În ultimele zile au apărut şi în Bihor bolnavi care refuză îngrijirile spitaliceşti în baza deciziei CCR prin care izolarea, carantinarea şi spitalizarea obligatorie au fost declarate neconstituţionale: două asistente şi o infirmieră din focarul de la Spitalul Municipal din Salonta. În judeţ nu a mai rămas nici o persoană în carantină şi autoizolare la domiciliu, după decizia CCR.
Pe de altă parte, un octogenar internat în Spitalul CFR a fost găsit cu coronavirus după analizele de laborator efectuate luni în Oradea.
De la CFR la Infecţioase
Un octogenar internat la Spitalul CFR cu afecţiuni cronice a devenit cel mai recent caz Covid din Bihor, al 698-lea, depistat după analizele PCR efectuate luni în laboratoarele Spitalului Municipal (171 teste) şi Spitalului Judeţean din Oradea (153 teste).
"Pacientul a fost internat luni la Spitalul CFR din Oradea, i s-a făcut testul Covid şi rezultatul a ieşit pozitiv. Este vorba despre o persoană în vârstă de 82 de ani cu afecţiuni cronice de natură cardiacă şi pulmonară, care din fericire a acceptat să fie transferat la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal, unde va primi tratament atât împotriva virusului, cât şi pentru problemele cronice pe care le are", au declarat BIHOREANULUI surse medicale.
În Spitalul Municipal din Oradea, conform unui comunicat dat publicităţii marţi dimineaţă de către Direcţia de Sănătate Publică Bihor, mai sunt internate în prezent 57 persoane, după ce în cursul zilei precedente au fost externaţi, ca vindecaţi, 5 pacienţi, rata vindecărilor ajungând la 92,67% din totalul bihorenilor infectaţi cu coronavirus.
"Eliberare" de la CCR
Nu toate persoanele depistate cu Covid în ultimele zile au acceptat, însă, să fie spitalizate, profitând de decizia CCR din 25 iunie, prin care izolarea la domiciliu, plasarea în carantină şi internarea obligatorie au fost declarate neconstituţionale. Sursele informează că trei persoane au refuzat să fie îngrijite la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal din Oradea chiar dacă au fost infectate cu coronavirus.
Culmea, este vorba despre două asistente şi o infirmieră de la secţia de Recuperare medicală a Spitalului din Salonta, devenită focar de infecţie după ce o pacientă a contaminat, în total, şase cadre medico-sanitare din această secţie.
"S-a discutat cu colegele respective şi li s-a explicat de către medici că internarea este cea mai bună soluţie pentru dânsele şi pentru familiile lor. Duminică au plecat cu ambulanţa la Oradea, pentru a fi internate la Spitalul Municipal, la Infecţioase, dar când au ajuns acolo au semnat o declaraţie pe proprie răspundere că refuză internarea", a declarat BIHOREANULUI managerul Spitalului Municipal din Salonta, Adrian Haţegan.
Potrivit acestuia, cele două asistente şi infirmiera care au refuzat internarea sunt asimptomatice şi au promis că vor sta izolate la domiciliu, chiar dacă potrivit deciziei CCR nici această măsură nu este obligatorie.
Suspecţi Covid, fără restricţii
Tot prin decizia CCR, a fost golit centrul de carantină de la Pădurea Neagră, unde sâmbăta trecută se aflau 7 persoane venite din ţări cu răspândire mare a Covid şi care iniţial trebuiau să stea în izolare la domiciliu, dar nu au respectat această măsură şi au fost mutate în carantină instituţionalizată.
Implicit, de la sfârşitul săptămânii trecute, agenţii de Poliţie din Bihor nu mai verifică nici una din cele peste 600 de persoane care se aflau în autoizolare la domiciliu, din acelaşi motiv: decizia CCR prin care această măsură a fost declarată neconstituţională.
"Toate aceste persoane au devenit libere să se deplaseze unde doresc, în condiţiile în care nu au fost testate şi este posibil ca unele să aibă Covid, putând transmite virusul mai departe", spun sursele. "În condiţiile acestea este foarte important ca oamenii să se protejeze de o eventuală îmbolnăvire, să poarte mască şi să păstreze o distanţă sigură faţă de cei din jur", recomandă medicii.
UPDATE: "S-au purtat urât"
Fiica unei dintre asistentele din Salonta depistate Covid pozitive şi care au refuzat internarea la Infecţioase în Oradea a contactat redacţia BIHOREANUL şi a afirmat că nu trei cadre medico-sanitare, ci patru au avut această opţiune. Motivul invocat de ele este că asistentele de la secţia de Boli Infecţioase "s-au purtat urât", dar şi că ele ar fi crezut că au fost transportate la Oradea nu pentru internare, cum susţine conducerea spitalului salontan, ci doar pentru o retestare, în speranţa că rezultatul va ieşi negativ.
"Toate cele şase asistente şi infirmiere au fost duse la Oradea cu aceaşi maşină, iar când au ajuns la Infecţioase au aflat că vor fi internate. Ele au crezut că numai li se va repeta testul. Două au acceptat internarea, patru nu", a spus fiica uneia din salontance.
"Asistentele de la Infecţioase s-au purtat urât cu ele. Nu le-au lăsat să meargă la toaletă şi nici să iasă în curte până a venit maşina care le-a adus înapoi în Salonta", a mai spus femeia. Aceasta a mai precizat că cele patru asistente şi infirmiere care au refuzat internarea şi-au asumat autoizolarea la domiciliu, alături de familii.
De notat că în secţia de Boli Infecţioase sunt circuite speciale pentru a evita răspândirea Covid, astfel că persoanele care nu sunt internate şi care nu lucrează în această secţie nu pot fi lăsate să intre şi apoi să iasă. De asemenea, trebuie precizat că în curtea staţionarului II, unde se află secţia de Boli Infecţioase din strada Republicii, se află policlinica Spitalului Judeţean, secţia de Dermatologie, dar şi o biserică, astfel că persoanele confirmate cu Covid nu pot avea acces liber în incintă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.