Reprezentanţii ONG-urilor orădene şi-au răcit gura degeaba în cadrul dezbaterilor publice organizate de municipalitate pe marginea proiectului bugetului local. "Vom propune Consiliului Local ca anul acesta să nu fie alocaţi bani pentru ONG-uri", a declarat primarul Ilie Bolojan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.
Edilul a spus că municipalitatea va finanţa mai multe evenimente care ar putea fi interpretate ca specifice organizaţiilor non-guvernamentale. "Există în buget prevederi consistente legate de cheltuieli care se pot încadra la ONG-uri. Acestea sunt alocate pentru evenimente dedicate Centenarului sau recunoaşterea meritelor unor personalităţi".
Suspendarea finanţării ONG-urilor, aplicată în premieră, s-ar putea extinde însă prelungi. "Nu vom aloca fonduri anul acesta, dar posibil nici anul viitor. Este o chestiune excepţională, având în vedere bugetele locale mai mici decât în anii trecuţi şi cheltuielile impuse de proiectele europene", a spus Bolojan.
Primarul a lăsat să se înţeleagă că organizaţiile non-guvernamentale vor trebui să se obişnuiască cu ideea de a nu mai aştepta alocări de la Consiliu Local sau Consiliul Judeţean.
"ONG-urile care aşteaptă în permanenţă să fie finanţate din bani publici nu sunt decât nişte terminaţii mascate ale sistemului public. Dacă nu primesc bani de la Primărie sau Consiliul Judeţean, nu fac altceva. Esenţa lor nu ar trebui să fie aştepte să primească 100% din bani publici, pentru că altfel îi angajam la Primărie pe cei care organizează evenimentele", a afirmat edilul.
Oradea, după manual...
În ceea ce priveşte acţiunile dedicate Centenarului Marii Uniri, Ilie Bolojan a amintit, ca un element inedit, impulsionarea studiului istoriei locale.
"Vom tipări anul acesta pe cheltuiala municipalităţii două cărţi: un manual de istorie al municipiului Oradea, pe care ne propunem să-l distribuim la toate şcolile, istoria locală urmând să fie studiată în clasa a 7-a ca materie opţională, şi vom finanţa tipărirea unei istorii a judeţului Bihor pregătită de universitari din Oradea", a spus primarul.
Referitor la omagierea personalităţilor locale, Bolojan a vorbit despre realizarea a două statui reprezentându-i pe arhitectul orădean Rimanóczy Kálmán jr., în piaţeta care urmează să fie amenajată la intersecţia străzilor Dunării cu Republicii, şi a omului politic Iuliu Maniu, care va fi dezvelită în curtea catedralei greco-catolice Sfântul Nicolae, din Piaţa Unirii.
Un buget de 225 milioane euro
Anul acesta municipalitatea orădeană se va baza pe venituri de 225 milioane euro, din care 113 milioane euro, mai bine de jumătate, sunt veniturile spitalelor judeţean şi municipal. "Spitalele noastre cheltuiesc cât tot bugetul local la un loc", a spus edilul.
Din cele 112 milioane euro care vor reveni oraşului, 68 milioane euro vor fi veniturile proprii, diferenţa fiind constituită din diferite alocări.
În ceea ce priveşte distribuirea bugetului, cheltuielile de funcţionare se vor ridica la 168 milioane euro, iar investiţiile vor fi de 26,2 milioane euro.
Potrivit primarului, municipalitatea va intra anul acesta, în premieră, într-un parteneriat cu o instituţie şcolară dispusă să cofinanţeze o parte din investiţie. "La Liceul Teologic Emanuel se construieşte o sală de sport. Structura de rezistenţă este deja ridicată. Liceul va suporta 50% iar Primăria 50% din total 600.000 euro", a declarat edilul, amintind că aici studiază 1.000 de elevi care nu au o sală de sport.
Primărie, cumpăr tramvaie!
În ceea ce priveşte cele circa 60 de investiţii ale oraşului, primarul Bolojan a nominalizat printre altele achiziţia a 20 de tramvaie noi, din care jumătate vor fi cumpărate anul acesta din bani europeni iar jumătate anul viitor din eventualele finanţări atrase. Garniturile vor fi lungi de 26 - 28 metri, la fel ca actualele Siemens-uri care circulă în oraş.
"Tramvaiele trebuie să aibă podeaua coborâtă, să fie dotate cu instalaţii e-ticketing, aer condiţionat, instalaţii de încălzire, rampe şi un spaţiu dedicat pentru persoane cu handicap, să aibă sisteme de recuperare a energiei când frânează şi altele", a spus edilul. Primele garnituri noi ar putea circula în Oradea în vara anului viitor.
În paralel, municipalitatea va achiziţiona şi 20 de tramvaie second-hand pentru a putea casa garniturile vechi.
Clădiri, parcări, poduri...
Lista investiţiilor mai numără, printre altele: reabilitarea integrală a Colegiului Naţional Mihai Eminescu, programată să înceapă în toamna acestui an, reabilitarea Pieţei Ferdinand, construirea unei parcări supraetajate în curtea bazei sportive Voinţa şi prelungirea drumului expres de-a lungul Căii Bihorului.
În ceea ce priveşte construirea podului Centenarului pe amplasamentului fostului "pod cu stea", edilul a spus că lucrările au fost reluate şi vor fi terminate până la 1 decembrie. În paralel, municipalitatea a scos la licitaţie proiectarea grupului statuar care va fi amplasat pe pod, dar a fost depusă o singură ofertă.
Printre lucrările din oraş se vor mai număra construcţia a două pasaje de-a lungul şoselei de centură în dreptul cimitirului municipal, pentru a facilita accesul la viitoarea piaţă de vechituri, şi cea a unui pasaj peste Calea Borşului, pentru a face legătura cu viitorul terminal intermodal.
Investiţiile mai cuprind construcţia de parcări în zona centrală, reabilitări de clădiri în zona Republicii – Alecsandri, în frunte cu palatul administrativ al oraşului, şi realizarea unui coridor verde de-a lungul străzii Barcăului, de la şoseaua de centură până în strada Oneştilor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.