiile de vânzare mult mai bune ca urmare a investiţiilor făcute de ADP.

"Pentru mobilarea spaţiilor destinate comercializării de carne şi lapte a trebuit să cumpărăm vitrine frigorifice care ne-au costat 100.000 euro. Această investiţie va trebui să o amortizăm (n.r. din tarife)", a explicat Andrica.

Va fi deschisă în septembrie

Potrivit corespondenţei purtate între reprezentanţii municipalităţii orădene şi cei ai ADP, lucrările de amenajare a centrului de afaceri cu produse agricole se vor încheia în zilele următoare.

"Am primit de la Primăria Oradea o adresă conform căreia noua hală din Piaţa Cetate va fi preluată de la constructor în jurul datei de 8 august. Asta înseamnă că undeva la începutul lunii septembrie ar putea fi preluată de ADP, după care, spre sfârșitul lunii, va fi pusă la dispoziția chiriaşilor", a explicat directorul Andrica.

În intervalul scurs, ADP va obţine avizel de funcţionare ale noii hale din Piaţa Cetate ca spaţiu comercial de la diferite instituţii, de la ISU Crişana la Direcţia de Sănătate Publică, și va face mobilarea ei.

În noua hală vor fi amenajate 76 de module, după modelul celor din Piaţa Rogerius, şi vor fi aduse 30 de vitrine frigorifice pentru a fi puse la dispoziţia comercianţilor de legume, fructe şi produse agro-alimentare.

O investiţie, două etape...

După cum BIHOREANUL a mai scris, municipalitatea orădeană a fost nevoită să împartă lucrările de amenajare a Pieţei Cetate în două etape.

Acestea vizează, separat, amenajarea clădirii C1, pe amplasamentul fostei remize de tramvaie, monument istoric, care a ars în incendiul din vara anului 2020, şi construirea clădirii C2, în locul actualei hale de legume şi fructe.

Ministerul Culturii a avizat refacerea halei C1 cu condiţia ca executantul să păstreze aspectul exterior, cu cărămidă roşie, al fostei remize.

În ceea ce priveşte realizarea celei de a doua etape, Primăria Oradea a cerut Ministerului Culturii, printr-un proces, declasarea clădirilor-monument din vecinătatea acesteia înainte de a fi reconstruite.

Municipalitatea a câştigat procesul deschis la Curtea de Apel Bucureşti în primă instanţă, dar reprezentanţii Ministerului au făcut recurs. În momentul de faţă, cele două părţi caută soluţii legale pentru a pune capăt conflictului în instanţă, astfel încât lucrările din Piaţa Cetate să poată continua.

Piaţă cu parcare în subsol

Conform proiectului, viitoarea clădire C2, care va fi amenajată pe amplasamentul actualei hale de fructe şi legume, va adăposti 504 mese pentru legume şi fructe, 152 de module comerciale pentru produse nealimentare, 34 de spaţii comerciale, două săli de instruire pentru antreprenori în domeniul comercial - agricol şi birouri pentru administraţie.

Construcţia va avea în subteran o parcare cu 161 de locuri.

Valoarea totală a lucrărilor de reamenajare a Pieţei Cetate, atribuite unei asocieri de firme condusă de Madlev Cons, se ridică la 77 milioane lei fără TVA, din care circa 9 milioane lei o reprezintă cofinanţarea din fonduri europene.


Vezi aici proiectul Hotărârii de Consiliu Local privind tarifele de închiriere a spațiilor din noua hală din Piața Cetate:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
..........
Deci orădenii au plătit aceasta piață și vor plăti și continuarea proiectului,fondurile europene în acest caz sunt derizorii.Ca răsplată se vor alege cu samsari mai mulți că doar cine vor câștiga acele licitații? Produse de tot rahatul la preturi de Bio și producători locali excluși de sistemul de închiriere al meselor.Perfect deci,dezvoltare!!! Da bine că îl avem pe acest Andrica cu gândire de autobaza deci bon appetit la sorbirea pesticidelor turcești.
Postat 30 Iulie 2024, 14:21 de Robert
Gratis pentru turistii care vin in statiunea balneoclimaterica Oradea
Pentru oradeni, triplu ... plus taxa de turism
Postat 30 Iulie 2024, 10:15 de excalibur
Așa încurajează birtinezii comerțul din piețe.
Mărind tarifele, ei lovesc atât în prețurile care cresc ... dar mai ales în profitul tot mai mare al sponsorilor implicați în comerțul marilor magazine. În Viena spre exemplu există o piață la ieșire spre Gellert care, pentru oricine vrea să vândă ceva, săptămânal de regulă sâmbăta, este gratuită ... cu toate dotările necesare (apă curentă, toalete, tarabe, mobilier specific, umbrele de soare sau ploaie, etc) și transport public îndesit pe tot parcursul celor 8 ore destinate. Gratis orădene, nu uita.
Postat 30 Iulie 2024, 08:22 de KP
Triple or nothing
Traducere google/AI a vechii zicale romanesti: dublu sau nimic. Sau, un basm devenit realitate: Oradea creste intr-o zi cit altii in trei. Trei, Doamne, si toti trei...
Postat 30 Iulie 2024, 07:19 de excalibur
Nu e problema primăriei
Ca ei nu stiu să-și vândă marfa.
Postat 29 Iulie 2024, 22:08 de Sandu2100
Jaf
Jaf ordinar!!
Postat 29 Iulie 2024, 20:58 de AnaConda
a ajuns piata mare :hala fara rezon?
"Valoarea totală a lucrărilor de reamenajare a Pieţei Cetate, atribuite unei asocieri de firme condusă de Madlev Cons" Madlev cons firma de la Alesd cu cifra de afaceri in 2020(inainte de plandemie) de aprox 5 mil de lei,,iar in 2023 explodeaza la 33 milioane dara oare sa ne gandim ca administtratorul :Hodisan Stefan Liviu e curat si "jura ca nu fura"
Postat 29 Iulie 2024, 19:54 de florea
darr cine i-a dat foc ati gasit?
"amplasamentul fostei remize de tramvaie, monument istoric, care a ars în incendiul din vara anului 2020"
Postat 29 Iulie 2024, 19:41 de florea
Doamne ajuta
bine ca se face!
Postat 29 Iulie 2024, 19:30 de denis
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4657 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON