După mai bine de două săptămâni, în judeţul Bihor a avut loc un deces grăbit de infectarea cu SARS-CoV-2, la o pacientă din Tileagd care nu fusese vaccinată. În ultimele 24 de ore, autorităţile sanitare au primit şi confirmarea răspândirii variantei Delta a virusului în judeţ, prezenţa acestuia fiind identificată la trei persoane care au venit din străinătate. Intrarea în al patrulea val al pandemiei aduce creşterea numărului de persoane spitalizate, dar şi a capacităţii de Terapie Intensivă.
Nevaccinată şi diabetică
Direcţia de Sănătate Publică Bihor şi Prefectura judeţului au anunţat miercuri, printr-un comunicat comun, cel de-al 1.574-lea deces cauzat pe fondul infectării cu Covid de la începutul pandemiei până în prezent, adică în ultimele 24 de ore o persoană infectată şi-a pierdut viaţa, ceea ce nu s-a mai întâmplat din 9 august.
"Pacientul care a decedat era o femeie de 69 de ani din Tileagd, care fusese transferată de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean la secţia de Terapie Intensivă Covid a Spitalului Pelican. Persoana nu era vaccinată anti-Covid şi avea şi alte afecţiuni, diabet şi hipertensiune arterială", a declarat BIHOREANULUI dr. Daniela Rahotă, director executiv al DSP Bihor.
Tot miercuri, autorităţile au anunţat şi identificarea a 12 noi infectări în ultimele 24 de ore, după efectuarea a 399 de teste, ceea ce înseamnă că 3% din total au indicat rezultate pozitive.
Astfel, numărul total al persoanelor diagnosticate cu Covid a urcat în Bihor la 29.493 de la începutul pandemiei, dintre care 27.842 au fost vindecate, iar 1574 au decedat.
Potrivit dr. Rahotă, din cele 12 persoane recent diagnosticate, două au fost vaccinate, acestea având manifestări uşoare ale bolii.
Delta, şi la vaccinaţi
Pe de altă parte, şefa DSP Bihor a declarat BIHOREANULUI că în judeţul nostru a fost confirmată oficial existenţa variantei Delta a virusului, considerată de cel puţin cinci ori mai contagioasă decât varianta Alpha.
"Ieri după-amiază (n.r. – marţi) ne-au sosit rezultatele pentru trei din cele cinci analize de secvenţiere pe care le-am solicitat. Toate trei rezultatele, pentru care probele au fost recoltate pe 4 august, au indicat varianta Delta", a spus dr. Rahotă.
Cele trei persoane sunt: un om de afaceri englez venit din Marea Britanie, care a fost vaccinat complet (ambele doze) cu Astra Zeneca, un tânăr de origine bihoreană venit din Statele Unite să-şi viziteze părinţii, complet vaccinat şi el, cu Pfizer, şi o tânără care a revenit din vacanţă din Turcia şi care nu fusese vaccinată.
Potrivit dr. Rahotă, toate cele trei persoane infectate cu Delta au avut forme de manifestare foarte uşoare şi, de altfel, s-au îngrijit la domiciliu, iar în prezent le-a expirat perioada de izolare obligatorie, de 14 zile.
Mai multe spitalizări
Miercuri dimineaţă, odată cu cele 12 noi cazuri Covid identificate în ultimele 24 de ore, în judeţul Bihor numărul cazurilor active a crescut la 77, dintre care 27 de persoane au necesitat internarea în secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal din Oradea.
Alte 8 persoane, a căror stare de sănătate este gravă, sunt îngrijite în secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Pelican.
De altfel, în condiţiile în care secţiile ATI ale Spitalului Municipal sunt în renovare, iar tendinţa de înmulţire a infectărilor şi a pacienţilor în stare gravă este evidentă, conducerea Spitalului Pelican a solicitat şi a obţinut din partea DSP Bihor avizul pentru suplimentarea capacităţii de terapie intesivă pentru pacienţii Covid.
"Am avizat creşterea de la 10 paturi la 20 de paturi pentru pacienţii Covid adulţi, precum şi înfiinţarea a două paturi pentru pacienţii Covid pediatrici", a precizat dr. Rahotă.
Vaccinare blocată
În ciuda faptului că de trei săptămâni numărul infectărilor este în continuă creştere, la fel şi cel al pacienţilor cu Covid aflaţi în stare gravă, campania de vaccinare se desfăşoară la ralanti, deoarece nici bihorenii nu par interesaţi să-şi crească imunitatea în faţa virusului.
Potrivit DSP Bihor, în cursul zilei de marţi au fost administrate abia 316 doze de ser anti-Covid.
Până în prezent, s-au vaccinat complet în Bihor doar 118.711 persoane, sub 21% din totalul populaţiei eligibile (în vârstă de minimum 12 ani), care este de 540.228 persoane.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.