URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 01 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
25 Iulie 2013, 12:03

Primele rezultate la monitorizarea colectării deşeurilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Demarată în urmă cu două săptămâni de Primăria Oradea, RER Ecologic Service şi Eco Bihor, acţiunea de marcare a containerelor cu capace galbene, destinate exclusiv deşeurilor reciclabile, dar în care orădenii aruncă şi deşeuri menajere, îşi arată primele rezultate.

Muncitorii operatorului de salubritate care au verificat containerele împreună cu cei ai Eco Bihor au constatat că o pondere mare din conţinutul recipientelor e infestată, de fapt, cu deşeuri menajere. Din acest motiv, reprezentanţii RER Ecologic Service se aşteaptă ca deja din prima lună de la începerea monitorizării, cantitatea de deşeuri reciclabile conforme, adică adunate în mod corect, să scadă faţă de lunile anterioare.

Pe de altă parte, însă, în urma acţiunilor de verificare s-a mai constatat că, de când recipientele cu capace galbene au fost modificate prin decuparea unor mici fante, probabil din comoditate, mulţi orădeni aleg să arunce în aceste recipiente şi deşeurile ce pot fi valorificate în cele pentru gunoiul menajer.

Soluţia pentru o colectare corectă este ca fiecare orădean să conştientizeze că oraşul trebuie să atingă nişte ţinte privind cantităţile de deşeuri reciclabile recuperate, obiective ce nu pot fi atinse decât printr-o conlucrare între Primărie, cetăţeni şi operatorul licenţiat de salubritate.

Citeşte mai multe despre acţiunea de monitorizare în articolul "Reciclare "îmbulinată""

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Ne-am intors in timp !
,,Plantarea" prin oras a acelor hidosenii colorate, tomberoanele alea tuguiate, a transformat orasul intr-o imensa groapa de gunoi. Peste tot unde sunt cocoasele alea, ele sunt inecate in gunoaie. Nu discut despre gradul de civilizatie al oradenilor si neamtul daca ar avea langa casa asemenea ,,facilitate" de a se debarasa de gunoaiele din gospodarie ar profita. In cartierul unde locuiesc era curat cat de cat, cum poate fi intr-un oras din Ronmania. Cum au aparut tomberoanele colorate si tuguiate, cum locul lor de ,,parcare" a ajuns groapa de gunoi. Acesta este primul, unicul si cel mai important efect al colectarii selective a deseurilor !
Postat 28 Iulie 2013, 06:18 de pinonel
Nea ilie, un subiect adevarat, nu povesti !
Blocurile de locuinte vor beneficia in continuare de lucrari de crestere a eficientei energetice cu ajutorul fondurilor europene, dupa ce actul normativ care prevede acest lucru a fost publicat recent in Monitorul Oficial. Mai precis, blocurile realizate dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990 vor fi izolate cu bani europeni, iar contributia proprietarilor va fi de cel putin 10% din costul total al lucrarilor. OUG nr. 63/2012, actul normativ care stabileste schema de finantare a blocurile realizate dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990, a fost publicata in Monitorul Oficial in 7 noiembrie 2012, intrand in vigoare inca de la data publicarii.Schema de finantare, care se refera atat la lucrarile de interventie, cat si la realizarea auditului energetic si a expertizei tehnice, este urmatoarea:60% din finantare este asigurata din fonduri structurale si de coeziune ale Uniunii Europene si din alocatii de la bugetul de stat;40% reprezinta contributia insumata a consiliilor locale si a asociatiilor de proprietarilor.
Postat 26 Iulie 2013, 17:11 de DlGoe
balooo
Eu arunc gunoiul selectiv: imi place doar pe o singura gaura ! E vreo problema? Dar statia de selectare a gunoiului care deja e cumparata ce treaba are de facut ??? ::))
Postat 25 Iulie 2013, 22:48 de balo
autoevaluare ?
De>> Aveti dreptate ! Toata zbaterea asta e degeaba, daca nu are si urmari. Constientizare fara chitantier / facilitati este un nonsens, de genul "hai sa facem si noi ceva, ca nu ne lasa in pace astia de la UE"
Postat 25 Iulie 2013, 16:03 de George
rerum natura
Daca asociatiile respecta colectarea selectiva, dati-le taxa mica. RER nu reduce taxele, nu-i asa ? Probabil veti raspunde ca deja sunt taxe prea reduse.
Postat 25 Iulie 2013, 15:13 de De
Exagerari
Exista o lipsa de cultura generala si simt civic la multi dintre oradeni, daca arunca ambalajul pe jos dupa ce consuma, sa nu credem ca va face colectare selectiva, al doilea rand eu stiu ca operatorului iar place sa gaseasca totul sortat deja, doze Al, Pet, etc deja turtite, curate, sa fie profit cat mai mare, dar sa isi faca banda de sortare ca exista si afara, si sa o lase moale ca se compromite materiale ca nu se strica o doza sau pet de la o coaja de cartof, dar noi trebuie sa devenim perfecti peste noapte ... e putin cam greu
Postat 25 Iulie 2013, 14:05 de oradean
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6489 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON