URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Decembrie 2021, 19:40

Primarul Florin Birta: "Nu este normal ca preţul cel mai mic al gigacaloriei să se plătească în Bucureşti"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Florin Birta a declarat sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă organizate împreună cu ministrul bihorean al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, că nu este normal ca preţul cel mai mic al gigacaloriei din ţară să se plătească în Bucureşti.

"Dacă Primăria Bucureşti are bani, să plătească..."

Primarul de Oradea a afirmat că a ridicat această problemă săptămâna aceasta la nivelul conducerii Asociaţiei Municipiilor din România şi în cadrul unei şedinţe desfăşurate în prezenţa premierului Nicolae Ciucă.

"Nu îmi pare normal ca în Oradea, Cluj, Arad, Timişoara şi alte localităţi, după creşterea preţului la gaz, autorităţile locale au crescut preţul încălzirii şi locuitorii plătesc pe gigacalorie circa 400 lei, şi în Bucureşti, în continuare, preţul să fie 180 lei pe gigacalorie, pentru că nu au reuşit să majoreze contribuţia pe care o plătesc bucureştenii. Dacă Primăria Bucureşti are bani să acopere această diferenţă enormă este în regulă, dar este anormal ca bugetul de stat să subvenţioneze această diferenţă", a spus Birta.

"Nu este treaba noastră..."

Interpelat de BIHOREANUL cu privire la faptul că municipalitatea orădeană a primit de la bugetul de stat doar 3,6 milioane lei din cele 60 milioane lei cerute pentru subvenţionarea încălzirii, ministrul Cseke Attila a refuzat să se pronunţe asupra sumelor.

"A discuta despre cât trebuie să primească Oradea, că e vorba de 3,6 milioane lei, că este vorba de 5 milioane, de 7 milioane lei, nu este treaba noastră... Treaba noastră este să găsim o soluţie de sistem", a spus ministrul Dezvoltării.

Cseke a amintit de un proiect de lege aflat în dezbateri la ministerele Dezvoltării, Energiei şi Finanţelor care prevede compensarea de la bugetul de stat a 50% din diferenţa dintre preţul plafonat al gazului la 0,37 lei pe KW/h şi preţul la care CET-urile cumpără gazul.

"Am cerut în această săptămână municipiilor care au energie termică centralizată sumele estimative şi în câteva zile vom definitiva acest mecanism", a promis Cseke.

Gigacaloria s-ar putea ieftini

Primarul Florin Birta a promis că, în cazul în care Termoficare Oradea va primi aceste sume de la bugetul central, va lua în calcul ieftinirea gigacaloriei plătite de orădeni.

"În momentul în care în bugetul pe anul 2022 vor fi cuprinse aceste sume de bani, sau poate chiar mai repede, cu siguranţă că vom recalcula preţul gigacaloriei", a declarat Birta pentru BIHOREANUL.

Edilul a recunoscut că, în condiţiile în care majorarea preţului gigacaloriei a fost preluată în proporţie de 40% de orădeni şi 25% de Primărie, prin subvenție, povara scumpirilor atârnă pe populaţie.

"În acest moment, Oradea are cea mai ieftină gigacalorie din ţară ca şi producţie. Că noi avem cea mai mică subvenţie din ţară din partea municipalităţii este pentru că în continuare dorim să modernizăm acest sistem de termoficare", a spus Birta.

Potrivit primarului, municipalitatea a investit în ultimul deceniu circa 200 milioane euro în reabilitarea sistemului de termoficare. Lucrările au scăzut pierderile de pe reţea de la peste 40% în 2008, la 25% în prezent.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
platim noi oradenii si metroul si subventia la caldura in bucuresti. Pentru ca ei nu si-au modernizat conductele sparte. Dar Oradea are cel mai mic cost de productie la CET din toata Romania!
https://www.bihorel.ro/primarul-florin-birta-e-nervos-pe-mitici/
Postat 14 Decembrie 2021, 20:11 de unu
@RVP
Sa recitim ,cu mindrie, un articol din martie 2021: [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/oradea-aloca-in-2021-mai-multi-bani-investitiilor-decat-capitala-1-miliard-vs-circa-400-de-milioane-lei-162444.html ]. La subsol ai 2 commenturi, ale mele. Citam: Mergem apoi aici: [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/cum-sa-spargi-un-miliard-in-bugetul-pe-2021-primarul-florin-birta-si-a-pus-1-miliard-de-lei-de-cheltuit-pe-investitii-162417.html ]. Suntem atenti? "municipalitatea mizează pe creşterea de patru ori a fondurilor europene atrase, de la 90 milioane lei anul trecut la 370 milioane lei anul acesta" ORADEA SE DEZVOLTA PREPONDERENT PRIN TAXAREA ORADEANULUI CAPTIV acestei administratii, impozit pe venit,proprietati,parcari,otl,cimitir,orice...Fondurile europene si cofinantarile de la bugetul de stat nu ajung in farfuria oradeanului. Decit ,indirect,pe termen mediu si lung.Prioritare sunt buzunarele DEZVOLTARII..."Nu vom opri ritmul investiţiilor. Anul acesta vom aloca pentru dezvoltare suma record de 1 miliard de lei. Chiar dacă uneori suntem criticaţi şi ni se cere să mai încetinim ritmul lucrărilor, noi credem că trebuie să profităm de oportunitatea de a putea atrage fonduri europene pentru a schimba faţa oraşului", a declarat primarul Florin Birta.
Postat 13 Decembrie 2021, 21:21 de excalibur
@excalibur2
Mai incerc sa limpezesc niste idei si cu asta promit sa ma opresc aici. 1) Investitiile de 40M EUR vor fi trecute in mare masura pe fonduri UE deci imprumuturile asigura capital pentru a derula proiecte. Iar rambursarile din cativa ani pot stinge in mare masura aceste credite. 2)Realitatea pretului energiei nu poate fi negata de nimeni din Oradea, Romania sau Europa. Acestea sunt datele, aceasta este realitatea. 3)Pretul GCal s-a scumpit cu ~60% excl.subventii in Oradea. Primaria poate si-ar permite sa tina acelasi pret ca anul trecut. Insa asta ar insemna ca ne furam singuri caciula si franam dezvoltarea. (vezi pct.1) De altfel, ma mir cum nu sar in aer cei din Oradea care nu sunt bransati la sistemul centralizat. 4)Daca mergem pe scenariul inghetarii preturilor de ce sa mai reabilitam termic blocurile? Chiar si daca e suportat de UE cu ~70%? Nu mai bine asteptam subventii si alte pomeni electorale? Ei bine, cu un dram de civism si bunavointa am putea sa impacam si capra si varza. Am lasa investitiile in pace, si am cere Primariei sa comunice si sa ne ajute sa reabilitam blocurile cat mai rapid. Sa salvam 40% din costuri, care - ce sa vezi - ar anula in totalitate cresterea costurilor cu GCal de 60%. (Vezi pct.3.) Dar pentru toatea astea trebuie sa avem bunavointa, civism si perseverenta.
Postat 13 Decembrie 2021, 20:48 de RVP
Vise marete!
Bravo ! Nu călcați pe noi pentru a ajunge acolo unde visați! Înfăptuițile impreuna cu noi cei care plătim impozite în acest oraș care devine tot mai frumos și bogat pe an ce trece iar locuitorii tot mai saraci si supărați.
Postat 13 Decembrie 2021, 20:16 de Sterno73
Sa fim bine intelesi...
Birta are o problema ca trebuie sa puna primaria 100 lei in fiecare gigacalorie care merge in casele oradenilor, si trebuie sa ia 40.000.000 € imprumut ca sa continue megaproiectele obligatorii si neesentiale. Chiar asa, vi se pare chiar asa de mult 500 lei/ gigacalorie ? La sanatatea lui nu va ginditi? Dar la constructori ? Amareala asta pe termen lung poate avea consecinte nefaste... Da-i incolo de bucuresteni cu gigacaloria lor,Florine, degeaba-i ieftina daca nu se intilnesc cu EA. Florine, nu uita o promisiune facuta oradenilor, trimite-l pe Eduard pe teren, iaca trecura doi ani de evaziuni: [https://www.ebihoreanul.ro/stiri/tu-cum-iti-incalzesti-casa-primaria-ii-chestioneaza-pe-oradeni-despre-instalatiile-din-imobilele-pe-care-le-detin-149570.html]... [https://www.ebihoreanul.ro/stiri/caloriferul-la-control-peste-14200-de-oradeni-care-si-au-declarat-casele-fara-instalatii-vor-fi-verificati-149466.html]
Postat 13 Decembrie 2021, 12:50 de excalibur
birta = neinformat
Cred ca ar trebui sa il anunte cineva pe birtas ca partidul lui este la putere de vreo 2 ani: a guvernat si singur si cu usr si acum cu psd. Puteau si pot face si acum tot ce isi doresc, asa ca sa ne lase cu nemultumirile lor, ca daca si cand sunt la putere se plang ... Pana acum dadeau vina pe usr pt manariile ce le facea pnl, dar acum ei sunt cei care vor deconta tot si nu psd-ul. Ei si-au facut-o ...
Postat 13 Decembrie 2021, 11:57 de oradea_mea_si_a_ta
Dar ce te fu*te pe tine grija de București?
Tu vezi-ți de CET-ul tău, că azi-mâine vin avioanele F16 de la norvegieni, iar România va scoate miliardul ca să le pună motoare noi în licul celor casate. Tu stai de "șase" că poate te furișezi și ne aduci un motor mai performant decât cel de Boeing de la CET, care să nu fie pe fotoghin care-i tot scump ... ci pe soluții cinetice, la pedală. Adică aproape gratis, dacă dau din tălpi toți liberalii care se învârt degeaba pe la sediul PNL Bihor.
Postat 12 Decembrie 2021, 20:05 de KP
Multe lucruri nu sunt normale
de exemplu, nu e normal sa minti ca un porc in campanie ca pretul gigacaloriei nu va creste dupa ce centrala trece la gaz, iar cand te vezi cu voturile in caruta, pretul sa se dubleze. Zi macar ca si Postelnicu, ca ai fost un dobitoc! Penalul de la Termoficare chiar si in urma cu doi ani spunea: „Vorbim de o creștere de 2–3% în următorii ani!”. Bolovanul, Birta, pupatorii lor in f^%$ din presa si postacii Primariei se comporta de parca am vorbi de un serviciu la liber, pe care daca mi-l permit bine, daca nu, nu. Vorbim de un monopol, de al carui serviciu "beneficiez" obigatoriu, nu pot inchide doua-trei calofifere ca sa economisesc bani. Monopolul inseamna ca Primaria e obligata sa-mi ofere servicii la preturi decente!
Postat 12 Decembrie 2021, 16:41 de 1x1
@excalibur
Sper sa ajut putin cu traducerea. Daca primaria B isi permite subventie, sa o plateasca. Daca nu, atunci sa lase pretul liber si real, ceea ce pana acum Oradea o face cel mai bine si corect. Ce nu ar fi corect e ca, din pricini politicianiste si populare, Bucurestenii (cu venituri medii ~ 2x Oradea) sa primeasca subventie de 700RON/GCal (~70% din pretul real) in mare masura din bugetul de stat, adica si din buzunarul tau.
Postat 12 Decembrie 2021, 12:09 de RVP
Metoda reducerii la absurd
Sa presupunem ca Oradea are cea mai moderna si eficienta CENTRALA ELECTRO TERMICA din tara. Care vara produce curent electric,alimentata cu gaz din magistrala Transgaz,cu 30% mai ieftin decit pretul final al pietei.Sa presupunem ca pierderile s-au redus de la 40% la 25%, prin inlocuirea retelei de distributie.Pina aici,numai fapte bune.Dupa "liberalizarea" preturilor, avem cel mai mic pret din tara,500 lei. Ce nu intelegem, este de ce atita lamentare la dom' primar? Ca trebuie sa dea el 100 lei subventie? Ca bucurestiul plateste 180 lei din 900?
Postat 12 Decembrie 2021, 11:44 de excalibur
Si ce caștigă orădeanul..???
Daca avem cel mai mic preț de PRODUCTIE si noi platim la fel ca Timisoara si Cluj sau mai mult ce câstigam ???? Ex o produc cu 500 lei gigacaloria la Oradea si cu 800 lei la Timisoara se aplica un procent de 50% reducere prin subventie atunci NOI Oradea consumatorul ar trebui sa platim 250 lei gigacaloria nu 450 cum e in prezent ... 50% din pretul de PRODUCTIE... Sau Primaria adună bani sa-i poata cheltui la anul cu " FIRMELE DE CASĂ" ...
Postat 12 Decembrie 2021, 10:13 de strada
"ORADEA ARE CEA MAI IEFTINă GIGACALORIE DIN ţARă CA şI PRODUCţIE" - asta e adevarul important care conteaza!!!
"povara scumpirilor atarna pe populatie" - e si normal, nu a "recunoscut" Birta nimic ascuns sau imporal. Consumatorul plateste, nu statul. Statul nu face bani, ci doar impoziteaza banii nostri. Daca eu platesc si curentul electric pentru pompe de caldura, si o masina de lemne cand nu face fatza, de ce sa mai platesc si subventie pentru care eu nu consum? "Că noi avem cea mai mică subvenţie din ţară" nu e DOAR pentru ca vrem sa investim subventia in eficientizare, asta e ABSOLUT necesar sa fii eficient=profitabil (altfel te ingropi ni datorii si pierderi pana demolezi tot si nu ai nici caldura de oferit)!, ci e si pentru ca lipsa subventiei e farul de lumina a normalitatii, normalitatea spre care vrem sa ajungem!
Postat 11 Decembrie 2021, 20:58 de unu
Cainele moare de drum lung...
...si birtanezul de grija miticilor! Poate nu mai tii minte, dar esti primarul Oradiei, nu sluga intereselor gastii birtinezului. Da-l in ma-sa de avion si cu a zecea parte din banii pe care-i inghite cariciopteru' introdu reteaua de gaz in tot orasul! Restul vine de la sine.
Postat 11 Decembrie 2021, 20:10 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON