În pofida apelurilor venite dinspre societatea civilă, Primăria Oradea nu are de gând să abandoneze proiectul privind lărgirea străzilor Armatei Române și Universității, la pachet cu Ceyrat, Atelierelor și Thurzo Sandor.
După ce trei asociații locale au cerut, printr-o scrisoare deschisă, ca municipalitatea să renunțe la investiție, pe motiv că nu va rezolva probleme de trafic, iar BIHOREANUL a demonstrat că proiectul se bazează pe un studiu de trafic cu date false, primarul Florin Birta rămâne ferm pe poziție și spune că investiția va deveni realitate, chiar dacă nu a fost supusă niciunei dezbateri publice.
„Este un proiect aprobat, care a avut toate avizele necesare. Un studiu de fezabilitate nu poate fi aprobat fără avize. Decizia este simplă: SF-ul este în vigoare, iar noi vom merge mai departe cu investiția. Este un proiect bun pentru Oradea”, a declarat primarul Florin Birta, miercuri, răspunzând solicitării BIHOREANULUI de a se pronunța pe tema scrisorii deschise lansate cu o zi în urmă.
Edilul a recunoscut că nu știe care sunt revendicările celor trei asociații locale - Ecotop, Aqua Crisius și CAPDD -, dar totuși s-a arătat sceptic vizavi de pretențiile lor. „Trebuie să văd ce solicită exact ONG-urile. Nu cred că sunt specialiști în trafic sau în crearea de zone de acces. Dar n-am văzut scrisoarea, am văzut doar titlul știrii”, a declarat Birta.
Atitudinea sa sugerează că, în continuare, edilul nu este interesat de părerea orădenilor, lucru confirmat și prin faptul că Primăria nu a organizat nicio consultare publică pe tema investiției de pe cele cinci străzi. Despre acest lucru, deși a fost întrebat, primarul nu a oferit nicio explicație.
Cât despre dezvăluirea BIHOREANULUI că firma Stradeproject SRL, plătită de Primărie să facă studiul de trafic, a furnizat date măsluite, invocând măsurători făcute cu jumătate de an înainte să încheie contractul cu municipalitatea și multiplicând artificial numărul mașinilor care circulă pe aceste artere, sub falsul pretextul că le-ar fi numărat în zile de vacanță, edilul Oradiei nu s-a arătat deranjat, considerându-le simple greșeli.
„Dl Diaconescu (n.r. Cristian Diaconescu, inginerul care administrează firma și care a semnat studiul) este un om serios, pe care l-am sunat și care mi-a confirmat că toate datele pe care le-a pus în studiu sunt reale și conforme cu realitatea, și eu cred și știu, din ce am lucrat până acum cu dânsul, că este un om serios. Mi-a spus că probabil sunt niște greșeli de redactare, care pot să se strecoare oricând”, a declarat Florin Birta. „Dacă face ilegalități sau scrie lucruri false, răspunde. Dar nu l-am sunat niciodată să-i spun ca acel studiu să iasă în asemenea mod încât să se justifice lărgirea la 4 benzi”, a mai precizat edilul.
Întrebat cum ar putea să răspundă inginerul pentru greșelile sale, dat fiind că Primăria este binevoitoare cu el, nu îl verifică și nu îi cere socoteală, Birta a trasat „sarcina” către societatea civilă: „Poate cele trei ONG-uri îl dau în judecată sau îi fac plângere penală. Oricine poate să facă asta...”.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.