URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Octombrie 2021, 14:03

Primii paşi, departe de oraş: Bihorenii, ademeniţi în Pădurea Craiului cu poteci turistice, inclusiv în “casa racului bihorean”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trei poteci turistice au fost amenajate de Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor în destinaţia de ecoturism Pădurea Craiului, o arie protejată care se întinde de la defileul Crişului Repede până la depresiunea Beiuşului.

Unul dintre trasee este dedicat racului bihorean (Austropotamobius bihariensis), o specie endemică recent descoperită, care are arealul strict limitat la vestul Munților Apuseni, ocupând afluenți ai Crișurilor. În plus, este prima specie de rac descrisă în Europa după mai bine de 100 de ani.

În cadrul proiectului „Pădurea Craiului - casa racului bihorean”, CAPDD Bihor a făcut o potecă tematică despre racul bihorean pe valea Dălbii din Căbești şi a elaborat un plan de dezvoltare turistică responsabilă pentru comuna Căbești. De asemenea, a organizat seminarii practice pentru studenţii orădeni de la facultăţile de mediu şi geografie.

Alte două trasee au fost amenajate în proiectul „Pădurea Craiului - primii pași departe de oraș”, unul pe Valea Cuţilor, în comuna Roşia, şi unul în Defileul Crişului Repede. De asemenea, pe Cheile Cuţilor au fost amplasate panouri de informare în apropierea a şase atracţii turistice şi a fost amenajat un punct de belvedere.

CAPDD Bihor a mai făcut steaguri outdoor pentru promovarea destinației de ecoturism Pădurea Craiului şi a dezvoltat infrastructuri de învățare prin joacă pentru copii în proximitatea peşterilor Farcu și Meziad, dotate cu jocuri educative interactive pe teme de protecția naturii, specii de plante și animale etc;

Ambele proiecte au fost finanţate de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, în valoare totală de 72.910 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
un proiect de donatii sociale din partea MOL foarte binevenit
stiu ungurii sa faca lucruri bune, frumosi vecini avem (si conationali), in comparatie cu rusii de la Lukoil care au facut doar evaziune fiscala de aproape 1 miliard de euro.
Postat 22 Octombrie 2021, 17:08 de unu
racu macu
Tarzie descoperirea, altii au mancat la greu la ceaun demult.
Postat 22 Octombrie 2021, 15:12 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON