URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Septembrie 2021, 16:22

Primele magazine din Bihor care nu mai aruncă alimentele, ci le donează. Banca pentru Alimente Oradea a hrănit până acum 20.000 de oameni (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anual, pe 29 septembrie, se sărbătoreşte Ziua Internaţională de Conştientizare a Risipei Alimentare, pe care Banca pentru Alimente Oradea o marchează acum printr-o reuşită dorită de mult: primul contract încheiat cu mai multe magazine, care în fiecare zi, la finalul programului, predă ONG-ului produsele alimentare cu termen scurt de valabilitate, care nu au fost vândute.

În loc să ajungă la gunoi, aceste alimente ajung acum pe mesele unor bihoreni care, altfel, ar putea să se culce flămânzi.

Alimente predate după închiderea magazinului

Este vorba de şase magazine Penny din Oradea şi Oşorhei, care deja au semnat contractul cu Banca Regională pentru Alimente Oradea, ONG care, în iunie 2021, s-a acreditat la Ministerul Agriculturii ca operator-receptor al acestor alimente şi le distribuie către nevoiaşi. Potrivit preşedintei asociaţiei, Gabriela Vereş, şi magazinele Penny din Salonta şi Beiuş urmează să se alăture programului.

„Pot fi preluate produse alimentare de bază, perisabile și neperisabile, produse de origine animală sau vegetală, produse donate de unitățile de alimentație publică, supe instant, sosuri ambalate, produse proteice, aperitive și gustări gata de consum, precum și produse nealimentare”, a precizat Vereş.

În fiecare seară, reprezentanţii ONG-ului trec pe la magazine, preiau aceste produse, iar apoi le împart altor asociaţii, care au în grijă persoane vulnerabile, precum centrele pentru orfani ori pentru bătrâni.

Preluarea alimentelor din supermarket este o reuşită pentru Banca pentru Alimente Oradea, deoarece este o consecinţă a modificărilor aduse Legii Risipei Alimentare (Legea 217/2016), la iniţiativa deputatului UDMR de Bihor, Szabó Ődőn. De pildă, acum magazinele sunt scutite de TVA pentru alimentele predate.  

Cum se combate foamea, dar şi risipa alimentară

Înfiinţată în urmă cu un an şi jumătate, Banca pentru Alimente Oradea a livrat deja 800 de tone de alimente organizaţiilor cu programe social-caritabile din Bihor, dar nu numai, asociaţia având activitate şi în judeţele Sălaj, Satu Mare şi Maramureş.

„Banca și-a început activitatea în martie 2020, colectând de la companiile donatoare până în prezent 800 de tone de alimente, în valoare de 5,8 milioane lei. Aceste produse salvate de la risipă au fost distribuite cu ajutorul a 90 de organizații la aproximativ 20.000 de persoane din categorii defavorizate”, a declarat Gabriela Vereş.

Toate produsele pe care Banca le preia se află în termen de valabilitate, sunt bune pentru consum uman și sunt donate imediat mai departe. Din motive de trasabilitate, alimentele nu pot fi donate direct persoanelor fizice, ci doar prin intermediul ONG-urilor cu programe sociale destinate persoanelor în situații de risc socio-economic și grupurilor vulnerabile.

De sărbători, rețeaua organizează și colecte în magazinele partenere, fiind singura ocazie pentru persoanele fizice să doneze alimente prin băncile alimentare către persoanele aflate în nevoie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Respect...
Am aflat abia acum ca aceasta initiativa legislativa va apartine, dar aveti tot respectul meu, domnule Ődőn!
Postat 29 Septembrie 2021, 17:59 de Musti
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON