URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Martie 2014, 14:20

Primăvara muzicii: Artişti japonezi vor interpreta compoziţii celebre la Festivalul Sărbătorile Primăverii

Primăvara muzicii: Artişti japonezi vor interpreta compoziţii celebre la Festivalul Sărbătorile Primăverii CASA MUZICII. Filarmonica de Stat organizează o nouă ediţie a Festivalului Sărbătorile Primăverii în colaborare cu dirijorul şi violonistul Ciprian Marinescu (foto), stabilit în Japonia, care va fi şi de această dată ghidul muzicienilor niponi în România
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De patru ani, melomanii orădeni ştiu că primăvara le aduce pe scena sălii Enescu-Bartók a Filarmonicii de Stat invitaţi din Extremul Orient.

Cu oaspeţi japonezi, Festivalul Sărbătorile Primăverii se va desfăşura în perioada 18-27 martie, cuprinzând savuroase concerte camerale şi simfonice, arii din opere celebre şi piese de Vivaldi, Mozart, Bach şi Enescu.

Debut cameral

Cea de-a patra ediţie a Festivalului Sărbătorile Primăverii este organizată, ca de obicei, în colaborare cu muzicianul român Ciprian Marinescu, stabilit în Japonia cu 15 ani în urmă. Violonistul este solist, dirijor şi concert-maestru al Orchestrei de Cameră Harmonious din Osaka şi oaspete permanent al Filarmonicii Kansai. În acest an, vine la Oradea însoţit de opt confraţi niponi cunoscuţi la ei acasă, dar şi în alte colţuri ale lumii.

Care e programul Festivalului? Primul eveniment, programat pe 18 martie, de la ora 19, în Sala Enescu-Bartók - unde de altfel se vor desfăşura toate celelalte - va fi un concert cameral dirijat de Ciprian Marinescu, cu un repertoriu din opere de Antonio Vivaldi şi Wolfgang Amadeus Mozart interpretate de Cvartetul Intermezzo, al gazdelor, şi de tinerii solişti japonezi Aoshi Yoshida şi Ayaka Kutsuna, la vioară.

Operă şi simfonie

Primul concert simfonic va avea loc pe 20 martie, tot sub bagheta lui Ciprian Marinescu. Mezzosoprana Kanae Yasumoto va prezenta "cele mai atractive momente muzicale compuse vreodată", după cum asigură organizatorii: "Lascia ch'io pianga" din opera Rinaldo, de Handel, "Mon couer s'ouvre á ta voix" din opera Samson şi Dalila de Saint-Saëns, şi "Ich lade gern mir gäste ein" din opera Liliacul, a lui Johann Strauss. Tot atunci, publicul va putea asculta concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de Frédéric Chopin, solistă fiind Ako Tanaka, şi Simfonia a V-a de Franz Schubert, interpretată de Orchestra Filarmonicii orădene.

Apoi, pe 25 martie, tot de la ora 19, două soliste japoneze, Haruko Iwabuchi şi Kyoko Tagawa, vor oferi un recital de vioară şi pian, cu partituri din George Enescu (Improptu Concertant), Somei Satoh şi Camille Saint-Saëns.

15_cezara_dita_bihoreanul.jpgMezzosoprană la debut

Un nou concert cameral e programat pe 26 martie sub conducerea lui Ciprian Marinescu, în program fiind incluse Concertul pentru două viori şi orchestră de Johann Sebastian Bach, Concertul pentru vioară şi orchestră al lui Mozart şi Divertisment pentru orchestră, al aceluiaşi compozitor. Solistele vor fi Xiang Ling Kong, premiată la Osaka pentru excelenţă în interpretare, şi Haruna Hosokawa, elevă a violonistului român.

Pe 26 martie, pe scena Filarmonicii îşi va face debutul şi o mezzosoprană orădeancă în vârstă de 19 ani. Absolventă a Liceului de Artă, remarcată la mai multe festivaluri din ţară, Cezara-Teodora Diţă va interpreta "cea mai seducătoare arie din opera Samson şi Dalilah", mai exact "Mon couer s'ouvre á ta voix", alături de Orchestra de Cameră a Filarmonicii de Stat.

Cea de-a IV-a ediţie a festivalului va fi închisă joi, 27 martie, cu un program simfonic dirijat de neamţul Leon Spierer, ani întregi concert-maestru al Royal Philharmonic Orchestra din Stockholm şi al Filarmonicii din Berlin. În repertoriu se află compoziţii de Felix Mendelssohn Bartholdy (Concert pentru vioară şi orchestră), Mozart (Concert pentru pian şi orchestră) şi Ludwig van Beethoven (Simfonia nr. 7).

Cum toate evenimentele sunt incluse în stagiunea 2013-2014 şi preţurile de intrare rămân aceleaşi (între 15 şi 25 de lei, în funcţie de locul în sală), melomanilor le rămâne doar să-şi aleagă locul dorit...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON