Certificatul verde, aprobat de UE, care atestă vaccinarea anti-Covid-19, testarea sau trecerea prin boală a unei persoane va fi prezentat obligatoriu de români pentru a permite accesul în localuri, restaurante, evenimente publice, private, concerte, spectacole sau la piscine, în cazul în care o localitate are o incidenţă de peste 3 cazuri la mia de locuitori.
Decizia a fost luată, joi, de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, care a adoptat Hotărârea nr. 70 prin care s-au propus noi măsuri în contextul pandemiei de Covid-19.
Între 3 și 6 cazuri la mie
"În loc să închidem anumite localuri, ideea e să se intre în aceste localuri pe baza acestui certificat. Este o măsură pentru a limita impactul economic al pandemiei. Bineînţeles, mai sunt şi alte condiţii: organizarea de conferinţe, congrese, dacă te duci în anumite locaţii în spaţii închise, dacă este incidenţa mai mare sau în anumite situaţii să foloseşti această modalitate de verificare", a spus Raed Arafat, conform Digi24.ro.
Şeful DSU a mai precizat că este simplu de verificat dacă persoana este vaccinată, testată sau a trecut prin boală, pentru că există deja o aplicaţie care poate citi codul QR din certificat.
Această prevedere va intra în vigoare numai dacă o localitatea trece de pragul de 3 cazuri la mia de locuitori, dar nu depășește pragul de 6.
Astfel, românii vor avea acces la nunţi, botezuri, la meciuri, la piscine, în sălile de sport, în cinematografe şi restaurante doar dacă vor prezenta certificatul verde.
Prevederile documentului
Potrivit Hotărârii, persoanele vaccinate, testate sau care au trecut prin boală vor avea acces la competiţiile sportive organizate în spaţii închise sau deschise, acestea putându-se desfăşura cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, cu purtarea măştii de protecţie şi a respectării distanţării de un metru.
Este permisă și activitatea în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole sau concerte cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului. În cazul în care acestea se organizează acestea sunt organizate în aer liber, participarea este permisă pentru cel mult 1.000 de spectatori.
Evenimentele private în spaţii închise (nunţi, botezuri), în saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli sau corturi de evenimente se pot desfăşura cu participarea a maximum 200 de persoane, cu asigurarea unei suprafeţe de min 2 mp pentru fiecare persoană.
De asemenea activitatea în baruri, cluburi şi discoteci este permisă în itnervalul orar 5-20 cu ocuparea a 30% din capacitatea maximă a spaţiului.
Şi sălile de sport vor fi deschise numai pentru cei care dovedesc că au protecţie împotriva virusului Covid-19. Activitatea sălilor de sport/fitness în spaţii închise, poate fi realizată cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei suprafeţe de min 7 mp pentru fiecare persoană.
Acestea sunt primele restricţii aprobate în România pentru persoanele care sunt nevacinate anti-Covid.
Certificatul verde digital atestă dacă o persoană este vaccinată împotriva COVID-19, dacă are un test negativ sau dacă a trecut prin boală. El este folosit de la 1 iulie pentru călătoriile în interiorul UE. Pe 30 august, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care creează cadrul legal pentru a putea fi folosit şi în plan intern.
Citește toate prevederile Hotărârii 70 mai jos:
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.