Actorii Teatrului Regina Maria pregătesc noi povești pe care le vor prezenta, nu peste mult timp, publicului atras de arta spectacolului.
Următoarele premiere sunt programate în lunile martie și aprilie, iar textele alese - care abordează teme ca dragostea, melancolia ori suferința - sunt semnate de apreciați autori americani contemporani. Prima dintre producții, „Undeva, cândva”, va avea premiera pe 23 martie.
„Undeva, cândva”
„Almost, Maine” este o piesă scrisă de americanul John Cariani, autor și actor care apare în seriale ca „Lege și Ordine”, dar are și experiență pe Broadway, fiind nominalizat la Premiile Tony pentru rolul din „Scripcarul pe acoperiș”.
Textul „Almost, Maine” a fost montat în premieră mondială în 2004, la Portland Stage Company din Portland, statul Maine, iar apoi s-a bucurat de o mare popularitate atât în Statele Unite, cât și în alte țări, fiind jucat de peste 100 de companii profesioniste de teatru.
Piesa va fi pusă în scenă la Oradea cu titlul „Undeva, cândva”, în regia lui Ándi Gherghe, regizor și totodată actor al Teatrului Național Târgu Mureș. În Oradea a mai montat, la Studio Act, spectacolele „Poveste din Transilvania”, „Vă plac bananele, tovarăși?” și „Social acceptabil”.
Iubire și melancolie
Autorul înșiră nouă povești ba înduioșătoare, ba sfâșietoare, cu accente romantice, dar și comice. Toate au loc în orașul ficțional Almost (în traducere, Aproape) din statul Maine.
„Ne aflăm într-un loc care nu există pe hartă. O localitate mică, cu oameni ca peste tot. Aici găsim un grup de locuitori care aproape că formează o comunitate, dar nu chiar. Ca peste tot, unii se cunosc între ei, alții nu prea. Într-un astfel de loc izolat, îndepărtat, parcă undeva la capătul lumii, obișnuitul este zdruncinat de sentimentele oamenilor care se dezlănțuie și ies la suprafață, se manifestă sub forma unei căutări neîncetate pentru nevoia acută de apropiere, de apartenență. O năzuință care izvorăște și se alimentează din iubirea, melancolia, singurătatea sau speranța acestora” - așa prezintă Teatrul Regina Maria textul pe care îl are în lucru.
„Undeva, cândva” cuprinde, așadar, „un ansamblu de povești despre atașamentul, suferința și dezamăgirea pe care le resimțim în interacțiunile cu ceilalți, în tentativele noastre de a fi împreună”.
4 reprezentații programate
Distribuția producției este cuprinzătoare, astfel că spectatorii îi vor vedea pe scenă pe Carina Bunea (foto), David Constantinescu, Georgia Căprărin, Alin Stanciu, Anca Sigmirean, Mihaela Gherdan, Șerban Borda, Adela Lazăr, Pavel Sîrghi, Sebastian Lupu, Alexandru Rusu, Corina Cernea, Sorin Ionescu, Denisa Irina Vlad, George Dometi, Ioana Dragoș Gajdó și Eugen Neag.
Spectacolul „Undeva, cândva” se va juca la Sala Transilvania, iar premiera este programată pentru 23 martie. Biletele la prima reprezentație sunt sold-out, însă pe platforma eventim.ro pot fi cumpărate pentru următoarele trei spectacole, pe 31 martie, 22 și 23 aprilie.
Dramă de Pulitzer
Actorii orădeni lucrează și la o altă premieră, care va fi prezentată la începutul lunii aprilie, în sala mare a Teatrului. Este vorba despre punerea în scenă a dramei „Rabbit Hole”, de David Lindsay-Abaire, premiată în 2007 cu Pulitzer.
Piesa tratează un subiect complex și trist, prezentând o familie ce se confruntă cu pierderea fiului de 4 ani într-un accident oribil. A fost pusă în scenă în premieră mondială pe Broadway în 2006, cu Cynthia Nixon (premiată cu Tony pentru rolul făcut) și John Slattery, iar în 2010 a fost adaptată într-un film cu Nicole Kidman și Aaron Eckhart.
La Oradea, spectacolul e regizat de tânărul Vlad Cristache, care a mai semnat spectacole ca „Vrăjitoarele din Salem” la Teatrul Toma Caragiu din Ploiești ori „The History Boys” la Teatrul Excelsior din București. Din distribuție fac parte Alina Leonte (foto), Răzvan Vicoveanu, Giorgiana Coman, Gabriela Codrea și Tudor Manea.
Premiera va avea loc pe 7 aprilie, la Sala Mare, urmată de o a doua reprezentație în seara de 8 aprilie. Biletele se pot cumpăra de pe eventim.ro.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.