URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Mai 2018, 20:05

Primarul Ilie Bolojan: "Până la sfârşitul anului viitor toate clădirile de pe străzile Republicii, Alecsandri, Piaţa Unirii şi Piaţa Ferdinand vor fi reabilitate"

Centrul istoric al Oradiei îşi va recăpăta strălucirea. "Până la sfârşitul anului viitor toate clădirile de pe străzile Republicii, Alecsandri, Piaţa Unirii şi Piaţa Ferdinand vor fi reabilitate. Treptat, vor fi reabilitate şi cele de pe stăzile adiacente precum Libertăţii, Aurel Lazăr, Roman Ciorogariu, Mihai Eminescu şi altele", a anunţat primarul Ilie Bolojan, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

La propunerea municipalităţii Consiliul Local a aprobat joi indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de reabilitare pentru încă opt imobile din centrul istoric al oraşului.

Pe lista de priorităţi se numără clădirea din strada Republicii 7, unde lucrările de reabilitare au fost estimate de specialişti la o valoare de 2 milioane lei, Republicii 14 (1 milion lei), Republicii 15 (1,6 milioane lei), Republicii 17-19 (895.000 lei) şi Republicii 21 (495.000 lei).

La fel, vor mai intra în lucrări de reabilitare imobilul din strada Iosif Vulcan 14 (892.000 lei), Casa Fuchsl din strada Independenţei 11-13 (2,8 milioane lei) şi fostul han "Arborele Verde" din strada Vasile Alecsandri 8-10 (1,9 milioane lei).

Lipsesc specialiştii!

Cum în toate cazurile termenul de predare al lucrărilor va fi de un an, primarul Ilie Bolojan a spus că una dintre principelele probleme o constituie lipsa firmelor specializate în reabilitări de monumente.

"Nu mai avem firme şi oameni specializaţi în astfel de proiecte. Dacă luăm în calcul că urmează să intre în reabilitare Primăria, Colegiul Mihai Eminescu, sala de evenimente de sub Pasajul Vulturul Negru şi bastioanele Cetăţii, vor fi lucrări destul de importante, pentru care se caută constructori. Sperăm să vină la licitaţii inclusiv companii din Ungaria sperializate în astfel de lucrări", a spus primarul.

Un regulament "nemţesc"

În paralel cu lucrările de reabilitare, municipalitatea va supune dezbaterii publice un proiect de regulament de inspiraţie germană care vizează îmbunătăţirea aspectului zonei centrale a oraşului.

"Vom crea un regulament care creeze constângeri pentru proprietarii de imobile care arată necorespunzător şi să le ofere facilităţi care contribuie la îmbunătăţirea imaginii oraşului", a spus edilul.

Regulamentul va viza, dincolo de reabilitarea clădirilor, alinierea acestora atât din punct de vedere al regimului de înălţime, cât şi din cel al frontului stradal.

"Vom face un studiu casă cu casă: cum arată, cât costă şi cât ar fi valoarea acestui activ reabilitat. În loc să avem o casă doar cu parter să avem o casă cu spaţiu comercial la parter, cu birouri la etajul întâi, iar sus, la etajul doi, un spaţiu de locuit. Astfel, în loc să aibă imobilul 150 de metri pătraţi la sol, ar putea să aibă de trei ori 150 pe trei niveluri", a spus Bolojan.

V-aliniaţi!

De asemenea, sub incindenţa normativului ar urma să cadă imobilele nealiniate la frontul stradal. "Acest regulament va viza şi clădirile care nu respectă frontul stradal, sunt ieşite în afară şi blochează trotuarele", a spus edilul.

Primarul a exemplificat cu imobilul din strada Tudor Vladimirescu din proximitatea şcolii Sulyok Istvan şi cu cel din strada Mihail Kogălniceanu, de peste drum de benzinăria Petrom.

Potrivit propunerii municipalităţii, imobilele care încalcă regimul de înălţime sau frontul stradal vor putea fi supraimpozitate cu 50%. În schimb, proprietarii care au investit în înălţarea sau retragerea clădiri vor beneficia de scutire de impozit timp de cinci ani.

Proiectul de regulament urmează să fie publicat pe portalul Primăriei săptămânile viitoare şi să fie supus dezbaterii publice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
sa demolam!
Eu il inteleg pe nebun ca a citit recomandarile lui Bloomberg cu privire la standardele americane de urbanism dar sa nu uitam ca acolo s-a construit totul la alta scara pe teren virgin, inca de acum cateva sute de ani: distante mari intre locuinte, strazi late, suprafete locative care fac ca apartamentele noastre sa para cutii de chibrite. Nu mi se pare normal sa suprataxezi o casa construita acum 50 - 60 de ani care a supravietuit sistematizarii comuniste si care acum nu se incadreaza in viziunea nebunului. Maine poimaine o sa incaepa sa ne darame locuintele, indiferent ca-s case sau blocuri doar pentru ca el viseaza altceva..
Postat 25 Mai 2018, 09:33 de User anonimizat
Azi proaspăt zugrăvit, mâine coșcovit.
Lucrari superficiale si scumpe. Cand te apuci sa faci ceva, macar fă ceva durabil. Că doar nu-i pe banii tăi, primare.
Postat 25 Mai 2018, 09:21 de CrisDumi
Excalibur
Te referi la augmented reality? Ar fi o idee pentru previzionarea unei amenjari
Postat 25 Mai 2018, 07:28 de poiu
LEGO
"imobilele care încalcă regimul de înălţime sau frontul stradal vor putea fi supraimpozitate cu 50%. În schimb, proprietarii care au investit în înălţarea sau retragerea clădiri vor beneficia de scutire de impozit timp de cinci ani"...Pe la 50 ani ochii obosesc si au nevoie de corectie optica, de obicei ochelari.In ultima vreme au aparut tot felul de ochelari...sub genericul Virtual Reality, o deviatie a curentului "Indrazneste sa crezi"
Postat 24 Mai 2018, 22:54 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON