Primarul Oradiei, Florin Birta, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că orădenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire vor plăti o gigacalorie cu 40% mai scumpă decât iarna trecută, chiar dacă şi Consiliul Local, din bugetul oraşului, va atenua preţul ridicat al gazului.
Un apartament cu două camere: 700 lei!
Majorarea de tarif se va aplica începând cu facturile aferente lunii noiembrie care vor fi defalcate locatarilor de la bloc în luna decembrie.
„În urma calculelor făcute, am luat decizia să propunem Consiliului Local Oradea majorarea preţului pentru populaţie cu 40%, diferenţa (n.r. – de creştere a costurilor gazului) fiind suportată de la bugetul local”, a spus Florin Birta.
Până acum, preţul gigacaloriei livrate populaţiei - deci deja subvenţionat - era de 283 de lei, iar începând din 1 noiembrie acesta creşte la 396,4 lei.
La fel, Primăria Oradea îşi creşte subvenţia de la 47,5 lei la 129,4 lei, asigurând astfel un procent de 25% din preţul de producere a gigacaloriei.
Edilul Oradiei a exemplificat că, în urma calculelor, se estimează că la o garsonieră, pentru o lună de iarnă, preţul încălzirii va creşte de la 340 de lei la 476 lei, la un apartament cu două camere de la 510 lei la peste 700 lei, iar la apartamente cu trei camere diferenţa între preţul vechi şi cel nou este de peste 300 de lei.
Oradea, printre cele mai mici facturi
Primarul Florin Birta a spus că prețul de producere al gigacaloriei, și implicit cel plătit de orădeni, ar fi fost mult mai mare dacă municipalitatea nu ar fi investit masiv în sistemul de termoficare. „Investițiile din ultimii 12 ani se reflectă acum în prețul de producere a gigacaloriei, comparativ cu prețul de producție la nivel național. Prețul de producție al gigacaloriei este în Oradea de 525,6 de lei, unul dintre cele mai mici din țară”, a spus Birta.
Pentru comparație, prețul de producție al gigacaloriei este în Cluj-Napoca este de 739 lei, în Arad de 758 lei, în Brașov de 763 lei, în Timișoara de 800 lei, în București de 986 lei, în Tulcea de 1.071 lei și în Constanța de 1.337 lei.
Birta a spus că dacă până de curând orădenii plăteau una dintre cele mai scumpe gigacalorii din țară, după aplicarea subvenției aceștia vor plăti printre cele mai mici tarife. „După aplicarea subvenției, care în Oradea este de 129,4 lei, orădenii vor plăti pentru gigacalorie 396 lei, în vreme ce în Arad aceasta costă 395 lei, în Timișoara – 400 lei, în Buzău – 449 lei, iar în Tulcea și Constanța – 450 lei”, a spus edilul.
Potrivit primarului, tarife sub 300 lei pe gigacalorie se aplică doar în câteva orașe din țară. „Cea mai ieftină gigacalorie se plătește în orașe ca Brașov, unde este 264 lei, Cluj, cu 278 lei, și București, cu 280 lei, dar în Capitală 706 lei pe gigacalorie plătește Primăria sub formă de subvenţie”, a spus edilul.
„Nu am putut da mai mult...”
Chestionat de BIHOREANUL cu privire la modalitatea în care a fost stabilit procentul de majorare cu 40% a gigacaloriei plătite de orădeni, primarul Florin Birta a afirmat că acesta a fost influențat de suma pe care bugetul local o putea aloca pentru o astfel de destinație.
„Nu am putut da mai mult de la bugetul local, avem foarte multe lucrări pe care trebuie să le ducem la bun sfârșit, multe proiecte europene în pregătire și un buget foarte strâns, în condițiile în care numai actualizarea tarifelor la materiale cerută de constructori ne costă în plus 80 milioane lei”, a spus Birta.
Potrivit edilului, subvenția pentru gigacalorie care va fi plătită de la bugetul local pentru ultimele două luni din 2021 se ridică la 17,5 milioane lei. Acest lucru înseamnă că, în eventualitatea că noile tarife se păstrează, subvenția plătită de la bugetul local pe un an se va ridica la 32,2 milioane lei.
Cu votul consilierilor PNL
Florin Birta a promis că în eventualitatea în care noul Guvern Ciucă, spre deosebire de cel condus de Cîţu, va face alocări pentru subvenționarea energiei termice consumate de orădeni, acestea se vor regăsi în subvenție. „Dacă în viitor, peste o săptămână, două, trei, Guvernul României va acorda bani pentru subvenție, vom propune reducerea tarifului plătit de orădeni”, a spus Birta.
Șansele unei alocări suplimentare față de cele 3,6 milioane lei primite în urmă cu două săptămâni de la fostul Guvern Cîțu par însă destul de mici.
Amintim că Oradea a primit o sumă mult mai mică decât alte municipii din ţară ca sprijin pentru compensarea scumpirii gazului. Unele voci au susţinut că a fost, de fapt, o formă de "pedeapsă" din partea ex-premierului Cîţu, după ce liberalii Bolojan şi Birta nu au susţinut coaliţia cu PSD. Edilul Oradiei a explicat apoi că împărţirea ar fi fost făcută luând în calcul datoriile pe care le înregistrează societăţiile de termoficare ale oraşelor, iar cea a Oradiei nu le are.
Vineri după-amiază, Consiliul Local Oradea a aprobat noile prețuri ale gigacaloriei cu votul celor 19 consilieri liberali aflați în sală. Cei 7 reprezentanți ai opoziției PSD și UDMR din plan local au votat împotrivă, dar fără să ia cuvântul, semn că nu aveau prea multe argumente împotriva majorării de tarif...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.